PS
Nu trebuie router de la Digi în cazul tău că ai deja mufa de interne compatibilă cu orice router, recomandat unul gigabit(10/100/1000 Mbps) asta ca să fi sigur că nu ai limitări cauzate de echipamentul tău.
E ciudat ca nu știai asta deja ) e adevărat, poți. Nu cred ca plătești mai mult
Nu e cazul sa razi, nu am net de mult timp. Nu toti intram in tiparul tau standard.
De fapt, chiar și fibra ta optică intră într-un dispozitiv numit „media converter" ca să te poți lega la net cu un cablu UTP.
Dacă legi acel cablu (în loc de PC-ul actual) la orice router (recomand totuși unul bun: https://www.emag.ro/......DWH727BBM/ ), vei putea pe urmă să conectezi și alte dispozitive și prin cablu, și prin wifi, inclusiv o imprimantă de rețea. Sau cu ajutorul unui adaptor 3 sau 4 G (stick de net), să ai net și când nu vine din cablu.
Buna, poti folosi acest router, eu il folosesc, are si vpn, adica ai protectie la privacy, plus ca e dual band 2, 4 si 5 gh. e simplu de setat sigur te vei descurca. https://www.emag.ro/......D37C9JBBM/
Pai da, poti sa cumperi un router si asa ai Wi-Fi in toata casa
Tu pana la urma, la ce conectai cabul de internet? Nu la Pc, prin ethernet? Il iei si il pui intr-un router.
https://altex.ro/....../ROURTN19/
Cei de la Digi de exemplu au un router prin fibra optica, iar de la router poti sa tragi mai multe cabluri ethernet si pentru o conexiune fixa.
Nu platesti mai mult. Fibra optica va intra o data in laptop sau PC si o data in router, va trebui configurat, adica trebuie sa faci mici setari pentru a fi vizibil device-urilor. In fond poti sa cumperi orice router, eu am o panarama de router, il am de ani buni, cred ca am dat 50 de lei atunci pe el si duce mosneagul cum trebuie. Mi-a facut in trecut faze nasoale, cand se oprea curentul imi deregla total routerul, iar o data nu mai functiona deloc. Am mers pana la mama dracu la service-ul lui, norocul meu a fost ca service-ul era in orasul meu, efectiv service-ul era intr-o casa pe niste stradute, abia l-am gasit. Mi l-au resetat si mi l-au dat acasa, l-am reconfigurat singur. Acum cand mai face figuri fac la fel, il resetez cu un ac pe care il bag intr-o gaurica, tin vreo 5 secunde acolo si apoi din PC il reconfigurez. Merita sa-ti iei router, e mai practic pentru tot, iar pe pc stai pe fibra, e sfanta combinatia.
Nu te supăra, dar de ce să recomanzi pentru fibră optică un router care abia merge cu 100 Mbps și nu e dual band?!?
Nu ai auzit că pe banda de 5 GHz sunt viteze mult mai bune pe wifi?
Nu știi că prin fibră primești net la 1 Gbps?
E ca și cum ai avea o cale ferată pentru TGV și ai pune pe ea o locomotivă cu aburi.
Nu ma supar , ai dreptate, eu i-am dat random un router, m-am gandit ca poate nu a mai avut un router pana acum, nu m-am uitat la specificatii, nu l-am recomandat.
Primeste si 1Gbps, dar nu inseamna acum ca trebuie sa aiba viteza cea mai mare, depinde de abonamentul lui, nu a specificat ce viteza are.
Nu există router pe fibră optică, acele echipamente sunt ONT-uri (terminale sau puncte de acces care convertesc semnalul optic în semnal electric, distribuit pentru conexiunea la internet, pentru televiziune, telefon, s-a.m.d). De obicei, ONT-urile au suport pentru modul Router (îndeplinesc și funcția de router, oferind acces la o rețea wireless ce poate fi configurată chiar din setările ont-ului, având porturi Gigabit Lan pentru conexiune prin cablu utp.
Tu ar trebui să ai ONT-ul în casă(o cutie în care intră practic fibra optică, având ieșiri LAN și indicatori/martori de stare). Totuși, ar trebui să poți să accesezi rețeaua WiFi din ONT, adică, ar trebui sa aibă acest suport "Router mod". Ce furnizor ți-a instalat fibra optică și ce ONT este? ZTE? Huawei?
**P.s : Da, poți instala un router în rețea. Ai nevoie in primul rând de router, apoi de un cablu utp conectat la unul dintre porturile Lan ale ONT-ului și la portul WAN al router-ului și apoi trebuie să intri în configurația router-ului după ip,(ip-ul pentru pagina de administrare, deseori trecut pe backpanel sau în cartea tehnică, de obicei este setat default pentru 192.168.0.1 sau 192.168.0.10 sau 192.168.10.0) și să-l setezi DHCP pentru a-și configura in mod automat adresele de conectare, respectiv pentru a partaja conexiunea PPPoE mai departe.
Sau prin bridge mode, asta pentru a dezactiva ONT-ul și folosi doar router-ul pentru acces la internet. Bridge mode se folosește pentru cross-over, conectarea la rețeaua de internet WAN nu se mai face din ONT, se va face din router, ONT-ul doar rămâne activ pentru cross-over pe unul dintre porturi, orice alta funcția asociată acestuia (administrare) va fi dezactivată.
Costul este același pe abonament indiferent de traficul de internet și de porturile distribuite. Nu plătești nimic în plus.
"Tu ar trebui să ai ONT-ul în casă(o cutie în care intră practic fibra optică, având ieșiri LAN și indicatori/martori de stare). Totuși, ar trebui să poți să accesezi rețeaua WiFi din ONT, adică, ar trebui sa aibă acest suport "Router mod". Ce furnizor ți-a instalat fibra optică și ce ONT este? ZTE? Huawei?"
- Am net de la digi prin cablu fibra optica. In curte e un fel de tablou dulap cu multe functii din care oamenii de la digi au tras un cablu in casa. Cablul acesta vine intr-o casuta patratica alba lipita pe perete in casa. Si din casuta alba iese un cablu de telefon si un cablu de internet care merge la laptop. Nu stiu sa explic prea bine. Casuta e una simpla de plastic, nu are afisaj.
Deci in situatia asta ar trebui sa cumpar un router si cablul de net sa-l bag in acel router si atat? Cum pot sa fac sa recunoasca routerul laptopul, telefonul si smart tvul?
Am uitat sa zic ca am net de la digi prin cablu fibra optica. In curte e un fel de tablou dulap cu multe functii din care oamenii de la digi au tras un cablu in casa. Cablul acesta vine intr-o casuta patratica alba lipita pe perete in casa. Si din casuta alba iese un cablu de telefon si un cablu de internet care merge la laptop. Nu stiu sa explic prea bine. Casuta e una simpla de plastic, nu are afisaj.
Deci in situatia asta ar trebui sa cumpar un router si cablul de net sa-l bag in acel router si atat? Cum pot sa fac sa recunoasca routerul laptopul, telefonul si smart tvul?
Am uitat sa zic ca am internet de la digi prin cablu fibra optica. In curte e un fel de tablou dulap cu multe functii din care oamenii de la digi au tras un cablu in casa. Cablul acesta vine intr-o casuta patratica alba lipita pe perete in casa. Si din casuta alba iese un cablu de telefon si un cablu de internet care merge la laptop. Nu stiu sa explic prea bine. Casuta e una simpla de plastic, nu are afisaj.
Deci in situatia asta ar trebui sa cumpar un router si cablul de net sa-l bag in acel router si atat? Cum pot sa fac sa recunoasca routerul laptopul, telefonul si smart tvul?
Da, acea cutiuta este o priza telefonica LanKATT (sau nu stiu exact denumirea, invit alte persoane sa comenteze si sa spuna exact).
Dar nu asta conetaza. Da, tu poti sa cumperi un router, in general orice router (dar recomand TP-link), bagi cablul de internet in router si dupa trebuie configurat. Configurarea nu este deloc grea, este simpla.
Acea "recunoastere" se face prin Wi-Fi, cand pornesti Wi-Fi-ul la telefon sau laptop sau ce vrei tu, o sa iti apara acolo numele routerului (ales de tine) si te conectezi la el (cu parola aleasa tot de tine). Si gata, ai internet. Cam acesta ar fi principiul.
Dar poti suna la Digi, ei ar trebui sa iti dea un router pentru Wi-Fi, nu stiam ca mai lasa doar prin cablu.
Numai bine! ^_^
„ar trebui sa cumpar un router si cablul de net sa-l bag in acel router si atat? Cum pot sa fac sa recunoasca routerul laptopul, telefonul si smart tvul?"
===
1. Corect. E chiar așa de simplu.
2. Router-ul nu trebuie să recunoască nimic, el creează o rețea de dispozitive (mai demult erau doar calculatoare, acum pot fi „N" - TV, telefon, frigider, becuri etc.) care se integrează în mod normal automat în aceasta. Sau prin câțiva pași simpli (setezi parola pe device).
„Programarea" router-ului este un proces foarte simplu, se rezolvă aproape automat cu ajutorul unui „vrăjitor" care te va ajuta pas cu pas. O să ai nevoie doar de user-ul și parola setate de către Digi pentru accesul PPoE (cele pe care acum le ai salvate în calculator / laptop, ca să te legi efectiv la internet).
Nu te speria, trebuie doar să citești instrucțiunile din manual.
Il configurezi mai intai dupa ce il conectezi cu fibra optica. Apoi laptopul, telefonul, smart tv-ul si ce mai ai tu o sa iti vada routerul. E foarte simpla treaba. Am citit ca ai de la digi netul, cica au routere proaste, iar daca nu ai router de la ei si nu va functiona internetul si ii chemi nu vor veni, nu se baga daca nu e routerul de la ei, am patit-o acum vreo 2 ani.
Da, eu am de la DIGI net pe fibră de 1Gb/s.La routerul de care zici îi spune ONT ( O - optical; N - Network; T- Terminal) şi acest dispozitiv transformă semnalul luminos în semnal electric ce se va da pe cablu ethernet prin porturile ethernet cu care vine, televiziune pe cablu coaxial(dacă e cazul) şi internet pe unde radio(wireless).
Un astfel de dispozitiv costă în jur de 1000-1500 de lei depinde de lăţimea de bandă pe Wifi, şi cel mai ok e să obţi unul în custodie de la furnizorul tău de servicii de internet/Tv.
Eu am unul în custodie de la Digi, dar l-am setat în mod brige că wi-ul e praf pr el, apoi am atașat un router wifi gigabit(un router Huawei), şi merge stas totul.
Acuma am Upload de 700mbps şi download de 800mbps şi cu 2 telefoane conectate pe wifi
Dar daca nu cumpar un ONT ci doar un router ca cele de mai sus mentionate, nu va merge wi-fiul in casa? Trebuie neaparat ont plus router?
Noi trebuie să știm cine este providerul tău de internet (firma care îți dă internet), si de asemenea ce fel de abonament (pachet) ai de la această firmă.
Eu am internet de la Digi, și am ales abonamentul(pachetul) "FiberLink 300" (nu am nevoie de mai mult); adică plătesc 30 lei lunar: https://www.digiromania.ro/servicii/internet
Este fibră optică.
Mi-au adus gratuit și un router wireless. În router intră mufa de la fibra optică; apoi din router pleacă un alt cablu mic a cărui mufă rj45 intră în placa de rețea de la pc (mufa de fibră optică este diferită de mufa rj45, și nu poate să intre direct în niciun pc sau laptop).
Apoi routerul îmi oferă și internet wireless prin antena acestuia.
Fibra optică este foarte subțire și nu are decât un singur fir în ea (aproape invizibil), fir ce este protejat de izolația din dotare.
Cei de la RDS au venit gratuit și cu routerul, și cu fibra optică, și tot gratuit au instalat routerul. Nu m-a costat nimic decat prelungirea abonamentului pe încă doi ani.
Pot doar să îmi schimb abonamentul cu unul mai scump/bun fără să schimb fibra optica sau routerul, deoarece acestea suporta vitezele existente cele mai mari. Nu contează cât "internet" consum la pc sau wireless: prețul la abonament este fix, neschimbat (chiar dacă nu aș folosi internetul deloc).
În mod normal tu trebuie să iei legătura cu firma care îți dă internet și să îi spui că vrei să ai și internet wireless ca să te conectezi la internet și cu telefonul, televizorul sau altele dispozitive.
1. Dacă ai fibra optică până în casă, nu cablu ethernet, nu ai cum, că routerele convernţionale au doar porturi ethernet.
2. Ia în calcul că fiecare furnizor de servicii de internet își integrează în rețeaua lor ONT-urile, deci dacă-ți cumperi unul atunci va trebui să-l integreze în rețeaua furnizorului cu care ai încheiat abonament.
Integrarea echipamentului nu o poți face tu ca user final, ci o fac tehnicienii, că e destul de minuțioasă procedura, trebuie acces pe softul de comandă al centralei(unde sunt stocaţi toţi abonaţii), iar acolo tu nu ai acces.
Am citit ca ai zis ca in routerul tau wireless intră mufa de la fibra optică apoi din router pleacă un alt cablu mic pana la pc. Intrebare: de ce pleaca un cablu din router in pc daca routerul e wireless? ca nu inteleg
Eu am net de la digi prin cablu fibra optica. In curte e un fel de tablou dulap cu multe functii din care oamenii de la digi au tras un cablu pana in casa si intra intr-o cutiuta patratica alba din plastic lipita pe perete. Si din cutiuta alba iese o mufa de telefon fix si o mufa de internet care merge la laptop. Casuta e una simpla de plastic, nu are afisaj.
Deci in situatia asta ar trebui sa cumpar un router wireless doar de la digi sau pot cumpara orice router?
În cazul lui, a făcut asta ca să aibă viteză maximă de transfer de date, asta că, pe wireless viteza de transfer e limitată de lățimea de bandă de transfer(de exemplu 300Mb/s), iar pe cablu nu mai există o astfel de limitare.
E interesant că cei de la Digi îşi ţin echipamentele generale la tine acasă.Ar trebui să le cereţi chirie că-şi ţin ONT-ul-swich la voi în curte .
Cutia aia mare din curte decodează semnalul luminos transmis pe FO şi apoi îl transformă în semnal electric, semnal ce este transmis pe cablu coaxial(mai mult ca sigur) până la tine în casă. Acest semnal este demodulat de acea cutiuţă mică şi împărțit
1 semnal digital pentru telefon
2 semnal digital pentru internet pe cablu ethernet
Aceste semnal funcţionează pe fercvenţe diferite, iar acea cutiuţă mică dirijează precis semnalul de frecvenţe diferite acolo unde este nevoie.La telefon şi la internet.
Ce veste buna ca nu trebuie 2 routere! :) Am inteles acum mai clar ce reprezinta acea casuta, multumesc! Deci de exemplu daca imi iau routerul recomandat de mihai in primele comentarii, e bun? https://www.emag.ro/......DWH727BBM/
Bag mufa de internet in el si atat? Imi poti spune te rog si ce trebuie sa-i fac apoi sa il recunoasca laptopul, telefonul mobil si tv-ul?
Da, e ok, dar mi se pare cam scumpicel versus
https://altex.ro/......UARCHERA6/
pe care-l am eu, şi face acelaşi lucru ca Asus-ul ăla, şi e cam la juma de preţ, numa nu-mi place că poreneşte mai greuţ că are frimeware-ul mai zdrăvănuţ :)) versus ăsta:
https://www.emag.ro/......DW31LZBBM/
care e simlar ca performanţe dar nu are aşa multe funcţii, cum îi control parental, port forward, şi altele care nu folosesc oricui şi porneşte mai repede :).
Bine eu nu las echipamentele să funcţioneze 24/7 şi mai ales noaptea ci le pornesc doar când le utilizez, dar dacă laşi routerul funcţional 24/7 Tp-link-ul e ok.
La conexiune trebuie să setezi PPPoe dacă eşti pe Erdeesh(DIGI) iar în contract ar trebui să ai userul şi parola de acces în reţea.
La Wifi, trebuie să setezi numele reţelei o parolă şi recomand să laşi setat implicit restul dacă nu ştii chestii mai avensate cum ar fi canalul şi banda de emisie.Nu-i mare filozofie nici cu astea .
Oricum o să ai un wizzard(aşa-i zice) care te va ajuta să configurezi routerul.
"De ce pleaca un cablu din router in pc daca routerul e wireless?"
Ca să am internet la pc trebuie să conectez unitatea la router. Și acest lucru se face prin două posibilități:
- prin cablu
- prin wireless (aici trebuie să cumpăr o placă de rețea wireless: https://m.emag.ro/search/placa+retea+wireless
sau un stick usb de captare wireless de la router: https://m.emag.ro/adaptoare_ethernet/c. )
Pentru instalarea la casă, Digi are nevoie de mai multe echipamente (aparate). În situația ta nu trebuie decât să suni la digi, și cineva îți va aduce router wireless gratuit.
https://www.digiromania.ro/asistenta/contact
Deci pentru ce să mai dai 100-200 lei pentru un router wireless dacă ți-l dă compania gratuit? Spune-le că vrei un router wireless.
In videoul asta vad ca a conectat routerul la cablul de internet si l-a mai conectat la laptop prin inca un cablu. Intrebarea mea e: trebuie sa ramana permanent acolo cablul care leaga laptopul de router? Sau laptopul va recunoaste internetul wireless de la router chiar daca scot cablul dintre ele?
PS: intreb pentru un router oarecare, nu de la digi
https://youtu.be/vwtFLbjFm6c
În mod normal ar trebui să meargă wireless.El a conectat cablul de internet ca să aibă viteză mai mare de net.Probabil placa de rețea wifi de la laptop nu e cineştie ce performantă.