Cele galbene reprezinta primul canal (channel)
cele negre, al doilea canal (channel).
Cand introduci o singura placa, trebuie pusa obligatoriu in slotul galben din stanga, cel mai apropiat de procesor.
Cand ai 2 placi, trebuie puse in sloturile galbene.
Iar cand ai 4, se intelege.
(Totusi, ordinea corecta o gasesti in manualul placii de baza, ar trebui sa verifici si acolo. Il gasesti pe net daca nu il ai).
Ce versiune de Windows ai pus, pe cati biti?
Daca vrei sa mearga bine, si nu are nevoie de jocuri,
baga Linux Mint MATE 19.3 x64.
(sau XFCE)
(iar daca e foarte antic, si 18.3 sau 17.3 e o idee buna, din 19.3 s-au mai eliminat niste drivere pentru hardware foarte vechi)
Va zbura, daca procesorul e decent (dar chiar si daca e un single core din 2004-2005 va merge acceptabil).
PS: In mod normal orice sistem de operare pe 64 biti iti va vedea tot RAM-ul, diferenta dintre Linux si Windows (cele mai noi, ca ma gandesc ca nu doresti XP) este ca Windows consuma mult mai multe resurse.
Daca nu doresti Linux,
incearca Windows 7 Home Basic
(as fi zis varianta Starter, dar acesta e doar pe 32 biti).
Pai ideea este ca evident e un win xp pe 32 biti, de aceea nu vede mai mult de 4 GB
Pe de alta parte am crezut ca sloturile negre sunt altceva asta pentru ca am vazut pe net o placa de baza care suporta atat ddr1 cat si ddr2 si avea tot 4 sloturi si scria pe ea dd1 ddr2 iar sloturile erau colorate diferit 2 pentru ddr1 si 2 ddr2, mi-a parut ciudata faza
Modelele ce accepta DDR/DDR2 sunt extrem de rare,
au aparut doar cateva modele de asemenea placi de baza cand s-a facut transferul intre cele 2 generatii.
Din cate stiu, doar chipset-urile
Intel 915GV
Intel 915G
Intel 915P
accepta ambele tipuri de memorii.
Le gasesti la producatorii ASUS, Gigabyte si MSI.
Dar nu e exclus sa ai si tu una.
In rest, pentru celelalte 99% dintre cazuri, e cum am zis mai sus.
Eu zic sa bagi Mint XFCE sau MATE x64, se va misca mult mai bine, si va vedea toata memoria.
(asta daca procesorul are suport x64).
XP x64 nu e deloc o solutie, e groaznic de instabil si aduce multe probleme, nu are suport ca lumea pentru hardware, a fost mai mult un experiment.
Ce as incerca eu:
Windows 7 Starter, (deja daca pui Windows 7 Home Premium e mai incarcat cu chestii inutile, si nu va merge, sau nu va merge bine)
la care as folosi 32Bit Ram Patch
https://www.raymond.cc/......gb-memory/
Ce model e placa de baza?
Apare in poza, dar scrisul e astupat de linia rosie si nu se vede foarte bine.
Pare sa scrie P5LD2-VM, dar nu sunt chiar sigur.
Iar aceasta e o placa Dual Channel, nu Quad.
Cele Quad Channel din acei ani, erau doar cele de server, si costau o mica avere. (nici in ziua de azi nu sunt deloc ieftine)
Daca ai placa video incorporata, o parte din RAM este folosit pentru placa video.
Ce ai tu este o placa de baza cu support quad channel pe ddr2. Ai suport pentru 8GB ram. Sloturile se deosebesc prin culori pentru ca ele reprezinta un channel diferit. O placuta de ram merge pusa oriunde, doua trebuie sa fie pe aceeasi culoare, la 3 bios-ul nu recunoaste pentru ca nu ai suport pentru tripple channel adica 3 placute simultan. Poti sa mai cumperi eventual inca una si instalezi un windows pe 64bit si gata. Saaau incerci BIOS experimental dar nu recomand pentru ca poti sa distrugi placa de baza. Deci ori folosesti una ori doua ori 4 placute de ram altfel nu merge. Sper ca ti-am fost de folos