| CosminComan75 a întrebat:

Am auzit ca daca faci piraterie te poti trezi cu politia la usa! E adevarat?

22 răspunsuri:
| KodrutZ a răspuns:

Esti un ignorant precum multi altii. YT "si altele" iau foarte in serios incalcarea drepturilor de autor si pirateria. Ai fi uimit citi folosesc Windows cu licenta. 8 milioane dau doar unii mai pampalai. Uite, eu am W7 Ultimate legit cu licenta luata cu 50 de dolari, si majoritatea programelor/jocurilor la fel, primite moca sau dat sume ridicol de mici pe ele, nu mai mult de 25% din pretul full de obicei.

| KodrutZ a răspuns:

In momentul de fata la noi prin "faci piraterie" se intelege "pui afise ca boul pe stilpi de genul vind cduri cu filme" si alte de-astea. Evident ca si anunturile din ziare/de pe net sint luate in vizor, dar cum sint doar vreo doua duzini de politisti care se ocupa cu asa ceva in toata tara... nu vine nimeni dupa orice papagal care trage jocuri si filme piratate pentru uz personal. INCA.

| CosminComan75 explică (pentru KodrutZ):

Bine dar am un prieten care mi-a zis ca un baiat a descarcat assassin's creed IV inainte sa iasa pe piata si nu inteleg cum a facut asta! Se poate asa ceva sau e doar o minciuna?

| KodrutZ a răspuns (pentru CosminComan75):

Posibil, depinde de la caz la caz. Uneori mai scapa cite un joc in varianta finala pe net dinainte de lansarea oficiala. In cazul AC4, nu am idee daca era trombon sau s-a intimplat asa, dar ma indoiesc ca l-au scapat de-aiurea.

| CosminComan75 explică (pentru KodrutZ):

Bine mersi!

| KodrutZ a răspuns:

Desigur. Iti doresc ca intr-o buna zi sa te uiti in portofel si sa vezi ca e gol, dar produsul tau e apreciat si folosit din plin de mii de "smecheri" care nu sint "c-am" pampalai sa dea bani pe el. E vorba de principii aici, ceva care multor romani le lipseste cu desavirsire. Nu iti permiti ceva comercial, ai alternative gratuite. Daca nu iti permiti o placa video de 2000 RON, o furi sau iei una mai ieftina?

| KodrutZ a răspuns:

Iti dau lectii de ce vrei tu. Stiu preturile din Romania, din pacate si eu locuiesc tot pe teritoriul minunatei noastre tarisoare. Sau din fericire, depinde cum privim problema. Nu poti sa zici "nimeni nu l-a cumparat" atita vreme cit nu ai acces la niste statistici. Pirateria e mare, ok, insa e IN SCADERE. Politia ar trebui sa aiba Linux, nu Windoze. In Franta si Germania s-a facut miscarea si nu a murit nimeni. La noi deh, comisioane. Politia are Windows pirat pe acasa, e si majoritatea politaiului om/roman, dar nu da cu mucii in fasole ca nu au licente la servici. Legatura cu licenta sau fara consta in suportul pe care Microsoft ti-l ofera sau nu, plus faptul ca Microsoft Romania nu o sa aduca diverse produse si servicii aici tocmai fiindca, oficial, mai nimeni nu le foloseste. Desigur ca e prea mult sa iti explic asa ceva, nu? Legat de "dai tu bani" sa stii ca exista garantia cu banii inapoi si care chiar functioneaza. Am testat destule produse scumpe (~sute de dolari o licenta) de care nu am fost multumit si mi-am luat banii inapoi fara nici o problema, ba chiar am fost contactat pentru a le oferi sugestii si a primi oferte gen 80% reducere. Oare de ce naiba ne agitam sa cumparam chestii in loc sa le furam? Cum ar fi daca produsul muncii tale ar fi furat si nu cumparat iar peste 2 luni te-ai trezi in strada din cauza asta?

| Evolution a răspuns (pentru KodrutZ):

În primul rând daca aş crea un produs, nu aş pune un preţ exagerat şi cu siguranţă nu l-aş vinde la noi în românia unde 22% sau mai mult ia statul.
Am creat şi eu site-uri cu template-uri free şi addon-uri de servere, unele pluginuri chiar erau unice şi nu am scos niciun ban, oamenii cred ca daca e gratis pe internet (gen jocuri) e foarte prost, ceea ce e adevarat dar nu in unele cazuri.
Daca un produs gratis se dovedeste de a fii bun si ajunge popular, apare o versiune premium care va costa ca producatorul sa scoata bani.
Gen minecraft era un joc free pana cand s-a bagat premium si toti obsedatii au bagat bani.

| KodrutZ a răspuns (pentru Evolution):

Nu conteaza unde il vinzi. Pirateria e universala iar pretul mare e doar o scuza. Cunosc personal doi omuleti care au avut un soft de mixaj foarte tare (http://www.myxoft.com/) dar s-au lasat de el si o perioada buna s-au ocupa t cu alte prostii ca angajati tocmai fiindca aveau citeva zeci de mii de utilizatori si doar vreo citeva mii de licente vindute. Vad ca acuma au mai aparut niste produse noi pe la ei dar nu stiu ce au mai facut in ultimii 2-3 ani. Norocul lor cu Apple, poate reusesc sa isi revina.
Legat de gratis si foarte prost... eu nu incetez a ma minuna cite chestii super tari si complet free poti gasi pe net, de multe ori cu mult mai bune decit altele care costa bani grei.

| lpavel a răspuns:

Da, dar numai daca afla de tine! Chiar daca te-ar para cineva ar trebui sa aiba martor... apoi nu poate intra la tine in casa numai asa, are nevoie de mandat! Cu alte cuvinte, stai linistit nu se intampla nimic! happy Bafta!

| apademasa a răspuns (pentru lpavel):

Ai dreptate.dar nu se stie.

| KodrutZ a răspuns (pentru lpavel):

Mai documenteaza-te. E suficient sa ia date despre traficul de date de la ISP pe baza unui mandat (si se pot da mandate de-astea in masa la fel cum se face la americani, doar ca judecatorii nostri au alte jmenuri de obicei) si apoi sa vina frumos cu mandat de perchezitie si sa iti ia TOT ce poate stoca date - carduri de memorie, harduri, telefoane mobile, etc. Desigur ca le vei primi inapoi... peste vreo 3-4-5 ani cind se vor finaliza cercetarile, si atunci eventual vor fi bulite, complet depasite sau nici macarr nu vor fi ale tale, ci vreo ragalie culeasa de prin depozit. In mod normal nu au dreptul sa confiste calculatoarele cu totul, dar se recurge la abuzul asta destul de des, din varii motive. La americani se pica la mica intelegere acuma - dai 20 de dolari pe un mp3 downloadat de-aiurea sau te judeci cu ei si ti-o iei de nu te vezi.

| lpavel a răspuns (pentru KodrutZ):

Atunci ar trebui sa aresteze toata Romania si nu numai... crezi ca ei nu stiu de asta? Ce masuri iau? Inchid site-uri pentru descarcari! Nu se complica cu noi ca suntem prea multi... Nu mai fi atat de speriat! big grin

| KodrutZ a răspuns (pentru lpavel):

Sint foarte relaxat, nu e vorba de arestat ci de recuperarea prejudiciului si nu e vorba de politia romana ci de BSA si cit de tare ii pistoneaza ei pe politai. Momentan baietii stau chill, pina si cu controalele la firme se misca ca vai de ei.

| PedoBarbie a răspuns:

Da. Dacă faci piraterie adevărată şi serioasă poliţia poate veni la uşă, te amendează, arestează etc.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Pentru toti cei care nu sunt de acord cu pirateria, chiar as vrea sa va vina salariul mediu de exemplu al unui profesor, care in Romania de 1000 lei, si sa vedeti ca un laptop bun costa 4000 de lei.(cu windows original preinstalat)
Rabdati 4 luni de foame mancand din tomberoane,va rugati sa ploua ca sa faceti un dus,va incalziti mancarea la motorul unui trabant turat.
Intr-un sfarsit, dupa 4 luni primiti salariile,nemaipomenit,acum te poti lauda pe TPU ca nu ai piratat,si peste o luna,iei un virus,trebuie sa il reformatezi, ai pierdut tot!
Sa va mai vad atunci ce respectati munca saracilor oameni si dati inca 10 milioane pe Windows original.
Nu va dati seama, chiar si daca aveti windows cumparat, antivirus cumparat, filmele pe care le vedeti nu sunt cumparate, melodiile pe care le ascultati pe telefon nu sunt cumparate.Si astia sunt cei mai idioti oameni, care cumpara unele lucruri, dar altele cred ca nu merita banii si le pirateaza.Omule,ori esti impotriva pirateriei, ori esti pentru.

| DiamantulAuriu a răspuns:

Da, dar numai daca te afla

| Apetrei_Bogdan_1995 a răspuns:

Am facut reclamatie chiar acum, nu m-ai ai mult timp de libertate happy

| thezbx a răspuns:

Da

| Trebla a răspuns:

Da, dar nu o sa te prinda ca treaba asta cu licenta... asa cum a zis si Evolution.