anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Ati auzit de calculatoare care folosesc mai multe placi video si procesoare? Stie cineva cum se pot conecta acestea ca sa mearga intr-un singur calculator si daca este posibil intre placi de baza vechi sau laptopuri?

6 răspunsuri:
| GabiDumitrescu a răspuns:

Da, am auzit. Depinde ce vrei sa faci si ce ai la dispozitie. In principiu nu e vorba de solutii pentru home useri iar statiile de lucru/serverele multiprocesor pe care le poti gasi sh/refurbished nu sunt fezabile ca si raport performanta/consum decat daca le iei pentru niste scopuri specifice (gen proiectare asistata).

| NLS a răspuns:

Pentru laptopuri nu e posibil, decat rețea, și doar anumite programe profesionale pot folosi pentru un singur task toată puterea pusa la dispoziție.
In special programele de randare, editare video, și unele programe de proiectare asistata.

PC urile pot avea mai multe procesoare, dar nu sunt folosite pentru uz personal, ci în servere.

Pentru programe (chiar și programe specializate) extrem de puțin.
Mai degrabă se prefera tot o mini rețea, acolo unde e nevoie de foarte multa putere de procesare (cazul randarii video... )

Placi video multiple pot exista în pc urile obișnuite, chiar și în cazul modelelor mai vechi, însă nu prea merita, performanta nu se dublează, doar creste consumul de curent și se degaja foarte multă căldură.

| Wr3nch a răspuns:

Nu, nu poti faci un calculator mai bun din trebuie calculatoare vechi. Cum au zis si altii procesoare in grup se folosesc la servere si trebuie sa fie Acelasi Model de Procesor, altfel nu merge. La fel si la placi video, trebuie sa fie exact acelasi model, de la aceiasi firma (2 Nvidia cu SLI sau AMD cu Crossfire).

| Sekim a răspuns:

Salut
Pentru gaming se pot conecta si 3-4 placi video la o placa de baza, doar sa aiba sloturile necesare. Un singur procesor poate tine mai multe placi video fara nici o problema ( sigur, nu combini i3-2100 cu RTX 2080 Ti x4 ) ca sa nu se creeze bottleneck, trebuie sa fie un echilibru intre ele. Celelalte variante ti-au fost explicate de ceilalti, sper ca ti ai primit raspunsul la intrebare.
See youwinking

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Adica vreti sa spuneti ca "nu merita sa arunci bani pe un calculator care are mai multe placi/procesoare" pentru ca nu il poti folosi ca fiind mai puternic decat un calculator normal? Ci doar tine loc de mai multe calculatoare? interesant laughing (am scris eu ca asta e interesul meu macar?) Evident ca scopul este de a fi folosit la "servere", sa mearga pe un singur calculator nu mai multe "aranjate". Cred ca nu mai stiu ce intreb eu, n-am ce sa comentez, probabil nu stiti ce intreb, sau am scris eu ceva gresit. Grea e viata intre romani, care nu inteleg dar se baga sa distraga atentia.
Si totusi de ce sa vand asemenea calculatoare daca merg ca si cum nu l-ai avea?
Va dati seama ce greseala fac eu, indraznesc sa scriu pe un site de romani pentru informatia lor, cand ei nici macar nu lasa sa "existe". (Scuze pentru ce am avut scris zilele astea, dar chiar m-am cam suparat, asa face depresia mea)

| PainTech a răspuns:

Calculatoarele astea care folosesc mai multe placi video sau procesaore sunt de cele mai multe ori servere sau ferme de randare pentru filme. Foarte rar un utilizator normal o sa aiba nevoie de un asemenea nivel de performanta si de multithreading.

Placi video vechi sau laptopuri?
In niciun caz. Pentru computerele care folosesc procesoare multiple exista placi de baza speciale cu mai multe sloturi. Nu legi placi de baza de alte placi de baza.

De legat mai multe placi video e mai usor, trebuie ca acestea sa suporte SLI sau CrossFire. Doar anumite placi video pot fi legate, iar astea trebuie sa fie identice sau "asemanatoare".