anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Am gasit o metoda prin care pot creste performanta RAM dar acesta metoda va transforma o parte din HDD in RAM si automat va scadea viteza HDD-ului, se poate intampla ceva rau, adica va functiona mai greu daca scad viteza HDD-ului?

10 răspunsuri:
| Frank51 a răspuns:

Nickname-ul își face simțită prezența.

Performanța scade când aloci ram virtual.

| NLS a răspuns:

Ce componente ai?
Metoda functioneaza doar daca ai 1-2gb ram, si esti pe windows xp.


Poti folosi un stick usb cu o viteza decenta, (clasa V10 macar, sau ideal ar fi cat mai mare, daca iti permiti, numai ca pentru un asemenea sistem, nu se justifica investitia) in loc sa aloci din HDD, e mult mai bine.

PS: nu viteza HDD ului scade, ci viteza RAM-ului.

| PainTech a răspuns:

Computerul tau face deja asta prin intermediul unui pagefile (sau swapfile) automat.

Nu are rost sa te complici. O modificare manuală probabil nu va avea rezultate considerabile.

Metoda nu te ajută oricum cu mare lucru daca ai deja o cantitate decenta de memorie RAM. In loc de HDD (care e încet) as sugera un stick de memorie (eventual cu viteza de transfer înaltă) daca vrei neapărat sa incerci.

| flixbuster a răspuns:

Timp acces HDD: milisecunde.
Timp acces RAM: nanosecunde.

Do the math.

P.S. Timp acces SSD: microsecunde.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru flixbuster):

Timp acces SSD: 0. xx ms!

| flixbuster a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Nu inteleg ce vrei sa zici.

https://www.pcmag.com/encyclopedia/term/access-time
https://en.wikipedia.org/wiki/Microsecond

1 milisecunda (HDD) = 1000 microsecunde (SSD) = 1000000 nanosecunde (RAM)

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru flixbuster):

La SSD-uri e de ordinul 0. ceva milisecunde, deci poti exprima si in nano. True or false? Ideea e ca SSD-urile, mai ales ca urmeaza sa iasa acum pe Pcie 4.0, nu sunt cu mult mai lente fata de ram. Cel putin nu atit de lente raportat la el precum e un hdd clasic. True? Nu vreau neaparat sa am dreptate sau sa te contrazic, cit sa clarificam mai bine diferenta intre ele pentru cine mai baga nasul in discutia noastra.

| dinaprilie a răspuns:

Este FOARTE veche metoda inca de pe vremea 386. Este o "struto camila". In momentul de fata te ajuta doar daca ai fff putin ram, altfel nu este oportun. Viteza nu este o problema si afecteaza in sensul rau.

| GPA a răspuns:

Nu se justifică să folosești o porțiune de disc pentru virtual RAM. Cazul acesta funcționează doar atunci când ai o memorie mai mică de 4Gb RAM. Evident că hdd-ului tău îi va scădea viteza de scriere și de citire, pentru că o parte din memoria de disc este folosită sau "împrumutată" de memoria RAM pentru a o expanda. Fizic tot 4Gb vei avea, sistemul de operare tot 4Gb va sesiza. Totul are loc la nivel de partiție. Astăzi nu mai există (desktopuri/laptop-uri) care să nu aibă cel puțin 4Gb de memorie RAM.
Dacă te găsești în situația cu +4Gb RAM, nu este nevoie să setezi virtual RAM. Oricum n-o să observi nicio diferență, scazi performanța HDD-ului. Dacă e vorba și de un HDD de duzină, cu 5400RPM și buffer de 8Mb, fii sigur că o să observi un delay la Boot fantastic.

Cel mai înțelept ar fi să-ți faci tu un upgrade al pieselor (memorie RAM, procesor, îți iei un SSD...), îți enumăr doar componentele basic. Nu trebuie să faci improvizații inutile, n-o să simți nicio diferență în jocuri, în tab-uri.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Exista o chestie de genu pentru ssd dar nu iti bate capu cu chestii de-astea, probabil ai un pc de pe vremea lu pasvante chioru