| adrianpetrican a întrebat:

Am o problema la pc. Acum ceva timp acuma vreo doi ani m-a sfarait sa fac un update de BIOS ultima versiune din windows. Mam intors la versiunea 1.30, am updatat la versiunea 1.40 iar acuma imi merge cateodata imi merge foarte bine, insa cateodata imi merge extrem de greu. Ce este de facut. Daca revin de la versiunea 1.40 la veriunea 1.30 nu o sa se arda biosul? Mnetionez ca laptpul este un Toshiba A300 PSAG0E!

4 răspunsuri:
| dannyel86 a răspuns:

Orice modificare de Bios reprezinta un risc si de aceea se recomanda updatarea lui numai in cazuri strict necesare, nu pentru un moft care te poate costa. Poti reveni de la o versiune mai avansata la una mai veche, dar asigura-te ca versiunea noua de Bios face probleme, si nu alte elemente, cum ar fi sistemul de operare, programele instalate, virusii sau componentele fizice. Pentru asta e nevoie de o resetare completa a sistemului (reformatare hard, repartitionare) si o instalare curata de Windows, cu softuri ferite de virusi. Daca doar presupui ca problema e Bios-ul si tot instalezi versiuni de-ale sale, s-ar putea sa nu mai ai acelasi noroc data viitoare si sa ramai fara laptop. Unii au probleme de la primul update (necesar!), nu sunt la fel de norocosi ca tine. Cum il intretii, asa il vei si avea. Vezi daca laptopul se misca greu din alte cauze, pe urma umbli la Bios.

| stlucian a răspuns:

Sistemul de bază de intrare/ieșire BIOS este o interfață între programele sistemului de operare și partea fizică a calculatorului.

BIOS–ul izolează sistemul de operare și programele din mașină de particularitățile tehnice ale dispozitivelor fizice concrete și permite programatorilor să folosească operații de Intrare/Ieșire în interiorul programelor pe care le creează, fără a lua în seamă adresele dispozitivelor sau caracteristicile tehnice ale masinii. Pentru a fi performant și rentabil, programul trebuie gândit pentru toate tipurile de arhitecturi fizice, pentru a putea fi executat sub orice platformă fizică sau software, condiție numită portabilitate, și care separă limbajele de programare de nivel jos (Asamblare) de cele de nivel înalt (tip C, C++, Java).

EL NU SE ARDE! Doar deterioreza daca nu stii in functie de ce faci in el.

Pentru performante maxime poti alege orice fel de versiune care se potriveste sistemului tau.

| adrianpetrican explică (pentru stlucian):

Deci pot sa trec linistit de la o versiune mai noua a biosului la una mai veche fara sa-mi fac griji ca se va duce biosul?

| stlucian a răspuns (pentru adrianpetrican):

Poti linistit dar nu cred ca din Bios e problema ta.O curatire/defragmentare/optimizare a windows-ului/Hdd poate rezolva necazul tau.

ccleaner e unul din programele des intalnite pentru asta:

https://www.piriform.com/ccleaner

Defragmentarea HDD o poti face din win dar sunt si programe pentru asta iar o scanare completa cu un antivirus e binevenita :-bd