| Adi1987 a întrebat:

A cumparat cineva vreo placa de baza z890? S-au lansat ieri noile placi de baza z890 cu socket 1851 si ma gandesc sa cumpar si din ce am citit pe net, este
"cel mai bun processor si cel mai performant este Intel core ultra 285k"
dar nu prea cred asta am mai citit undeva si zicea ca este mult slab si ca i9-14900k, i9-13900k si nu stiu ce sa fac sa imi iau o placa de baza z790 si i9-14900k, sau sa iau placa de baza z890 si Intel core ultra 285k nici numele nu imi place macar daca se chema i9-19500k, si macar daca placile astea de baza z890 suportau i9-14900k, 19300k, 12900k etc, nu cred ca suporta

12 răspunsuri:
| NLS a răspuns:

Ia-ti 12900K daca vrei Intel.

Seriile 13 si 14 au probleme destul de serioase de stabilitate, chiar si dupa update-urile recente.
Se pot rezolva in proportie de 90-95%,
iti scade puterea procesorului cu 5-9% fata de cea declarata de Intel la lansare,
dar trebuie sa ai rabdare si cunostinte sa bibilesti prin BIOS.

Plus ca daca il vrei pentru jocuri, procesoarel AMD au rezultate mai bune, consuma mult mai putin curent, sunt mai reci.

Exemplu: nimic nu bate in jocuri un 7800X3D sau 7900X3D

Procesoarele noi de la Intel (285K, etc) au primit si ele un design asemanator cu cel al procesoarelor AMD, insa problema lor e ca au aparut ieri, si AMD are o experienta de aproape 5 ani cu multiple unitati CCD.

In plus, procesoarele se cumpara cand a trecut aproximativ un an de la lansare. Pentru a da ragaz producatorilor de placi de baza sa corecteze bugurile si problemele de stabilitate.

| Adi1987 explică (pentru NLS):

E posibil cu timpul sa repare processoarele astea noi?

| NLS a răspuns (pentru Adi1987):

13900K au fost lansate in octombrie 2022, Intel stiau ca dau ecrane albastre in anumite conditii inca de la cateva luni dupa lansare.
Patchul care a reparat partial problema (nu chiar 100%, dar e mult mai bine acum decat la inceput) l-au scos in august sau septembrie 2024.
Si nu le poti nici acum ridica frecventa la cat a fost declarat, trebuie sa te multumesti cu mai putin.

Posibil ca peste 1 an, procesoarele din seria noua sa fie suficient de stabile si de testate, dar momentan, asa proaspete cum sunt, eu as merge cu AMD.

Eu am un 5900X din 2022, si momentan nu am nevoie de mai mult, desi nu se stie, posibil sa vreau un al doilea sistem pentru jocuri, si atunci o sa vina un 7800X3D si o RTX4080 Super.

Fratele meu e cu jocurile, si momentan se multumeste cu un superb Ryzen 5800X3D luat in martie 2023, dar vrea sa treaca fie la 7800X3D, fie la astea noi cand o sa apara (9800X3D, sau cum se vor numi).

In orice joc vrei, AMD-urile astea cu X3D in nume (daca sunt variante cu 8 sau 12 nuclee), scot mai multe fps decat echivalentele de la Intel.
Si sunt mult mai silentioase si mai usor de racit, pentru ca au consum mic. Mult mai mic decat Intel.

Secretul e sa iti iei o placa de baza cu chipset high-end, si daca se poate, de la MSI.
Sunt cele mai bune, atat la Intel, cat si la AMD.

Atunci o sa imi cumpar un processor i9-13900k si o placa de baza z790, si cam peste un an, o sa iau o placa z890 cu un processor core ultra

Dar un i9-14900ks ii bun?

Și el o să-ți dea ecrane albastre dacă o sa încerci sa îl folosești la maxim. Dacă îl limitezi prin voltaj mai mic în BIOS, la 90-94%, va fi ok.

Dar nu depinde si de sursa si de placa de baza? Am o sursa de 1000w si ma gandesc sa il pun pe o placa de baza rog maximus z790 hero

Sursa nu conteaza, ea poate sa ii dea mult mai mult curent decat ii trebuie procesorului.
Placa de baza e problema (si procesorul).

Placa de baza conteaza, e mai bine sa ai o placa de baza cu chipset high-end, decat una entry level care sa nu te lase sa setezi anumiti parametri in BIOS.

Numai ca cele mai stabile sunt MSI.
MSI au stat cuminti si nu au impins voltaje marite in procesoare, asa ca cu ele nu au fost probleme deloc din cate stiu.

Uita-te la clipul asta.
Update-urile de BIOS pentru Gigabyte si ASUS au venit dupa ce a fost lansat acest clip, dar Intel a recunoscut ca problema nu se poate rezolva in totalitate.

https://www.youtube.com/watch?v=7P2UUMvLiao&t=1010s

PS: cine are cunostinte de fizica si electronica, si nu se teme sa intre in BIOS sa isi seteze singur voltajele, obtine procesoare 13 si 14 stabile.
Cine nu, le lasa cum vin ele din fabrica, si poate are norocul sa il tina 2-3 ani.

Dar pe o placa de baza rog maximus z790 hero nu cred ca are vreo problema nu? E o placa high end

Nu va avea absolut nimic, daca monitorizezi voltajul ce intra in procesor si vezi ca nu trece de 1.48V

Si la AMD e acelasi prag, daca in procesorul meu ar intra mai mult de atat, probabil m-ar lasa.
Ideea e ca placa mea de baza e suficient de inteligenta incat sa nu ii dea voltaje mai mari nici macar la stres maxim.

Deci, dupa ce pun processorul ce trebuie sa modific in Bios?

Prima data nimic, dar nu trebuie sa ii faci OC sub nici o forma, chiar daca el e facut pentru OK.

Si in al doilea rand, trebuie sa vezi in timp ce te joci, ce voltaje primeste.

Asta se face cu programe dedicate:

HWinfo64, AIDA, etc

https://www.hwinfo.com/download/

cum salvezi un fisier de LOG in HWinfo:

https://i.imgur.com/aWhu5Lr.png

Trebuie sa urmaresti valorile de pe CPU Core Voltage (astea sunt valorile pe care le primeste efectiv procesorul)
VID reprezinta valorile pe care procesorul le cere placii de baza

(si aproape mereu placa de baza ii da mai mult,
de aceea CPU Core Voltage e de multe ori mai mare (nu la AMD-ul meu, dar la o placa Intel, cu siguranta).
Important e sa nu depaseasca valoarea critica de 1.48V).

######
In clipul de pe Zona IT pe care ti l-am lasat si mai sus, iti spune ce trebuie sa faci in BIOS, ca sa nu risti nimic.
De la minutul 11:59

https://www.youtube.com/watch?v=7P2UUMvLiao&t=1010s

XMP activ
Power Limit 1 (PL1) limitat la 253W
Power Limit 2 (PL2) limitat la 280W
Core Current Limit 350A pentru procesoarele Intel 14900K
și 320A pentru 14700K și 13900K
IA VR Voltage limit 1500mV

Aici ai articolul complet cu poze

https://zonait.ro/setari-gigabyte-z790-intel-degradare/

######
Suplimentar, inainte sa faci asta, trebuie sa verifici daca ai ultimul update de BIOS, si sa il aplici, daca nu il ai.
SA NU FIE VARIANTA BETA.