| Furnicuta000 a întrebat:

Am un laptop Lenovo Ideapad cumparat acum vreo 3 ani si am observat inca de atunci ca dupa fiecare actualizare se misca din ce in ce mai lent. Are windows 10. Acum trebuie sa stau cateva minute numai sa se deschida google chrome sau orice altceva. Nu mai zic ca daca am 2-3 tab uri deschise abia pot sa ma misc pe net. Nu stiu ce sa ii fac...

Răspuns Câştigător
| NLS a răspuns:

In primul rand: despre ce procesor vorbim?
Are și placa video dedicata? (deși nu e prea relevant în cazul de fata )

1. Verifica temperatura procesorului, cu GPU-Z (e pentru placi video aplicația, dar de câteva versiuni înregistrează și temperatura procesorului și o face foarte corect).
Alternativ poți folosi CoreTemp (nu downloadezi direct, ci scoți versiunea pe 64 biți ascunsa sub butonul Advanced)
sau HWinfo.
Daca depășește 80°C, ar cam trebui schimbata pasta termica de pe procesor, și totodată curățat bine in interior de praf.
Spațiul intern între componente e aproape inexistent, dacă se mai acumulează și praf, se formează o bariera ce împiedică căldura sa iasă.
Iar un procesor fierbinte, devine un procesor lent.

2. Folosește Piriform CCleaner pentru a șterge firierele inutile din memoria cache, dar și pentru eliminarea intrarilor vechi din regiștrii (ramase la dezinstalarea unor programe, și după alte activități )

3. Folosește un cooling pad cu ventilatoare, sau macar niște înălțătoare de vreo 5-7cm poziționate sub talpile din spate ale laptopului.
Zonele cu fante trebuie sa fie cât se poate de libere.
Deasemenea, foloseste laptopul doar pe o suprafata rigida si plana (nu pe pat, pe plapuma, patura...)

4. Are SSD sau HDD pentru stocare?
Pe un laptop cu Windows 10 ai nevoie de SSD pentru o experienta fluida sub Windows și timp de așteptare (mai) redus.

5. Reinstalează la nevoie Windows-ul, mai ales dacă nu a fost reinstalat de mult timp, prin metoda clasica (pe curat).

6. Dezactivează :
Cortana,
telemetria,
dezinstaleaza aplicațiile moderne care se pot dezinstala (Photos, Videos, pana și Calculator se deschid mai greu decât pe Windows 7, orice utilizator inteligent folosește aplicații terțe precum VLC, IrfanView..., nu rahaturile puse la dispoziție de MS),
Oprește procesele inutile,
pune TOTUL de la Settings - Privacy pe OFF (mai puțin camera și microfonul, ca de acestea sigur ai nevoie).
Restul chestiilor de la Privacy fac parte din categoria inutil (spre foarte inutil) pentru un utilizator obișnuit, și tot ce fac e sa trimită spre serverele Microsoft modul în care îți folosești laptopul/PC-ul. (iar acest transfer continuu de date forțează inutil procesorul).

| Furnicuta000 explică (pentru NLS):

Asta e modelul. In iunie 2017 l-am cumparat, cu 2300 lei deci nu era nici ieftin nici scump. Eu credeam ca problema e de la actualizarile alea pentru ca inca de la primele actualizari a inceput sa faca figuri, abia se mai aude ceva, si sonorul era foarte bun in prima luna apoi a devenit foarte prost

https://m.emag.ro/......D6BR07BBM/

| NLS a răspuns (pentru Furnicuta000):

Un alt punct de care uitasem mai sus...
verifica in Task Manager incarcarea procesorului (cat la suta e folosit cand deschizi 2-3 taburi in browser, cu continut, desigur).


Verifica temperatura dupa ce il stresezi vreo 15 minute cu un
clip 4K pe YouTube, sau ceva sa il puna la treaba mai serios.

https://www.techpowerup.com/download/techpowerup-gpu-z/

(alege No sau Not now la pornire)

La tabul Sensors ai temperatura placii video si spre finalul listei - a procesorului.



https://www.ccleaner.com/download
scoate versiunea Free si

la Custom Clean (in imaginea de mai jos se numeste Cleaner) selectezi tot de acolo, atat in tabul Windows, cat si Applications,
....IN AFARA DE Wipe Free Space (tabul Windows)
si parolele din browserul pe care il folosesti. (altfel va trebui sa le reintroduci)

https://s1.pir.fm/pf/v6/cc-screenshots/ccleaner1.png

Cand sunt toate bifate, apasa Analyze, apoi dupa ce apar fisierele, Run Cleaner in dreapta jos.

Apoi mergi in tabul Registry (acele 4 patrate), selectezi toate casutele daca nu sunt, apesi Scan for Issues, si la final dupa ce apar rezultatele, apesi in dreapta Fix selected Issues.
(Do you want to backup the Registry before fixing... alegi No, apoi in fereastra urmatoare : Fix All Selected Issues)


Sa blochezi acum update-urile e cam tarziu.
E mult mai indicat sa reinstalezi Windowsul si apoi sa blochezi ce am scris in postul initial.

Daca blochezi: Cortana, telemetria, TOT ce e la Privacy pus pe OFF si dezinstalezi aplicatiile moderne (care se pot) si le inlocuiesti la nevoie cu altele (video-VLC, imagini- IrfanView, muzica-AIMP),
..serviciile nefolositoare, abia atunci vei observa ce poate.

Blocarea update-urilor e optionala.
Am si eu un laptop asemanator ca putere (procesor 3360M, deci mai vechi cu un an decat al tau, insa are TDP mai mare, asadar se incalzeste pe masura), update-urile sunt pornite si laptopul Zboara.
Insa am facut tot ce am scris in paragraful anterior.

| flixbuster a răspuns (pentru Furnicuta000):

Ala e racheta, trebuie sa zboare. Daca nu ai defect hardware atunci ai un Windows incorect instalat si/sau configurat.

| Furnicuta000 explică (pentru flixbuster):

Pai a venit cu windows instalat dar era prea tarziu cand mi-am dat seama, nu am stiut cum sa ii opresc actualizarile

| Furnicuta000 explică (pentru NLS):

Off multumesc happy
Parca totusi ai vorbi in alta limba laughing o sa incerc sa tin cont de tot ce mi-ai scris, poate asa mai invat si eu lucruri noi
Aa si am uitat sa spun ca de indata ce incep sa umblu pe el scoate un zgomot ciudat, daca deschid 2 tab-uri face ca masina de spalat. Imi pare rau ca nu l-am returnat in alea 30 zile...

| flixbuster a răspuns (pentru Furnicuta000):

Oprirea actualizarilor este o prostie. La fel si re-instalarea odata pe an.

Ca sa stii, Windows 10 (Home 32-bit) se misca FOARTE bine pe procesoare de acum 15 ani (Core 2 Duo, Athlon 64 X2) cu 2 GB RAM. De aceea am zis ca ce ai tu e racheta (comparativ cu cele de acum 15 ani). Cheia este instalarea si configurarea initiala corecta. Apoi, daca nu instalezi tot felul de porcarii de 10 ori pe zi, folosirea uzuala a PC-ului presupune mentenanta aproape 0 (cu exceptia update-urilor cam o data pe luna, si alea automate).

Apropo de update-uri: poate fi o solutie amanarea lor ca sa ii lasi pe altii sa se confrunte cu eventualele probleme dar cine iti spune sa dezactivezi update-urile nu intelege notiuni elementare de securitate IT.

Ca sa intelegi incerc cu un exemplu mai usor de priceput: ti-ai facut o casa, acoperisul e montat gresit, pe langa geam bate vantul si ai descarcare de curent pe teava de la baie - adica bug-uri. Vine constructorul, om de buna credinta si zice "prietene, uite, am avut niste mesteri nou angajati, au facut prostiile astea, uite ti le repar gratis (update-uri)". Da' tu nuuuuu!, update-urile de securitate nu sunt bune - vreau sa-mi ploua in casa, sa-mi intre furnici pe la geam si sa ma electrocutez cand fac dus ca update-urile sunt rele si trebuie oprite. Da, poate din mesterii care vin sa repare unul iar face o prostie (bug nou) si peste o luna iar vine constructorul de buna credinta "prietene, am mai gasit o problema, ti-o repar gratis ca esti in garantie" si tu iar nuuuuuu! e bine asa rau cum e. Sper ca s-a inteles.

13 răspunsuri:
| Simpatic a răspuns:

Dezactiveaza actualizarile automate. Si eu am win 10 si le-am dezactivat

| Furnicuta000 explică (pentru Simpatic):

Dar asta nu rezolva problema, nu? Adica raul e deja facut

| Simpatic a răspuns (pentru Furnicuta000):

Nu am fost atent, nu nu actualizarile sunt problema ci faptul ca in timp windowsul se ingreuneaza datorita problemelor la registri, registri stersi si alte probleme software etc si astfel macar 1 data pe an trebuie reinstalat, o sa vezi ca dupa aceea va merge bine!
Laptopul trebuie si curatat de praf, dus la un service IT si curatat de praf si schimbat pasta de la procesor, o operatiune ce costa circa 100 de lei, aceasta mentenanta se recomanda a se face maxim 1 data la 1 an!

| flixbuster a răspuns (pentru Simpatic):

Gizas craist, de unde le scoti pe astea? Mai intai ca sa dezactiveze actualizarile si acum recidivezi cu re-instalare odata pe an si curatat de praf si pasta la procesor odata pe an. Esti mecanic auto cumva? Masinile au nevoie de revizie odata pe an dar calculatoarele nu au nevoie de schimbat ulei, filtre, distributie si alte alea la numar de kilometri sau la an.

| Simpatic a răspuns (pentru flixbuster):

Pe langa unii ca tine habarnisti da sunt mecanic in IT, amator nu profi
Dar la cat se curata de praf un laptop pe interior mai desteptule?
e adevarat se poate curata la maxim 1 an sau si 6 luni daca e nevoie, mai ales ca majoritatea nu folosesc un coolerpad pentru. laptop
Am zis prima data la repezeala sa dezactiveze actualizarile nu am fost atent.
Si da, mai desteptule recomand pentru. cei care sunt obsedati de cybersecuritate ca actualizarile care introduc telemetrie in baza unor asa zise updateuri de securitate (mascate) sa le dezactiveze, daca stii sa folosesti browserul, ai adonuri de securitate, ai antivirus si antimalware, ai cunostinta despre ce descarci si ce nu de pe net, ai programele la zi (update) nu prea mai ai nevoie de corectii false de la Microsoft decat cand chiar se depisteaza ceva serios cum a fost meltdown.
Unii va dati prea mari, pui pariu ca fata in fata te fac praf in IT? asa tu invatand din carti si eu din tutoriale de alungul timpului

| GabiDumitrescu a răspuns:

Curatare de praf, scanat de virusi, defragmentare disc/inlocuire HDD cu SSD.

| Wr3nch a răspuns:

Reinstalezi Windows macar o data pe an si o sa fie mai vioi. Sau da macar un reset.