| Furnicuta000 a întrebat:

Am vazut un clip pe tik tok in care cineva spunea ca i-a ajutat pe vecinii lui care erau saraci dandu-le parola de la wifi, iar in comentarii lumea spunea ca a facut asta doar ca sa ii spioneze. Eu acum am realizat ca nu stiam ca poti spiona pe cineva prin wifi. Dar cum adica? Daca ma loghez pe wifi ul cuiva el poate vedea ce fac eu pe net? Site-uri, parole, cautari etc? Pot vedea si cei de la firma de cablu? Poate cineva sa-mi explice mai detaliat si fara ironie, rautate, cu nasul pe sus cum am mai vazut pe aici?

5 răspunsuri:
| GPA a răspuns:

ARP spoofing / DNS Filter / IP logger / DNS logger.

Evident că poți fi monitorizat prin rețeaua Wifi, fie că ești în aeroport, că ești conectat la vecinul. La bază, traficul de date, fiecare frame (fiecare pachet de date) poate fi capturat, despachetat, decriptat dacă există și se utilizează un protocol specific de criptare TLS/HTTPS/SNMPV3/SSH. Aceste pachete de date conțin informația încapsulată (informația poate să fie o fotografie de exemplu, o parolă, un username, o adresă, informațiile cu privire la sistemul de operare de pe care se trimit pachetele de date, specificațiile device-ului care trimite cererea în internet). Fie prin metodele de mai sus, folosind Sniffere. De ce crezi că rețelele Wifi publice sunt principala țintă pentru furtul de date? Pentru că există atacuri care pot captura traficul de date al tuturor gazdelor conectate la echipamentul de rețea, fie el Wireless Access point/Router. Un server DNS custom ca OpenDNS te poate ajuta să urmărești traficul de date din rețeaua Lan, de la sursă (telefon/tv/PC/consolă...)până la destinație (server). Capturează atât adresa IP sursă, cât și adresa IP de destinație.
În spate, internetul este extrem de complex. Marea greșeală pe care o fac cei care se conectează la rețelele Wifi libere, sunt capcane. Când vei ajunge să-ți găsești conturile compromise, să te gândești la conexiunea către rețeaua Wifi publică. Din motive de securitate ar trebui să existe un protocol de securitate, care să-i îndrume pe oaspeți "Use VPNs for safety. It's-a must!". Vorbesc foarte serios! Vpn întotdeauna în rețele deschise.

E bine că ai realizat totuși, că traficul de date poate fi interceptat. De asta, cei care se conectează la rețele Wifi trebuie să fie separați, izolați de rețeaua locală. Există rețele guest, sunt rețele special concepute pentru a delimita identificarea în rețea cu celelalte dispozitive, făcând imposibilă descoperirea de rețea. Atâta timp cât cineva are acces la rețeaua Wifi în mod liber, poate compromite întreaga rețea.

În astfel de situații profiți de naivitatea altora, iar asta se întâmplă mereu.

| Furnicuta000 explică (pentru GPA):

Si cei de la firma de cablu? Eu ma conectez foarte rar la retele publice de wi fi dar am net de la o firma mica locala pentru ca stau intr-un oras mic. Ei ce pot vedea mai exact daca ma cauta in sistem? Pot vedea ce site-uri am vizitat, ce parole am?

| GPA a răspuns (pentru Furnicuta000):

Îți pot monitoriza traficul de date. Providerul tău de servicii de internet (ISP) îți oferă o adresă IP publică și-n același timp ține evidența traficului de date. Exact, pot vedea ce site-uri navighezi, de aceea te poți acoperi printr-o conexiune VPN. Există mulți clienți VPN : Adguard/NordVPN/CyberGhost/OpenVPN/JustVPN, chiar și programele anti-malware/anti-virus precum Avast/Bitdefender oferă inclusiv VPN. VPN-ul asta face, pe lângă faptul că stabilește o conexiune end-to-end de la client până la serverul VPN în sine, maschează sau acoperă traficul de date pe care-l trimiți, adică traficul tău de date este redirecționat către serverul VPN, iar serverul VPN îl trimite mai departe, în internet, către adresa de destinație, care poate fi un server web de exemplu, un server de date (un cloud).

| TheRealFantasy a răspuns:

Cei de la firma de cablu sigur pot vedea istoricul tau si alte nebunii dar nu au acces la calculatorul tau sau alte informatii, fiindca iti furnizeaza doar internet.
Exista keyloggere si alti virusi deghizati in aplicatii dubioase pe care le poti descarca si asa poate vedea cineva absolut tot ce tastezi sau chiar sa iti acceseze camera web sau fisierele dar mai rar; daca esti atent/a la ce descarci catusi de putin eu zic ca e imposibil sa dai de virusi, fisierele foarte mici care nu sunt descarcate de mai nimeni din surse nesigure sunt 99% sigur virusi.

Legat de partea cu conectatul la retelele wifi... nu cred ca ar sta cineva sa faca asa ceva dar da, se poate sa gasesti vulnerabilitati cu ajutorul retelei de wifi sau sa abuzezi de oameni nestiutori prin mizilicuri din astea gen programele, keyloggere, sa te uiti la ei pe webcam sau sa te joci prin istoricul lor web. Se poate si invers, sa le spargi altora parola de la wifi dar nu prea ajungi nicaieri fiindca e mult mai usor sa schimbi parola sau sa dai restart la router, schimbat numele retelei, etc. pe cand sa nu stii ca ai un programel in pc/telefon care iti fura date e mai naspa, fiindca nu stai sa te gandesti sa il stergi.

| 4ndr33y a răspuns:

Daca sunt saraci, nici n-au ce sa obtina de la ei, e o prostie.
Nu prezinta risc de securitate din moment ce NU E RETEA NESECURIZATA, la care are acces oricine.

Daca vrei sa stii, orice WiFi poate fi spart cu programe de interceptare a traficului wifi, povestea e mai complicata de atat dar se poate face de aproape oricine care stie sa urmeze cateva instructiuni si are vointa, a si o placa de retea potenta, capabila de injectare.