Bios-ul e programul placii de baza (fara el, placa de baza nu porneste), e scris intr-un circuit pe placa de baza.
Update de bios e atunci cand il schimbi cu alt bios de obicei mai nou.
Firmele care fac placile de baza, fac intaii un bios, apoi vad ca nu e asa de bun sau mai inventeaza cate ceva si fac un bios nou - care are cateva erori reparate sau cateva caracteristici suplimentare - accepta si alte dispozitive sau componente nou aparute.
Update-ul de bios in general nu e necesar si e riscant. Unele placi de baza au bios dublu si daca updatarea nu se face bine, pornesc cu biosul de rezerva.
Un update gresit sau incomplet facut la o placa de baza, poate face placa de baza inutilizabila, cu posibilitatea de a fi reparata intr-un service, altfel nu mai porneste deloc.
Daca se foloseste o sursa neintreruptibila UPS sau daca e laptop cu baterie proprie, updatarea e mai sigura, altfel, in lipsa curentului in cazul unei pene de curent, updatarea incompleta a biosului ne face sa fim in posesia unei placi de baza care nu mai porneste deloc, nu o mai putem folosi si la care nu mai putem face update de bios ca sa-si revina decat intr-un service.
Updateurile de bios in general aduc beneficii foarte putine si nu e recomandata updatarea. Daca insa placa e cu bios dublu si nu se strica la un update intrerupt, apoi daca biosul pe care il instalam e unul bun, atunci putem incerca si un update de bios. Un update de bios e necesar atunci cand fie biosul existent nu e bun, fie atunci cand biosul nou aduce cu el caracteristici importante. Altfel, nu e nevoie.
Nu te ajuta daca nu stii ce faci, din contra! Ce inseamna, il intrebi pe prietenul GOOGLE!