| catalin2k a întrebat:

De ceva vreme vreau sa învăț crearea aplicațiilor pe telefon. Sunt pasionat de calculatoare de ce-l puțin 7/8 ani. Am reparat foarte multe calculatoare/laptopuri/telefoane până în prezent.(Aveam un mic service la mine acasă) Așa că vreau să îmi dedic timpul asta liber pe care ni-l dă situația în care suntem învățând programare. Problema e că, habar nu am de unde aș putea să încep.

Răspuns Câştigător
| PainTech a răspuns:

Salut!

Foarte bine ca vrei sa inveti ceva nou. Totusi diferenta intre reparatul de calculatoare si dezvoltarea aplicatiilor pentru telefon e destul de mare. Astea doua nu prea au treaba.

Ideea generala ar fi sa inveti Java ( sau Kotlin, asta e limbajul recomandat pentru aplicatii web mai nou. Totusi Java are mai multe resurse pentru incepatori ).

Apoi Java vine mana in mana cu Android Studio, un soft de dezvoltare pentru aplicatii mobile.

Cam astea doua ar fi baza. Totusi ai posibilitati destul de mari sa te extinzi si sa te specializezi : https://github.com/mobile-roadmap/android-developer-roadmap

Cred ca ar trebui sa iti zic ca nu am facut pana acum nicio aplicatie si nici nu prea m-am interesat prea tare pe latura asta de aplicatii pentru mobil.

De obicei tutorialele/cursurile de la freecodecamp.org sunt destul de bune.

Pe Youtube gasesti suficiente informatii daca esti incepator. Ai probleme si erori ( si crede-ma ca o sa ai ) cauti pe Google, incerci sa nu te enervezi daca nu iti iese

Ai aici un tutorial de incepatori de 11 ore pentru Java : https://www.youtube.com/watch?v=fis26HvvDII

Asta e unul pentru Kotlin : https://www.youtube.com/watch?v=Iz08OTTjR04

Alege un singur limbaj de programare pentru inceput.

8 răspunsuri:
| Violleta2022 a răspuns:

Repararea calculatoarelor nu are nimic de a face cu programarea.
Programarea se face cu anumite programe si multa, foarte multa matematica, ca sa stii a scrie coduri si formule, pe cand repararea unui computer este pur si simplu mecanica, ceva similar cu mecanicul auto, doar ca este la computere.
Ai putea incepe prin a te inscrie la un liceu de mate info sau daca ai terminat liceul, la o facultate.

| PainTech a răspuns (pentru Ineys):

C/C++ pe telefon?
Algoritmii sunt importanti pentru orice fel de programare, nimic de obiectat aici.

Dar C/C++ pentru Mobile Development? Nu e cel mai potrivit limbaj.

| Ineys a răspuns (pentru PainTech):

C e recomandat pentru toti incepatorii pentru ca e foarte simplu si "straight forward". E perfect pentru a invata concepte precum modul de functionare al unei bucle, sintaxa if/switch, lucrul cu matrici, tablouri, siruri, etc.

Nu i-as baga Java (asta parca foloseste Android studio default) pe gat de acum, dar si asta e o varianta. Aici problema e ca se loveste de programare orientata pe obiect, si poate sa-l descurajeze destul de mult si sa-l faca sa se lase de treaba.

Oricum ideea e sa nu se astepte sa creeze soft pentru Android/ios in 2 luni. In prima luna, primele 2 chiar o sa se joace mai mult cu o consola avand in vedere ca probabil nici nu are timp sa stea non-stop sa invete programare.

| catalin2k explică (pentru Ineys):

Nu mă grăbesc deloc atâta timp cât o fac din pasiune?

| Ineys a răspuns (pentru catalin2k):

Nu e vorba de asta, e vorba sa nu te dai batut. Poate arata misto un program pe Android si ideea de a crea tu unul, dar in realitate e ceva bataie de cap si poate sa ti se ia cheful destul de repede oricat de pasionat esti, cand realizezi ca te blochezi pe o chestie poate zile intregi si nu-i dai de cap.

Nu-i asa usor sa inveti programare de capul tau. Altii invata 4 ani in liceu + 3/4 in facultate mereu indrumati de profesori si tot nu iese mare lucru de capul lor, deci... iti dai seama ca nu e floare la ureche.

Cum ziceam nu vreau sa te descurajez dar e bine sa stii de acum ca nu e chiar asa usor cum vezi in reclamele pe Youtube: "Vrei sa inveti programare de la 0? In doar 1 luna... te angajeaza astia la Google". Nu chiar. laughing

Ca hobby n-ai nimic de pierdut. Pot sa-ti mai recomand forumul Softpedia: https://forum.softpedia.com/forum/72-programming/
O gramada de intrebari si raspunsuri si poti sa pui si tu intrebari cand o sa te lovesti de ceva.

| catalin2k explică (pentru Ineys):

Știu, știu mi sa m-ai zis, dar așa ca un hobby in timpul liber? Și să învăț ceva nou?

| Ineys a răspuns (pentru catalin2k):

E perfect. Decat sa belesti ochii la TV sau pe mai stiu eu unde sa inveti ceva e mereu bine venit. Cine stie, poate ajungi foarte bun si-ti gasesti si vreun job in domeniu, te apuci de-o facultate, etc.