Teoretic un SSD ar trebui sa mearga mai repede decat un hard disk de capacitate asemanatoare.
In practica, viteza de transfer depinde atat de viteza de rotatie, cat si de capacitatea hard disk-ului. Este evident, un hard disk de capacitate mai mare poate transfera la o rotatie de disc mai mare cantitate de informatie.
Viteza de transfer mai este limitata si de alti factori, cum sunt viteza transferului de date (SATA, SATA2, SATA3), capacitatea de transfer a laptopului etc.
Daca cauti descrierile tehnice ale discurilor, atunci poti gasi vitezele maxime pe care le pot atinge.
In practica, ceea mai buna metoda este masurarea vitezelor de transper cu discurile conectate in laptopul pe care vrei sa le folosesti.
Nu poti face o comparatie. SSD-ul are niste circuite electronice de stocare si transfer. HDD-ul are platane si viteza este mul redusa de miscarea fizica a acestora. In prezent, vitezele de transfer ale dispozitivelor Solid State se incadrează între 400 si 550 MB/s in cazul celor cu interfata S-ATA III şi ajungand la peste 2 GB/s in cazul solutiilor de înalta performanta, conectate folosind interfata PCI-E 3.0.
In schimb, viteza unui HDD depaseste cu greu pragul de 140 MB/s, viteza reala fiind semnificativ mai mica la scrierea/accesarea fisierelor de mici dimensuni.
FloFlorentina întreabă: