De la accesul unor site-uri care conțin spyware, eviți ferestrele pop-up în general, ai putea să-ți pui ad block pe firefox. Și un antivirus pe calculator, nod sau chiar cel de la Microsoft nu ar trebui să ai probleme
Trojan.Ransom.IcePol Ce sunt virusii de tip Ransom;
De origine ruseasca, virusii de tip "Ransom" reprezinta o clasa de software periculos ce blocheaza accesul la computerul infectat solicitand bani in schimbul eliminarii restrictiilor.
In contextul in care pierderile cauzate de incalcarea drepturilor de autor se ridica la miliarde de dolari anual si milioane de computere din toata lumea adapostesc fisiere, software, muzica sau filme piratate, virusul pirateriei poate viza cu succes pe oricine, din orice tara si din orice grup social.
Virusul intimideaza utilizatorii cu mesaje localizate ce par a veni de la birourile de politie din tari precum Romania, Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Germania, Austria si Olanda. La noi in tara, atacatorii cibernetici solicita plata unei sume de 100 de dolari, sau 300 de lei. cum te pazesti? cu un firewall bine setat si cu mare atentie pe unde dai cu "clikul"
BUCUREȘTI, 14 ianuarie 2013– Bitdefender, liderul pieței locale de antivirus, a identificat mai multe campanii de atac care se folosesc vulnerabilitatea în Java descoperită la finalul săptămânii trecute (CVE-2013-0422) pentru a infecta calculatoarele utilizatorilor cu celebrul virus ’’Poliția Română’’, o amenințare informatică de tip ransomware, ce blochează accesul utilizatorului la calculatorul infectat până când acesta plătește o taxă.
Noua vulnerabilitate în Java a fost inclusă imediat în cele mai importante instrumente de atac din lume, printre care cunoscutul Nuclear Pack, Blackhole, precum și varianta acestuia, Cool Exploit Kit.
Majoritatea acestor atacuri sunt comandate de pe servere localizate în Marea Britanie, Canada și Statele Unite, dar, dat fiind faptul că virusul este tradus în mai multe limbi, orice utilizator care folosește versiunile vulnerabile de Java poate deveni o victimă.
"Ca orice tehnologie extrem de răspândită, Java atrage interesul infractorilor informatici. Atacurile cu ransomware livrate prin intermediul unei versiuni vulnerabile de Java sunt extrem de ușor de monetizat, în mod special cele care combină frica față de autorități cu pierderea accesului la un bun personal", a declarat Cătălin Coșoi, Chief Security Strategist la Bitdefender.
Utilizatorii Bitdefender au fost protejați față de acest tip de exploatare încă de la descoperirea vulnerabilității. Pentru utilizatorii care nu folosesc Bitdefender și s-au infectat deja cu virusul Poliția Română, punem la dispoziție în mod gratuit un utilitar de dezinfecție, care e disponibil de pe portalul de download.
De asemenea, recomandăm actualizarea de urgență a produsului Java la versiunea 1.7 Update 11.
* * *
About Bitdefender®
Bitdefender este producătorul uneia dintre cele mai performante și eficiente game de soluții de securitate pentru internet atestate pe plan internațional. Încă din anul 2001, compania este unul dintre liderii industriei de securitate. În fiecare zi, tehnologia Bitdefender protejează datele digitale ale aprox. 400 milioane de utilizatori individuali și companii din întreaga lume.
Recent, Bitdefender a primit două distincții foarte importante în industria de securitate: "Editor’s Choice" acordat de PC Mag pentru Bitdefender Antivirus Plus 2013, respectiv "GoldAward" de la TopTenREVIEWS, care a plasat produsul românesc pe locul întâi în urma testelor efectuate pe 25 de produse de securitate. De asemenea, tehnologiile antivirus Bitdefender s-au clasat pe primul loc în urma testelor specializate realizate de organisme independente de profil, printre care AV Test și AV-Comparatives. Mai multe informații despre gama de soluții antivirus Bitdefender sunt disponibile pe site-ul companiei. În plus, Bitdefender pune la dispoziția utilizatorilor săi blogul HOTforSecurity, un hub cu informații despre lumea securității IT, discuții aprinse despre amenințările informatice de pe rețelele sociale și sfaturi de protecție împotriva aplicațiilor periculoase de pe dispozitivele mobile.
Ciprianutzu întreabă: