Incearca sa afli detalii despre procesor, placa de baza, RAM, placa video si stocare. Si despre sursa.
Cere vanzatorului sa iti spuna modelele exacte ale acestora.
Exista zeci sau chiar sute de procesoare care au cache-ul de 6MB. Si mai grav e ca poate fi vorba despre un model dinaintea primei generatii Core, care are 6MB cache, DAR e de Level 2, nu de Level 3, precum cele de dupa 2011, odata cu generatia Sandy Bridge.
(in fine, aceste detalii sunt prea complicate pentru tine.)
Tie trebuie sa ti se spuna clar numele complet al acelui procesor (Celeron G4600, Pentium J5005, i3 5400, etc, etc.).
Pe baza numelui complet, poti afla frecventa si numarul de nuclee, precum si alte detalii importante.
(exemplu: 4x 2, 8GHz, (sau Quad Core 2, 8GHz, e acelasi lucru) )
Mai trebuie sa stii generatia RAMului (DDR1, DDR2, DDR3...)
frecventa acestuia (2400MHz, 2133MHz, 1600MHz, 1333MHz, etc) (cu cat mai mare, cu atat mai bine, dar frecventa trebuie sa fie suportata de placa de baza, si de procesor)
latenta (CL), de exemplu: CL9, CL11, CL14, CL16...(numar mai mic CL = mai bine)
si daca vine in 2 placute de 4GB, sau in una de 8GB.
(sau cazul cel mai grav, in 4 placute de 2 GB)
Stocarea e si ea importanta.
Cati GB are HDD-ul (160GB, 256GB, 512GB, 640GB, 1TB, etc),
cat cache are (256MB, 32MB, 64MB, etc)
si ce viteza de rotatie (5400, 5900 sau 7200rpm)
Sau poate are SSD (desi, ma indoiesc).
Placa video cum se numeste exact, si cata memorie RAM are?
(de multe ori vanzatorul specifica GTX 660... etc, dar unele modele vin cu 3GB RAM, in acelasi timp exista GTX 660 cu 6GB RAM)
Numele complet al placii de baza?
Si nu il ultimul rand, conteaza sursa (PSU).
In primul rand, numele brandului (al producatorului).
E mult mai important decat crezi, in cazul surselor.
In al doilea rand, numele exact al modelului, sa putem afla specificatiile.
Nu ai spus de unde doresti sa cumperi.
1) Vezi ca pe OLX e plin de tepari, si mai ales cand vanzatorul e total nestiutor...
Daca e de pe olx, da-mi linkul, aici sau pe privat, si o sa iti spun daca merita sau nu.
2) NU cumpara la distanta de pe OLX, FB Market sau Okazii.
NU trimite banii inainte sa primesti produsul.
Ideal si recomandat e sa te poti intalni cu vanzatorul, si sa il testeze timp de minim 30-40min intr-un program de teste, precum Cinebench R23,
(sau Prime95 si Furmark).
Depinde ce sistem este si cate coruri are pune linkul aici sa nu e de pe internet sa vad si eu.
Daca vrei spune-mi ce buget ai si ati recomand eu unul!
8GB e minimul in 2022. In functie de placa video si procesor, iti va rula ok pe partea de office, networking si task uri simple dar nu te astepta sa ti ruleze jocuri Iti va rula si cateva jocuri dar la min-mediu