Pai de afectat ochii toate afecteaza daca stai ca un terminat 3 ore la el, dar in principiu cele IPS sunt folosite si la monitoare deci as putea sa zic ca sunt putin mai bune ca super amoled, dar oricum nu prea conteaza, ambele sunt cam la fel
Nu îţi afectează ochii, asta era o problemă pe vremea monitoarelor CRT (cu tub catodic, alea mari ca TV-ul bunicii). LCD-urile nu prezintă acest efect negativ.
IPS se diferenţiază de Super Amoled sau Amoled prin faptul că IPS-ul are nevoie de retroiluminare (neon sau LED).
Tehnologiile sunt total diferite însă bine zici, Super Amoled şi Amoled consumă mai puţin decât un panel IPS/SIPS/MVA.
Super Amoled / Amoled sunt folosite la smartphones pentru dimensiunile mici (nu au nevoie de sursă de retroiluminare/backlight), consum mai mic, greutate mai mică etc etc.)
Oricum Super Amoled este totuna cu Amoled (S este de la Samsung) dar tehnologia este la bază OLED Organic Light Emiting Diode.
IPS / Amoled au avantajele că poţi vedea imaginile la fel din unghiuri diferite, de exemplu un ecran TN (marea majoritate a monitoarelor LCD) au un unghi mic în care imaginea este ok, cum te mişti, cum începe să se întunece sus, jos, stânga, dreapta.
Revenind la afectarea ochilor, orice expunere pentru perioade foarte lungi are efecte, de la dureri de cap, lăcrimare şi cu timpul alte afecţiuni. Dar, şi dacă citeşti cărţi 8 ore pe zi, la un moment dat îţi strici vederea.
Cert este că nu au efectele CRT-urilor dar astea nici nu mai există, doar la noi mai găseşti TV-uri cu tub catodic vândute prin super-market-uri;)
Poţi studia mai multe aici:
http://www.androidpit.com/super-amoled-vs-retina-display