După părerea mea trebuie să fi la nivelul de a cunoaște aparatele respective, de a ști să lucrezi cu ele, și nicidecum nu ar trebui să țină cont de alte calificative în afară de experiență și îndemânare, lucruri ce pot fi dobândite la locul de muncă sub supraveghere.
Un simplu muncitor s-ar descurca să lucreze cu astfel de mașini. Dar asta nu înseamnă că trebuie să lipsească maistrul și inginerul, pentru că fiecare are rolul lui; și nici nu înseamnă că aceștia de pe urmă trebuie să primească un salariu mai mare decât primul.
Dar dacă vorbim de roboți, acolo trebuiesc cunoștințe de operare al software-ului respectiv, dar și de construcția robotului, cunoștințe pe care un simplu muncitor nu le-ar dobândi fără ani de studiu și practică. Aici trebuiesc ingineri.
Nu sa lucreze cu acele aparate, ci sa le creeze. Daca cineva stie sa sudeze, daca ai un dispozitiv ce e ca un șablon in care pui piesele de sudat, nu va avea probleme in a pune piesele si a le suda, ca tocmai asta face dispozitivul, ușurează munca, altfel sudorul trebuie sa stie cum vine sudata fiecare piesa, si sa o si puna corect (de exemplu, daca o bara teebuie sudata la 90 de grade fata de o alta, fara dispozitiv, sudorul poate gresi pozitia barei, si ii ia mult mai mult timp pozitionarea ei). Insa crearea unui dispozitiv necesita mai multe cunostinte. De exemplu, trebuie sa ai habar de gradele de libertate, care le inveti doar intr-o scoala tehnica, pentru ca fiecare piesa trebuie ingradita ca sa stea fix, dar totodata trebuie sa o poti pune in dispozitiv, deci presupune si o anumita libertate, si pentru asta nu cred ca un simplu muncitor poate crea un dispozitiv care sa ușureze procesul de sudare.
Pai numai un inginer ar putea crea asa ceva. Dar nu unul singur, ci mai multi, deoarece acolo intra mai multe domenii de fabricatie a unui utilaj -la fel ca la un autoturism.
Cei care sunt in domeniul ingineriei mecanice pot sa creeze orice. Bani sa fie; si sa nu distruga pamantul. ^_^
E necesar si suficient sa fii inginer, la master deja aprofundezi foarte mult o anumita ramura, te specializezi pe ceva anume, nu mai castigi experienta de ansamblu din toate domeniile, asta se face doar pe parcursul anilor de facultate.
Si da, un absolvent de TCM trebuie (sau ar trebui) sa poata realiza aproape orice, de la inventat si proiectat "dispozitive ajutatoare" pana la stabilit ordinea operatiilor sau ales metodele de prelucrare optime pentru a economisi material, timp si mai ales pentru a minimiza costurile.
Inginerul trebuie sa puna toti factorii in balanta si sa aleaga varianta care duce spre cel mai bun rezultat.
El alege sa toarne anumite piese de otel in detrimentul prelucrarii mecanice, sau prefera o asamblare cu suruburi in detrimentul sudurii acolo unde e cazul (anumite piese sudate cer inca o prelucrare mecanica la final, pentru ca in momentul sudarii intreg ansamblu se deformeaza putin, ca urmare a tensiunilor ce apar in material in urma incalzirii exagerate).
Spuneai ceva despre "nevoia unei scule noi".
Daca prin asta te referi la proiectarea de noi scule aschietoare, asta nu e treaba pentru un singur inginer, si de obicei e nevoie ca toata echipa, sau macar o parte dintre cei implicati sa aiba master in acest subdomeniu.
Daca te refereai pur si simplu la alegerea sculei optime in functie de materialul de prelucrat, sau forma si rugozitatea suprafetei, aceasta alegere o poate face un "simplu" inginer.
Catalion întreabă: