Pt ca m-ai facut curioasa am gasit pe net asta: Combustibilii solizi (lemnul, mangalul, carbunii de pamant, cocsul) contin, pe langa partea combustibila (carbon si hidrogen), umiditate si cenusa, care reduc puterea calorica.
Nu exista ca element chimic. Iti trimit, pentru elucidare, un link:
http://www.graiul.ro/? pe=7771
Eu stiam ca mangalul e un carbune si ca ex iti dau carbunii de gratar. Dar nu stiu nimic despre el din punct de vedere chimic.
In dictionar :MANGÁL ~uri n. 1) Cărbune obținut prin arderea lentă și incompletă a lemnului în cuptoare speciale.
Buna! Nu cred ca exista elementul chimie numit "mangal"; poate Mangan si da are simbol chimic, toate elementele din tabelul lui Mendelev are cateun simbol chimic, altfel cum le-am diferentia?(Mn-simbol chimic). Este un metal alb-argintiu, asemănător fierului, care se găseşte în stare liberă în natură (deseori în combinaţie cu fierul) şi în mai multe minerale. Minereurile de mangan nu pot fi reduse cu carbon la elementul pur, datorită formării de carburi stabile.
Manganul metalic se obţine în special prin electroliză din soluţii de sulfat de mangan (II), MnSO4. O altă posibilitate, rar aplicată, este reducerea prin folosirea procedeului aluminotermic sau silicotermic.(sursa Google)