| Nobody_4790 a întrebat:

Am de facut la scoala un refarat despre generatorul electric/alternator/motor electriC.trebuie sa contina si ceva practic! am hotarat sa ma axez pe generatorul electric! cum as putea realiza un mini generator care sa aprinda un led? am vazut ceva pe net... dar nu am inteles prea bine! help!happy mersi anticipat

Răspuns Câştigător
| DeyCj a răspuns:

Păi te ajut eu.Ai nevoie de 2 motoraşe de casetofon, o izolaţie de cablu(dar să fie intactă nu tăiată transversal(izolaţie de cablu de la un fir nu învelişul ce cuprinde cablurile), un pistol de lipit, cositor cu fludor, o placa de lemn sau un suport de plastic(ar fi cel mai bine dar şi lemnul merge), o maşină de găurit cu burghiu de 4-6 mm sau un adeziv sau scoci dubluadeziv(îi vreo 20 de lei o rolă mare), un led, şi de un adaptor(de ăla de la care se poate regle trnsiunea şi polaritatea(îl găseşti prin piaţa de industriale pe la ruşi) şi un pic de îndemânare.Schema electrică ţi-o pot face eu şi să îi fac o poză cu telefonul mobil şi să ţi-o dau dar pe mes dacă vrei.Succes cu montajul. Şi eu am avut unul exact aşa când eram într-a 9 a la liceu tot pentru fizică cică pentru portofoliu şi mi-o dat 10 pe el happy.
Sau ai mai putea face un generator dar îi mai voluminos şi îţi trebuie ceva piese auto cum ar fi un alternator(şi ăla de dacia îi bun) un motor de morocicletă, un cadru metalic special adaptat şi construit pentru a putea monta motorul, rezervorul de benzină şi alternatorul, facultativ o punte redresoare pentru a redresa curentul din alternativ în continuu şi bineînţeles 2 cabluri şi un bec. Dar asta inplică umblătură la un ateleier specializat ca să îţi faci şasiul(cadrul), bani ca să cumperi alternatorul şi muncă murdară în sensul că te vei murdări pe mâini de praf şi ulei că no alternatorul ăla o fost cândva pe o maşină nu? şi da era să uit de fulii care rebe să fie 2 şi o curea de transmisie de aia pentru maşini.
Fuliile:una va veni montată(cea mare)(aici îi o chestie că poate nu va potrivi pe arborele mororului şi atunci va trebui strunjită sau nerecomandat sudată pentru a o adapta la arborele mororului, iar cealaltă(cea mică)(în caz că nu există deja pe alternator). Dacă reuşeşti şi dispui de materialele astea atunci sigur vei lual 10 plus, dacă nu şi cu prima variantă care îi mai domestică să zic aşa merge.
Succes cu montajul

2 răspunsuri:
| Arthur a răspuns:

Altă idee este un dinam de bicicletă antrenat de motoraşul unui ventilator.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Cel mai usor generator electric de realizat este generatorul homopolar realizat de catre M. Faraday acum cca. 200 de ani
Iei doi magneti (de preferinta cilindrici) pe care-i fixezi astfel incat sa fie unul spre celalalt cu polaritatea opusa- deci daca fata unuia din magntei este Nord, celalalt sa fie asezat cu fata Sud spre magnetul-pereche. Asta o poti face simplu observand pe care din fete se atrag magnetii- daca unul e N celalalt S, se vor atrage iar daca au aceeasi polaritate, se vor respinge. Intre acesti magneti amplasezi un disc din cupru sau aluminiu, dispus pe un ax iar axul il cuplezi la un mic motor electric sau alt tip de grup de forta prin care sa se poata face antrenarea. Astfel, vei avea un disc de cupru sau aluminiu care se roteste cu viteza (cat mai mare) in mijlocul a doi magneti ("piesele polare") situati la distanta cat mai mica fata de discul rotativ. Diametrul discului trebuie sa fie mai mare decat diametrul magnetilor- pe marginea exterioara a acestui disc aflat in rotatie montezi perii colectoare sau altfel de contacte glisante- dar cel mai simplu este sa utilizezi clasicele perii colectoare- cu ele colectezi curentul pe care rotatia campului magnetic il produce in discul de cupru sau aluminiu. Atentie- desi tensiunea (diferenta de potential) este slaba, curentul (amperajul) poate fi puternic! Forta electromotoare obtinuta este data de relatia E = (Fi x n x 10^-8)/60, unde "x' este semnul inmultirii; E = forta electromotoare (Volti); Fi (pronuntia literei grecesti "fi") este fluxul magnetic (Maxwell); n = turatia (in rot/min) iar "10^-8" este "zece la puterea minus 8". Fluxul magnetic "Fi" il obtii din relatia Fi = B x S, unde B este inductia magnetica (gauss) si S suprafata activa, supusa actiunii campului magnetic (centimetri patrati); la randul ei, suprafata S a discului iti este data de relatia S = (Pi x D^2) / 4 unde Pi = ~ 3, 14, D = diametrul suprafetei active (cm), asadar suprafata S este "pi ori D patrat pe 4". TI-as putea spune detaliat cum se calculeaza toti parametrii- putere debitata, rezistenta eletrica in disc, in perii si conductorul electric conectat la periile colectoare, etc. Dar deocamdata nu are rost- retine ca la turatie inalta si daca magnetii sunt buni (inductie mare) poti obtine un curent periculos de puternic in ciuda tensiunii relativ reduse.