Eu ieri am facut zacusca din:4 kg vinete, 4 kg ardei capia, 4 kg gogosari, 4 kg rosii, 2 kg ceapa, 1 l ulei,piper,foi de dafin,sare,o lingura de zahar (optional).
Ardeii capia ii coci si ii cureti,vinetele le coci si le cureti,ceapa o fierbi (poti sa o si calesti in ulei dar este mai grea la stomac)si din rosii faci un bulion dupa ce le cureti de coaja,oparindu-le sau le dai prin masina speciala de facut suc de rosii.Dai totul prin masina de tocat (inclusiv gogosarii cruzi).Le amesteci pe toate,pui sare dupa gust (eu am pus sare marina),cateva foi de dafin, o lingura de zahar (daca preferi gustul mai dulceag) si le pui la fiert intr-o oala mare (sau in doua mai mici) sub care pui o tabla ca sa nu se arda pe fund (acest lucru se intampla foarte usor, trebuie sa fii atenta si sa mesteci mereu iar focul sa fie mic). Vor fierbe 3-4 ore,asa, la foc mic,pana cand uleiul iese la suprafata. Se pune in borcane spalate si uscate (cu grija sa nu se sparga,eu pun borcanele pe ochiul cel mare de la aragaz,stins desigur,ca sa nu se crape, atunci cand torn compozitia in ele)si se inchide cu capac sau celofan, nu inainte de a turna o lingura de ulei deasupra.Se pun toate borcanele intr-un loc invelite in paturi groase sub care am pus o punga de naylon desfacuta, ca sa pastreze cat mai mult timp caldura, si se lasa 48 de ore asa pana se racesc. Pentru siguranta mea, din cauza ca la mine in camara este cald ca si in casa, eu am mai fiert o data toate borcanele in baie de apa inca 30 de minute, dupa ce le-am inchis. In felul acesta borcanele rezista pana la primavara. Din cantitatea de mai sus mi-au iesit 30 de borcane. Si ca ulei, am folosit cei de masline pomace, care nu este asa de scump (8 lei/l)dar este mai bun decat cel de floarea soarelui.De asemenea am curatat ardeii capia intr-o sita si am recuperat tot sucul dulce de la ei si aceasta zeama am strecurat-o si am pus-o in zacusca! Daca pui acest suc nu mai trebuie sa pui zahar, ca iese dulceaga. Succes!
Flasneta111 întreabă:
AdreAdre întreabă: