| Tzigaret a întrebat:

Am un laptop de gaming cu specificatii bune, dar a inceput sa faca fps drop in cam toate jocurile, indiferent ca pun jocul la setari grafice slabe sau maxime.
Am verificat toate componentele din pc si par bune.
Este posibil sa fie sursa? Sa nu mai alimenteze bine laptopul?
Ram am doar o placuta de 8gb single channel, mi s-a zis ca daca fac uppgrade la dual channel 8x8 o sa fie mult mai bine...dar eu pana acum cu placa asta am jucat si mergea totul perfect, a inceput sa faca figuri de cand am facut upate la versiunea de windows 20h2.
Am incercat toate setarile posibile, am dat si reistall la windows... fara folos.
Tin sa cred ca sursa e de vina sau habar nu am, garantia la laptop am pierdut-o ca am rupt sigiliul pentru curatare praf.
Ceva idei?

Răspuns Câştigător
| GPA a răspuns:

Nu, sursa alimentează placa de bază. Dacă ar fi defectă sursa, nu l-ai mai porni sau și-ar da shutdown la fiecare pornire. Excludem sursa, pentru că problema pe care o întâmpini poate proveni de la :

1)Temperaturi ridicate care pot duce la thermal throttle (ineficiența sistemului de răcire/coolingului) - simptome : drop fps, frame stuttering, artefacte pe ecran, chiar reporniri ale laptopului. În această situație se curăță bine sistemul de răcire, se schimbă pasta termică (o pastă termică eficientă, de conductivitate termică ridicată, te poate ajuta să câștigi cel mult 20°C, ex..Thermal Grizzly Conductonaut/Kryonaut) și se aplică sub laptop un cooler pentru răcirea backpanel-ului.

2) Probleme software, o actualizare la o versiune recentă de Windows, versiunea 20H2 din 20 octombrie 2020. Știu că această versiune a adus destul de multe probleme legate de drop fps-uri.

Hai să-ți explic ce ai făcut de fapt. Când ai reinstalat Windows-ul, tu ai descărcat aceeași versiune (20h2) prin intermediul utilitarului de la Microsoft : https://www.google.com/......https?/url (utilitarul oferă doar versiune 20h2 spre descărcare).

Ce poți face? Folosind utilitarul "Rufus" : https://github.com/pbatard/rufus/releases/download/v3.13/rufus-3.13.exe, vei instala următoarea versiune de Windows 10 (PRO) : https://softradar.com/win10-romanian-x64-iso/. Este versiunea publicată de Microsoft în 2018 (R1). Pregătești un stick, încarci imaginea, îl faci GPT (UEFI), fără quick format. Reinstalezi cu versiunea aceasta și nu lași niciodată update-urile automate să se execute pentru că este extrem de riscant! Pentru că de la un astfel de update, îți poți compromite bios-ul plăcii de bază și o mai repet încă odată. Microsoft furnizează prin intermediul serviciului "Windows update" și pachete de update de bios, datorită parteneriatelor cu producătorii plăcilor de bază(indiferent de chipset și bios, fie că e AMI, Insyde, Phoenix...). Prin absurd, in momentul în care se face un update automat la Windows(ținând cont de faptul că există un "firmware" update în lista de update-uri) și laptopul in cel mai rău caz nu este conectat la rețeaua de curent, la următorul restart dacă sistemul inițiază codul de update pentru bios iar bateria se consumă, șansele sunt de 100% să-ți compromiți bios-ul.

Este un sfat pe viitor, dacă am un update, nu înseamnă că trebuie să-l și fac, mai ales dacă este sub denumirea de "firmware", adică Bios. Nu faci update fără să citești mai întâi ce presupune acel update, ce implementări aduce, poți folosi cataloagele de update în schimb.

| Tzigaret explică (pentru GPA):

O sa incerc, big thanks.

| Tzigaret explică (pentru GPA):

Si apropo, overheat nu este, am un 50 gpu si 60-65 cpu in jocuri.

| GPA a răspuns (pentru Tzigaret):

Încă ceva. Când instalezi și configurezi driverele de chipset de exemplu sau driverul plăcii video / procesorului grafic, descarcă-le nu prin Windows update.

Pentru AMD : https://www.amd.com/en/support

Pentru nVidia : https://www.nvidia.com/......xperience/

| Tzigaret explică (pentru GPA):

Pai si dupa ce instalez windowsul, nu las sa imi faca update-uri deloc? trebuie sa instalez toate driverele manual?

| GPA a răspuns (pentru Tzigaret):

Nu le faci direct din setări - > Windows Update.
Folosești scripturi de Update prin intermediul "Powershell". Deschizi Powershell "run as admin", scrie : set-executionpolicy remotesigned
Astfel, permiți executarea de scripturi în sistem.

Acum, folosești comanda :
install-module PSwindowsupdate

Acest script îți va permite să vizualizezi și să instalezi update-uri preferențial în sistem, nu se vor instala toate update-urile (în rafală). După ce ai acceptat instalarea scriptului (îți cere permisiunea de instalare, folosești tasta (a) pentru a permite scriptului să se instaleze) folosești :
get-wulist -microsoftupdate

Comanda de mai sus îți va afișa atât update-urile necesare de la Microsoft, cât și cele opționale (cum ar fi driverele).

Următorul pas, instalarea unui update în sistem :

get-windowsupdate -KB "număr patch, ex: KB554455" -install

Pentru updateuri fără număr de patch (KB), folosești descrierea (-title)

get-windowsupdate -title "ex:Intel chipset system" -install

Cu -title poți pur și simplu să marchezi titlul de update și să-l pastezi.

Driverele pentru procesoarele grafice, fie că sunt discrete(dedicate) sau integrate(tehnologia Intel/AMD inclusă în procesor) se vor instala nu prin intermediul scriptului, ci folosind utilitarele pe care le-am menționat în comentariul anterior. Atât pentru nVidia, AMD sau Intel.

Nu am specificat de Intel : https://www.intel.com/content/www/us/en/support/detect.html

| GPA a răspuns (pentru GPA):

Încă ceva, oprește obligatoriu actualizările automate. Cum faci asta? Deschizând o fereastră run (tasta Windows + R), editezi politica de grup, respectiv comanda : gpedit.msc
În gpedit.msc, la "administrative templates", la "Windows components", la "Windows Update" -> "Configure automatic updates" (îl pui pe disable)

| NLS a răspuns (pentru Tzigaret):

Driverele se instaleaza oricum manual, Windowsul are doar niste drivere "generice".
Pentru placa video acestea nu sunt de cele mai multe ori suficiente, trebuie sa descarci driverul de pe site-ul producatorului (AMD, nVidia, sau Intel (daca ai doar placa video integrata))

Celelalte drivere e bine sa le iei de pe pagina oficiala a placii de baza (in cazul unui PC) sau de pe pagina oficiala a producatorului laptopului.

PS: Versiunea 1909 e si ea foarte ok, nu trebuie sa mergi atat de in spate. Doar ca trebuie sa o cauti pe net.

Doar 20H2 e mai putin reusita, dar la frate-meu nu am observat nimic ciudat (nu are erori, freezuri, ecrane albastre/negre, si nici FPS-urile nu au scazut deloc).

Si apoi trebuie sa blochezi Auto-Update-ul din Registry Editor (regedit.exe) sau Group Policy Editor (gpedit.msc)
In caz contrar, peste un timp (circa 5-6 luni) update-ul la ultima versiune se va instala automat.

| Tzigaret explică (pentru GPA):

Am instalat windowsul...dar nop e la fel, nu stiu probabil s-a defectat vreo componenta, sau cum ai zis biosul este compromis.
laptopul este msi gl65 9sd 206xro...si i-am facut update la ultima versiune de BIOS crezand ca o sa mearga mai bine...dar degeaba.

| GPA a răspuns (pentru Tzigaret):

Ia dă-i click dreapta pe un joc, la properties și dezactivează "Optimizarea ecranului" la compatibilitate.
Vezi să ai dezactivat și gameDVR, Windows+tasta i, la gameDVR, mod joc (dezactivează).

Am putea vorbi totuși despre mai multe setări pe care să le încerci. Trimite-mi un mesaj, până una alta încearcă ce ți-am spus mai sus.

13 răspunsuri:
| NLS a răspuns:

Sursa n-are nici o vina cel mai probabil, daca zici c-a inceput dupa update-ul deja "vestit".
Eu il am pe un miniPC si pe calculatorul fratelui meu (care se joaca mult)... Pe niciunul nu face probleme, merge lacrima.
Iar pe PC ul meu sunt pe versiunea 2004 inca.
Daca te uiti pe net o sa vezi ca si altii (destul de multi) au felurite probleme cu versiunea asta.
Ca sa afli mai exact de la ce vine:
1) fa rost de versiunea 2004 si instaleaz-o.
2) daca nu te temi de Linux, baga LinuxMint sau Ubuntu. (preferabil primul)

| NLS a răspuns:

Si am uitat poate cel mai important lucru: in toate jocurile patesti asa?

| Tzigaret explică (pentru NLS):

Nu chiar in toate, dar in mare parte da.
De 4 zile a inceput drop fps pana si in league of legends unde ala il jucam la fps capped 144/120...acum imi pica si la 60 fps, e incredibil.

| Tzigaret explică:

O sa incerc, mersi. happy