| cristi202 a întrebat:

Am vazut un documentar in care se spunea ca calculatorul de la NASA care a fost folosit la programul spatial pentru aselenizare avea doar 512 biti. Noi avem mult mai mult pe telefoanele noastre, si intrebarea mea e: daca ei au putut face cu atit de putin atit de mult, noi de ce suntem in stare sa facem cu atit de mult doar atit de putin? Eu cel putin stau pe FB, mai caut cate ceva pe GMaps, ma informez de pe net, mai fac si ceva shopping pe net, si in afara de cateva proiecte realizate intr-un program de grafica, mare lucru nu am realizat cu calculatorul meu. Oare nu avem mai mult decat putem face, decat avem nevoie? happy

Răspuns Câştigător
| Lioana a răspuns:

Nu e de ajuns sa avem tehnologie avansata pentru a realiza ceva. E nevoie de un vis, de ambitie si inteligenta pentru a-l implini. Tehnologia daca n-o avem o inventam, dar important e sa avem visul (ideea).

| cristi202 explică (pentru Lioana):

Asta este. Tehnologia e doar unealta. Dar parca ne cam lipsesc visurile.

13 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

La inceput a fost ABAC-ul (cu bilute si pasarele). happy
Calculatoarele din anii 60 au fost programate in COD MASINA si calculatoarele au fost pornite manual (printr-o serie lunga de butonari).

Ulterior s-au inventat sistemele de operare (UNIX, DOS, etc.), care au permis pornirea calculatoarelor cu o singura apasare de buton si comenzi automatizate pentru executarea programelor (din fisiere) si structura de arbore pentru directori (foldere) si fisiere. Comenzile scurte se introduceau de la consola (tastatura+monitor/imprimanta).
In sistemul DOS, copierea unui fisier a constat dintr-o comanda mai scurta de o linie (o linie=80 caractere).

Sistemul DOS (conceput de Bill Gates) s-a putut folosi pentru calculatoarele personale create de firma IBM (IBM-PC).
Au aparut si primele jocuri si programe utilitare, care s-au copiat (piratat) in veselie. Aceasta piraterie a condus la raspandirea mondiala a PC-urilor.

Cand sistemul DOS s-a regasit deja in majoritatea caselor fomiliilor din clasa mijlocie, tot firma lui Bill Gates (Microsoft) a introdus noua era: sistemul de operare grafic, denumit Windows. Primele versiuni ale Windows (bazate pe DOS) au incaput pe un spatiu mai mic de 5Mb pe hard disk IBM de 10Mb (!).
La inceputul anilor "90 a aparut seria Windows 3, care a introdus deja conceptele grafice si de retea, care au devenit "standarde" in timp.
Grafica si facilitatile Windows au condus la folosirea si mai larga a calculatoarelor personale, care s-au raspandit astfel in aproape toate familiie din tarile "dezvoltate" (si nu numai), precum si in institutii (scoli, birouri etc.).
Tendinta de a "picta" Windows-ul asfel, incat sa fie utilizabil chiar si de copii prescolari si analfabeti (!) a condus la Windows-ul cunoscut acum.
Marea diferenta este ca, pentru a copia un fisier, in DOS a fost suficienta o singura linie de comanda, iar in Windows 10 este nevoie de peste 10Mb spatiu pe hard disk (cat a fost capaciatea totala a primului IBM-PC).
Asemanator s-a marit si pofta de memorie RAM, care a crescut de la mai putin de 1Mb la peste 1Gb in ziua de azi.

Si in ziua de azi, calculatoarele functioneaza pe baza de cod binar de masina (foarte scurte), dar aceste coduri sunt generate de programe de compilare grafice, rulate sub ultimele generatii de Windows sau alte sisteme de operare grafice.

Un asemenea sistem grafic de operare este si Android sau iOS, care a inlocuit discul telefoanelor cu sistemele grafice de atingere.
Aplicatiile de socializare, camera foto/video, redarea de muzica etc. s-au comprimat in telefoanele "destepte" de azi.

Dar convorbirile tot le facem cu gurile si urechile noastre, ca si cu 100 ani inainte. happy

suntserios
| suntserios a răspuns:

Cine te opreste sa implementezi algoritmi de inteligenta artifiala care sa rezolve diverse probleme?
Cine te opreste sa folosesti puterea calculatorului pentru a implementa algoritmi de data mining, fie pe texte, fie pe imagini cu aplicatii reale

| cristi202 explică (pentru suntserios):

Initial am zis ca ma opreste necunoasterea. Dar nu e chiar asa. Telefonul meu are o groaza de aplicatii, din ca\re folosesc doar cateva, desi inca alte cateva mi-ar fi utile. Un exemplu: GMaps. Eu il folosesc pentru orientare in zone in care nu am mai fost. Insa, ce mi se pare mai interesant e ca oricine il poate accesa, insa in ultimii doi-trei ani, circulind foarte mult pe drumuri, am fost mult mai mult intrebat pentru indicatii decat inainte, indicatii pe care cei ce intrebau le putea accesa simplu in GMaps, pe care fiecare telefon il are. Deci e mai mult decat simpla necunostiinta.

| mihai69 a răspuns:

Păi de ce ți-ai cumpărat Rolls Royce, dacă te puteai descurca și cu un Trabant?

| cristi202 explică (pentru mihai69):

Ma tem ca de ceva vreme calculatorul meu e un Trabant în comparație cu altele happy.

| Steregoi a răspuns:

Li s-au aprins calcaile la chinezi ca sa ajunga pe Luna. Treaba cu aselenizarea a fost mai mult pentru fala pentru prestigiu si vazand ca pe Luna e pustiu nu i-a mai interesat. Chinezu vrea si el sa se afirme. Si omul are mult creier si foloseste putin din el. Si Dumnezeu are un univers foarte vast si din el doar pe o planeta a creat viata biologica.

| ziftode a răspuns:

Lul, dude
1. ei nu aveau nevoie decat de o automatizare... SIMPLA
adica nu FB, nu Chrome, nu candy crash, nu whatsapp, etc.
2. nu prea stii IT deloc, procesoarele NU inteleg decat limbaj masina, NU INTELEG DELOC limbaje de programare, C, Java, Pascal, PHP, etc... ca aceste limbaje sa functioneze pe un calculator iti trebuie un compilator, interpretor, sau, Androidul a mers multa vreme mai prost decat iOS din cauza ca aplicatiile de pe Android sunt scrise in Java (aproape exclusiv), si cu toate ca are un compilator, totusi, (asta e diferenta, iOS are compatibilitate intre device-uri pentru ca e un singur producator - Apple, Android nu, pentru ca sunt zeci, chiar sute de producatori, asa ca, ca orice aplicatie sa mearga pe orice device, produs de oricine...) Androidul are intern un lucru numit "Java Machine" care converteste aplicatiile scrise in java spre procesorul lui specific al respectivului telefon, iar asta mananca mult mai mult procesor decat la iOS

TOT ce a fost scris in calculatorul ala de la NASA a fost scris NUMAI in limbaj masina... iar in epoca moderna asta e o chestie absolut imposibila, din cauza ca in primul rand ar fi mult, MUUUULT mai multa munca pentru fiecare lucru (si mai grea, assemblerul sau limbajul masina este de departe mult mai NE-intuitiv decat limbajele de nivel inalt), dar si, ca asta s-ar traduce in mult, MULT mai putine aplicatii
assembler in ziua de azi se foloseste in continuare, dar numai pentru drivere, si nici acolo total, adica nu e facut numai in assembler, ci sunt introduse bucatele cand e nevoie

hai sa iti mai dau doua idei, mici, poate te conving:
1. un telefon modern este muuuuuuult mai puternic decat primele super-computere care au aparut
2. daca vrei sa vezi sistem de operare scris numai in limbaj masina atunci incearca:
www.menuetos.net
intr-adevar e facut numai de entuziasti, dar e vechi de 18 ani si in continuare e saracacios si amarat!

| cristi202 explică (pentru ziftode):

Automatizare simpla? Înseamnă că nu înțelegi de cate calcule e nevoie sa ajungi pe Luna, începând de la greutatea combustibilului, a întregii rachete, a traiectoriei ei, a timpului exact cand sa fie lansata, si asta în funcție de poziția Lunii și mișcarea ei în timpul cit racheta se îndreapta spre ea, și asta numai și numai pentru a nu rata intilnirea cu ea, ținind cont printre altele și de faptul ca doar poate o sutime de grad în devierea de la traiectorie ar duce la ratarea țintei. Desigur ca poți sa ai o armata de oameni care sa facă calculele, dar asa, și șansa de a apărea erori fatale creste.
Ai dreptate, nu le am cu IT-ul. Dar știu și eu ca telefonul ce il am e mai puternic chiar și decat primul meu PC. Și asta ma frapează, ca am o unealta extraordinara în mina și eu o folosesc prea puțin. E ca și cand as avea o foreza care sa ma ajute sa dau de petrol, dar eu ma mulțumesc sa sap doar gropi în care sa se stringă apa de ploaie happy

| ziftode a răspuns (pentru cristi202):

Ai dreptate relativ la calculele de traictorie, nu sunt chiar simple, DAR, chiar nu necesita cu mult mai mult procesor si memorie decat o automatizare simpla, este un calcul liniar cu cateva zeci, poate sute de calcule simple (adunari, inmultiri, impartiri), automatizarea in schimb, daca se face relativ la senzori, trebuie sa monitorizeze continuu senzorii si sa faca, corectii

| theforceofgood a răspuns:

Păi calculatorul acela avea doar de dirijat doar o masinarie care trebuia sa respecte un traseu de calatorie spatiala, plus unele informatii tehnice necesara operatiunii de călătorie spațială.
De asemenea, acel calculator nu avea nevoie de grafica video, nu avea nevoie de o sumedenie de informații. Pune la calcul şi faptul că calculatoarele din ziua de azi proceseaza unele jocuri video şi aplicații care necesită un flux de informații şi algoritmi mult mai numeroşi decât pentru acea călătorie - rezultă faptul că capacitățile calculatoarelor de aastăzi s-au născut din nevoie, iar acel calculator din programul acela spațial nu necesita atâtea capacități de procesare.
Şi ma gândestete că programul acela spațial nu s-a realizat numai cu ajutorul acelui calculator, ci s-a realizat cu ajutorul unor multitudini de masinarii: rachete, capsule, costume, maşină spațială, stații de comunicare, antene de emisie şi recepție a semnalului, şi multe alte aparaturi tehnice; un personal uman numeros format din o multitudine ingineri din numeroase domenii ale stiinței, oameni de stiință, specialisti ( de exemplu in it), tehnicieni, mecanici, electricieni, specialisti în aeronautică, in aviație etc.
Aşadar, nu ai putea să realizezi ceva măreț numai cu ajutorul unui pc sau a unui smartphone, ci ai avea nevoie de o sumedenie de aparaturi şi de ingineri, oamenii de stiință, tehnicieni, specialisti etc

| cristi202 explică (pentru theforceofgood):

E adevărat ce spui, dar totuși calculatorul te ajuta în mare parte. Mi-am făcut o cabanuta din lemn, dar înainte mi-am făcut un proiect pe calculator. Nu sunt dulgher de meserie, deci ideea de la început de pe hirtie îmi părea OK, însă proiectul, pe măsură ce înaintăm în realizarea construcției virtuale, avea sa îmi descopere cateva hibe care mi-ar fi dat bătăi de cap pe parcursul lucrării. Și cu el, am mers mai apoi la sigur, căci am știut tot ce am de făcut, la ce dimensiuni sa tai scindura sau grinzile, la ce unghi, unde era cazul, de cit material era nevoie, și multa alte amănunte care au dus la reușita lucrării. Și, desigur, cum spui, doar cu calculatorul, nu făceam nimic, Am avut nevoie de un circular, de un ciocan, de o nivela cu laser, de alte scule cu care sa fac totul. Dar importanta calculatorului a fost covârșitoare.

| Vasu27 a răspuns:

Întrebarile pot fi și altele m: a fost omul pe luna? atunci când era oficiala treaba asta sau a fost mai înainte, de atunci nu se mai vb despre luna si dacă se mai fac călătorii, totul pare a fi ascuns de lume, ținut sub capac, noi numai observam aburul care iese de sub capac