| Alinus23031230 a întrebat:

Am un Laptop si nu am inteles exact ce pot face...Este un Intel core i5, cu 8gb ram, cu placa video Intel hd graphics 4000 de 2gb dar VRAM.ul de 32 Mb (Biosul nu imi permite schimbarea memoriei video dedicate la 64 mb sau mai mult). Ce pot face sa am o memorie VRAM mai mare? Pot schimba placa video? Sau pot pune inca una sa fie 2placi (daca da, cum pot verifica daca am slot pentru asa ceva)?
Are windows 10 pro pe el instalat (daca conteaza).

7 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Poti afla usor daca laptop-ul are 2 placi video, in Device Manager, sectiunea Display Adapters.
Daca in BIOS nu este nici un capitol pentru reglarea placii /memoriei video, atunci inseamna ca BIOS-ul le gestioneaza in background, in mod automat, in functie de cerintele programelor rulate.

Tot ce poti face este sa setezi manual Windows-ul(eliminand toate componentele si programele care ii "fura" resursele, respectiv sa-ti setezi rezolutie IDENTICA pentru Windows si jocuri, mai redusa.

| NLS a răspuns:

"schimbarea memoriei video dedicate" -- laptopul acela nu are placa video dedicata (de la nVIDIA sau AMD, doar ei fac placi video "dedicate"),
este un chip video integrat in procesor, marca Intel, si se numeste Intel HD4000. Acesta nu are propria memorie, ci imprumuta din cantitatea de RAM.

Da-mi un link cat mai exact cu laptopul.
"Biosul nu imi permite schimbarea memoriei video dedicate la 64 mb sau mai mult"
mi-e greu sa cred ca NU se poate, am in casa 3 laptopuri, toate 3 cu procesor IvyBridge i5 3360M, si video integrat Intel HD4000 (unul dintre ele are si placa video dedicata nVidia, celelalte doar integrata de la Intel).
La toate pot seta din BIOS pana la 1, 7GB RAM.
"Ce pot face sa am o memorie VRAM mai mare?"
Doar sa o setezi din BIOS, in limita maxima posibila.
"pot schimba placa video? sau pot pune inca una sa fie 2placi (daca da, cum pot verifica daca am slot pentru asa ceva)?"

Daca e un laptop scump, din clasa business, SI ARE PLACA DEDICATA, exista (foarte) mici sanse sa poti upgrada placa video, insa nu va merge orice placa, ci una din aceeasi generatie, si cu acelasi design.

Laptopul tau nu are deloc placa video dedicata, deci nu ai posibilitate de a schimba ceva.
Cum spuneam, grafica e integrata in procesor, si procesorul - la fel, nu il poti schimba decat la foarte putine modele.
PRESUPUNAND ca se poate schimba procesorul, se poate schimba tot cu un IvyBridge mai puternic, iar cea mai performana grafica din generatia Ivy Bridge e HD4000, deci nu ai primi o placa video mai buna schimband procesorul cu un procesor mai puternic.
In general, laptopurile NU sunt upgradabile, componentele folosite inauntrul lor (placa video, placa de baza, racirea) au un design special, particularizat pentru fiecare laptop in parte, caci nu exista spatiu... procesoarele sunt in general cositorite pe placa de baza,
si placile video DEDICATE au designul si racirea custom.
Schimband placa video, nu se mai potriveste pe cea noua vechea racire, iar aducand o placa video dedicata din alt laptop cu racire cu tot, nu va incapea, nu se va potrivi cu designul laptopului tau.

Doresti UPGRADE, pe viitor cumpara un DESKTOP (exista mai nou si formate micute, destul de puternice pentru jocuri).
Acolo poti inlocui orice vrei, il poti curata singur cand se umple de praf; un laptop trebuie dus in service pentru "desprafuire" cam la 1 an si jumatate, si costa minim 80-90 RON.

| Alinus23031230 explică (pentru NLS):

Salut! am vazut ca laptopul are instalat un drive nVIDIA pentru o placa video (aparent inexistenta) si un drive pentru Intel si in bios nu am gasit nimic prin care pot umbla la grafica

| Alinus23031230 explică (pentru Alinus23031230):

(nu sunt expert in pc si nu stiu... poate o sa zic o prostie) Cand am vazut acel drive instalat m.am gandit ca poate avea 2placi sau cv de genu iar ca una din ele ar fi lipsit, slotul acela fiind gol
iar daca doresti iti pot arata printr.o poza setarile biosului meu

| NLS a răspuns (pentru Alinus23031230):

Dacă are driver instalat, exista șanse sa aibă și placa dedicata de la nVidia, cu memorie proprie de 2gb.
Caz in care nu mai trebuie sa te doară capul de cea integrata și de memoria ei redusa.

Instalează hwInfo si GPU-Z
Și acolo o sa vezi exact ce placa video are.
In GPU-Z va apărea în partea stânga jos o caseta.
Daca laptopul are 2 placi, uns integrata Intel, și alta dedicata
Nvidia, le vei putea afișa alternativ pe fiecare din acea caseta de selecție.

In hwInfo, la System Summary in partea dreapta sus, vezi informații despre placa video.

Laptopurile care au și placa dedicata funcționează în felul urmator: cand nu faci mare lucru din punct de vedere grafic, lucrează doar placa slaba, integrata (Intel)... Iar când te joci sau folosești programe ce au nevoie de multa grafica, intra în funcțiune placa video dedicata (nVIDIA).
Asa ca verifica dacă ai o placa dedicata de la nVidia.
Poți afla asta chiar și din windows, fără programe: tastezi dxdiag in bara de căutare și deschizi acea aplicație ce va apărea. (direct x diagnostic tool. In Tab-ul Display vezi informații despre placa video. Dacă ai doua, de regula acolo o sa o arate pe cea dedicata. )

Suplimentar, in Device manager la rubrica Display Adapters, ar trebui sa iti afișeze placa video dedicata, (nVIDIA) dacă exista în sistem una.

***Mai exista și varianta ca placa sa fie defecta, și sa funcționeze doar placa integrata.

| NLS a răspuns:

Aceasta ar fi singura solutie pentru un laptop ce are procesor relativ puternic, dar are o amarata de integrata.
(tu uiti un amanunt: nu doar memoria video conteaza, ci placa in sine... chiar si setand mai multa memorie din RAM, placa aceea nu duce cine stie ce jocuri)

https://www.youtube.com/watch?v=WcvmvZNBCD4&t=10s

Insa e o investitie la mijloc:
ai nevoie de un riser, si e vreo 35 euro sau mai mult,
de o placa video de PC (gasesti pe OLX cu ~150 RON o GTX 650)
de o sursa care sa sustina placa video (una de 400W ajunge)
si trebuie sa renunti la modulul Wi-Fi din laptop.

Daca procesorul e foarte slab (stiu, ai specificat ca ai i5 din generatia Ivy, dar ma refer la cazul general), nu merita nici metoda asta, ci merita sa iti pastrezi/strangi banii pentru un nou sistem Desktop.

| JicaContra a răspuns:

Discutie lunga
click dreapta pe butonul de start al windows-ului
system
cata memorie ai "usable"?
daca ai 8G atunci ai si placa video Nvidia care aia are 2G ram
asa ca vezi in device manager cum a spus bula

daca ai numai 6G usable, atunci, c'est la vie, nu mai lua laptop de la producatorul ala ca sunt IMBECILI, daca nu e placa de jocuri, numai pentru 2D o placa video are nevoie de... 8294400 BYTES (putin peste 8M)... REALLY! (calculul suna asa, rezolutia maxima inmultit cu 4 octeti per pixel pentru culoare (32 de biti) deci 1920*108*4=8294400)
asa ca sa furi 2G din ram-ul calculatorului e ultima imbecilitate inepta!