In filme, aparatele electrice "functioneaza" si fara curent.
In realitate, daca un aparat electric nu primeste curent, atubci n-are cu ce sa functioneze.
Asa e si cu calculatoarele.
Toate unitățile de pc sunt conectate la o priză.
Unele unități sunt conectate la un upc ( https://www.pcgarage.ro/ups/ ), pentru ca atunci când se întrerupe curentul acestea să nu se închidă, ci să ai timp să salvezi datele.
Arata un exemplu.
Un calculator nu are cum sa functioneze fara curent electric (sursa se ocupa sa transforme curentul de la priza, in curent de 12V, 5V, etc, acestea fiind tensiunile necesare pentru componentele calculatorului).
Daca te referi la laptopuri, functioneaza fara priza fix cat duce bateria (4-6ore de regula).
UPS-urile nu asigura functionarea fara priza, ele inmagazineaza doar curent pentru cazurile critice cand pica reteaua electrica, sa ai timp sa iti termini si salvezi lucrul.
Sau, mi-am amintit acum ceva ce e la moda...
O multime de posesori de PC uri, urmeaza moda ascunderii/mascarii cablurilor, astfel incat atunci cand te uiti la biroul lor, sa nu se vada absolut nici un cablu, si nici o priza.
Ele sunt acolo, dar trase atent pe sub birou, pe dupa PC,... Prinse cu niste cleme (de 3 zile au ajuns si clemele mele de pe ebay, vreai si eu sa mi le aranjez putin, ca e padure sub birou).
Daca e asta, le gasesti sub tablia biroului de obicei, grupate atent...
Au un extraterestru mic, ascuns in dulap care le da curent, pentru ca a'li dracu' calculatoare nu merg daca nu sunt bagate in priza, iar eu stiu SIGUR asta, ca doar am mers sa fac service la unii carora "nu le mergea calculatorul, nu stiu DI SHE" si ma deplasez pana acolo doar ca sa il bag in priza
Toate unitățile PC au nevoie de alimentare de la priză, nu există transformare wireless din curent alternativ (220-230V) în curent continuu (3, 3V - 5V - 12V). De acest lucru se ocupă sursa de calculator (sursa standard ATX), care transformă sau care face conversia pentru curentul primit de la sursă, adică de la priză (conexiune prin cablu, wired).
Calculatorul poate fi legat indirect la rețea prin UPS, UPS-ul fiind un intermediar ce joacă un rol foarte important când vine vorba de întreruperea conexiunii de la rețeaua alternativă de curent, înlocuind pe o perioadă de timp curentul de la rețea. Tot acest curent pe care UPS-ul îl primește de la priză, este depozitat în acumulatorii incorporați (autonomia acumulatorilor variază, 5-10-15 minute de la întreruperea curentului, timp suficient pentru a-ți salva sesiunea de lucru).