Chiar si Windows 10 e cam mult pentru acel procesor.
Cel putin daca il lasi asa cum vine.
Daca il optimizezi (adica daca inchizi servicii si optiuni nefolositoare), atunci Windows 10 o sa mearga decent.
PS: eu as adauga doar 4GB, chiar si daca se pot 8.
Motivul: RAM-ul in sine nu face laptopul mai rapid.
Trebuie ca procesorul sa fie destul de rapid sa poata face "trilioane de calcule", vorba aceea, ca sa aiba ce date sa incarce din RAM.
Si procesorul acela e "vai mama lui", prin urmare nu are ce sa faca cu foarte mult RAM.
Acum la 4GB, esti tras inapoi.
Cand o sa ai 8GB, va fi putin mai bine.
Cu 12GB, o sa stea oricum nefolosit aproximativ 4GB, in majoritatea timpului (o sa te ajute putin sa incarci mai multe TAB-uri in broser decat acum, insa cand o sa treci de la unul la altul o sa ai lag, pentru ca procesorul e lent ).
Mai trebuie sa stii si ca pierzi lucrul in Dual Channel, adica pierzi 20-25% din performanta RAM-ului, atunci cand ai 2 placi de capacitati diferite, frecvente diferite sau latente diferite.
Deci o sa ai RAM mai mult, ce oricum nu o sa prea fie folosit, si o sa fie si mai incet.
Varianta ca cei 4 GB existenti sa fie lipiti (cositoriti) de placa de baza, e si ea posibila.
Asa ca in singurul slot disponibil nu poti pune decat 4GB, la aceeasi frecventa si latenta cu cele ale placii actuale, DACA vrei sa pastrezi Dual Channel.
Pana nu il desfaci, nu vei sti exact, ca CPU-Z nu are baza de date atat de exacta, nu face diferenta intre RAM lipit de placa si RAM aflat in slot.
E psosibil sa nu poti pune decat 4 gb in plus. Se misca mai repede da, ai ssd la el?
Da, am ssd, m-am uitat pe cpu-z si apare ca sunt 2 sloturi.
Nu te baza pe asta, am patit-o cu verificat din software (inclusiv specificatii pe model la producator, cautat pe net film cu RAM upgrade pe model). Dupa ce am cumparat inca 4GB RAM si am desfacut laptop sa-i pun, am constatat ca nu aveam unde. Era LOCUL pentru slot dar nu era slot-ul pentru RAM pe placa de baza. Pana nu desfaci laptop sa vezi exact ce e pe placa de baza, nu cumpara.
In plus, raspunsul la intrebarea "e prea slab procesorul?" este "da!". Tot ce e cu N (Celeron, Pentium) este pe arhitectura Atom eficienta energetic dar cu performanta (prea) scazuta pentru Windows. Pe un Pentium Silver N6000 (venit cu licenta de Windows 11 care era inutilizabil atat de prost se misca) Linux Ubuntu 24.04 zboara. Pe un Celeron N probabil as pune ceva mai light, cu XFCE (Linux Mint XFCE ar fi prima optiune). Pentru asta sunt arhi-suficienti cei 4GB RAM.
anonim_4396 întreabă: