1. Sunt procesoare cu cip sau fara cip video integrat. Laptopurile nu au placa video integrata in placa de baza (placile de baza pentru PC sunt cu sau fara placa video integrata.
Uite un ex: cu
http://www.pcgarage.ro/placi-de-baza/asrock/960gm-vgs3-fx/
fara:
http://www.pcgarage.ro/placi-de-baza/gigabyte/ga-970a-ds3p/ )
Laptopurile au ori procesor cu video integrat ori procesor cu video integrat si placa video separata (dedicata).
2.Indiferent de procesor, poti pune o si placa video (foarte putine laptopuri accepta upgrade la componente).
Alegerea dintre cele 2 se face din BIOS.
3. Instalezi programe specifice cu e Speccy...sau dxdiag.
4. Sunt bune daca nu ai pretentii. Sunt bune pentru filme hd, internet, office, jocuri mai vechi..pentru mai mult - placa video.
Procesorul este procesor, procesorul grafic este alta. Placa video, sau GPU - Graphics Processor Unit, trimite semnale video catre monitor. Poftim o placa de baza desktop:
http://www.ixbt.com/mainboard/gigabyte/ma790gp-ds4h/board.jpg
Placa video integrata se gaseste in partea dreapta sus. Placa video dedicata PCI-Express x16 o montezi pe acel slot din mijloc (albastru deschis). E suficient sa legi monitorul la placa video si esti rezolvat. O majoritate uriasa a laptop-urilor au placi grafice integrate pe placa de baza. Placile dedicate folosite in PC-uri desktop sunt de regula mai puternice si eficiente.
3.Cum pot afla daca procesorul are chipul grafic integrat?
Run, dxdiag, enter, Display, vezi modelul placii, un goagal = esti gata.
1 Principala diferenta dintre cele doua placi este puterea de calcul si amplasarea astfel: placa video integrata( GPU fara RAM) se afla printre circuitele placii de baza, placa video dedicata este o placa separata( GPU plus RAM propriu) care poate fi scoasa, inlocuita cu alta placa compatibila.( la unele modele de laptop poate fi confundata cu una integrata). Avantajul unei placi video integrate ar fi costul redus si faptul ca nu necesita instalare.Dezavantajul este ca nu poate fi inlocuita si performante scazute fata de o placa video dedicata.
La alegerea unui calculator avem in vedere prima data bugetul si dupa aceea ce facem cu el.Astfel cu un buget mic vom avea un calculator cu o placa video integrata care este suficienta pentru a rula filme HD, muzica, internet, retele socializare, unele jocuri mai vechi fara resurse mari etc. Daca vrem sa facem mai mult: montaje video, foto, prelucrari grafice 3D, jocuri mai noi etc atunci avem nevoie de o placa video dedicata.Deci o placa video integrata fiind echipata cu un GPU cu performante reduse va folosi din RAM-ul calculatorului, care chiar daca e de 8 GB va folosi foarte putin si nu va ajunge niciodata la puterea de calcul al unei placi dedicate care are propriul RAM, iar cind cerinta de putere de calcul creste si aceasta se poate folosi de cit este necesar din RAM-ul calculatorului.
La o placa video dedicata trebuie avut in vedere o serie de criterii in alegerea acesteia: interfata, modelul, sistemul de racire, frecventa etc, toate acestea pot asigura o buna stabilitate a sistemului.
2 nu mai poti adauga o placa video e totusi un laptop, dar daca le ai pe amandoua in bios ai ceva de dual GPU
si de obicei ambele au nevoie de memorie ram deci ar trebui sa fie mare memoria ram gen 8 gb
3 poti afla simplu daca scrie ceva gen Intel HD 4000 inseamna ca ai placa integrata la amd nu cunosc
4 sunt bune altele foarte bune depinde de procesor si nu te astepta la performante mari in jocuri mai renumite dar au si ele accelerare 3d destul de bunicica
A si uite cu prog asta vezi cam tot ce ai nevoie la pc tau
http://www.cpuid.com/downloads/cpu-z/1.71-setup-en.exe