| Habarnuamcenumepum a întrebat:

Bună dimineața TPU, întrebarea mea este următoarea, atunci când cumperi un router de internet poți sa alegi sa cumperi și cât de rapid sa fie, vreau sa spun ca atunci când iei un router de la să zicem Orange poți plăti și viteza internetului gen cu cât de mult plătești sa fie și netul mai rapid sau nu exista nicio obține asa și trebuie sa stai cu internetul de la firma, pe scurt poți da banii în plus sa ai internet mai bun?

6 răspunsuri:
| doctorandus a răspuns:

Routerul poate fi un obstacol, care-ti face internetul sa mearga mai lent decat viteza oferita de provider. Dar in niciun caz nu-ti poate face internetul mai rapid decat viteza oferita de provider.

| doctorandus a răspuns:

Si exista multe routere Asus foarte vechi care-ti ofera practic neafectata viteza de 1 Gbps. Bine, prin cablu de retea, nu WiFi.

| Wr3nch a răspuns:

Routerul e limitat de viteza abonamentului. Daca iti iei router gigabit si fiberlink 1000 de la digi, o sa prinzi 950 viteza de conectare. Saca iei fiberlink 500 e 500mbp si tot asa. Deci da, de ce e abonamentul mai scump de aia merge si netul mai bine in teorie.

| NLS a răspuns:

Ce contract de net ai acum, si ce model de router(/modem)?

Firma de la care ai contractul de net, iti trimite și modem cu funcție de router, gratuit (sau contra unei chirii lunare foarte mici, inclusa în abonament).

Iar acest router este suficient de performant sa susțină banda și viteza pe care o primești de la ei.
(doar daca constați ca merge îngrozitor, si vin ei și ți-l schimba de vreo 3 ori, fara sa se îmbunătățească ceva, e cazul sa te gândești sa iti cumperi tu un router).

Degeaba iti cumperi un router de la Asus sau Huawei, ce poate sa dea 2500 mbps la download, daca tu ai contractul de 300 mbps. Vei putea scoate cu maxim 300 mbps, ceea ce poate și modemul pe care il primesti (de la firma de net).

Daca doresti net mai rapid, trebuie sa schimbi contractul, sau uneori firma.
De modem se ocupa ei, iti trimit ce ai nevoie.
Abia dacă nu iti oferă viteza din contract, sau daca semnalul și ping-ul e foarte instabil, e cazul sa te gândești la alt modem/router.

| LPCTSTR a răspuns:

Internetul mai rapid nu este totalmente legat de abonament, ci de infrastructura retelei si de cat de bine o intretine si distribuie firma respectiva, asta pentru ca desi tu ai un abonament de 1000 Mbps, vei obtine acelasi timp de raspuns pe aceeasi retea la care e conectat un abonament de 500 sau 300 Mbps. Bine, vorbim de Romania si deja nu prea mai este valabila chestia cu pingul, ca toti s-au mutat pe fibra optica, insa de la caz la caz infrastructura poate fi si ea de vina: sa zicem ca stai intr-o localitate care are un singur furnizor de internet, el daca nu isi face bine calculele poate ajunge sa puna mult prea multi oameni pe retea, deci supraincarcand-o.

Revenind la router, nu esti obligat sa-ti cumperi router de la furnizor, el eventual vine doar cu dispozitivul care se conecteaza la fibra optica [se numeste ONT] si tu iti tragi cablu in routerul cumparat de tine, asta daca dispozitivul de la furnizor nu vine deja cu Wi-Fi incorporat.

Oricum, nu este nevoie sa-ti cumperi cel mai mare abonament, daca nu descarci sau urci fisiere mari zilnic esti ok pana si pe un abonament de 300 Mbps si dispozitivul cu care vine abonamentul, iti vor fi suficiente; sau poti sa mergi pe un abonament de 500 Mbps care-ti va arhi-satisface toate nevoile viitoare.

Vreau sa mai clarific si o chestie ca sa ridic o eventuala confuzie legata de prima intrebare: cand cumperi un router el poate suporta si da dispozitivelor conectate pana la x Mbps cat scrie pe cutie. Deci tot ce poti alege tu e abonamentul, ca routerele sunt deja capabile de latimi de banda destul de mari. Dar, oricum, din cate stiu majoritatea furnizorilor iti dau ei un ONT cu Wi-Fi incorporat si ala e suficient pentru utilizatorul casnic, fara sa mai fii nevoit sa cumperi alt router.

| Dismally a răspuns:

Stai linistit ca n-ai tu internet mai rapid decat viteza maxima a router-ului, deci nu conteaza ce iti cumperi, internetul tot greu iti va merge. Schimba-ti firma de internet, cauta ceva cu viteza mai mare si fibra optica.