| Theodora299 a întrebat:

Am o întrebare și eu: Am o tabletă Samsung Galaxy Tab II 10, 1 și nu știu cum să mă conectez la internet. -.- Am încercat să bag cartela SIM, și îmi spune că nu o găsește. Îmi poate explica cineva cum e treaba cu wi-fi sau cu 3G? Știe cineva cum să mă conectez mai repede? Mulțumesc, aștept răspuns urgent, dau fundă, vot, orice! x

2 răspunsuri:
| introduaicinumele a răspuns:

Prin Wi-fi te conectezi la o retea de wireless si ai net nelimitat, iti poti face si o retea de wi-fi daca ai un router.

Iar 3G-ul este netul prin cartela/abonament si vezi ca o sa ai multe costuri suplimentare ca tableta consuma mult net!

| RomulusMilea a răspuns:

Dragă Theodora,

În primul rând, te felicit pentru alegerea făcută, în ciuda tuturor celor care susţin contrariul, Samsung sunt pe locul 2 în lume, după Apple, cărora le suflă în ceafă.

Încerc să te ajut eu. Presupun că ai meniul în limba română. Să le luăm pe rând:

Wi-Fi poţi folosi dacă ai acasă router instalat, configurat, funcţional, la care ai conectat un laptop, sau chiar un computer normal desktop. Bănuiesc că ştii că raza de "acţiune" a unui router este de câţiva zeci de metri, calitatea semnalului depinzând de distanţa la care te afli şi dacă între router şi locul în care ai laptop-ul sau tableta se află sau nu structuri metalice de tip fier-beton (cum avem la blocurile normale), acestea nu fac decât să "bruieze" semnalul dintre router şi tabletă.

Pentru a conecta tableta la router trebuie să ştii parola router-ului, sper că ai parolă şi că ai scris-o pe o hârtie undeva atunci când ţi-ai instalat şi configurat router-ul.

Câtă vreme foloseşti tableta cu router-ul, NUUU ai nevoie de activarea opţiunii 3G a tabletei, nu are niciun rost să le foloseşti pe amândouă deodată.

Sfatul meu este să foloseşti în 95% dintre situaţii opţiunea Wi-Fi, adică să te foloseşti de router-ul de acasă, sau de la hotel, bar, aeroport, discotecă, etc., este gratuit, adică nu plăteşti nimic în plus faţă de abonamentul la Internet.

În schimb, dacă nu ai niciunde opţiunea Wi-Fi (eşti în oraş, la munte, în câmp, etc.), atunci te poţi folosi de opţiunea 3G, pentru care ai nevoie de cartelă de date (FĂRĂ voce), adică ai nevoie de abonament la Vodafone, sau Orange, etc. Dacă nu ai un asemenea abonament, opţiunea 3G nu funcţionează. Folosirea tabletei cu opţiunea 3G este foarte, foarte similară abonamentului pentru un telefon, cu precizarea că la tabletă NU poţi folosi voce, ci doar transfer de date, adică navigare, download, etc., în limita definită de respectivul abonament.

Te rog să verifici dacă acea cartelă este de date, fără voce. Cel mai bine ar fi să mergi la un magazin Vodafone, sau Orange, sau Cosmote şi să vorbeşti cu cineva de acolo, să te ajute.

Nu uita de sfatul meu, cu WiFi, eu mi-am conectat tableta la router în... 5 secunde, cu parola despre care scriam mai sus.

Dacă este activă opţiunea 3G, atunci îţi apare un 3G în colţul din dreapta jos a tabletei.

Site-ul de la adresa de mai jos te ajută la configurare:

http://www.orange.ro/....../iq/127545

Sper să te fi ajutat. O seară excelentă şi un Crăciun şi un An Nou super.

Romulus Milea, 25 decembrie 2012.