Ca branduri, ar fi 2 mai fiabile si in acelasi timp, calitative:
DELL
BENQ (asta am eu ca monitor principal, o sa vina si un DELL in curand).
Am mai avut un DELL pentru grafica, calibrat din fabrica (U2410), dar era de 24inch, nu il mai folosesc, datorita faptului ca am trecut la Benq 27inch, 4K.
Daca doresti 27 inch:
27" (68, 58cm) Dell Professional P2723QE schwarz/grau 3840x2160 1xDisplayPort 1.4 / 1xHDMI 2.0 / 1xUSB-C 3.0 mit DisplayPort 1.4
27" (68, 58cm) Dell UltraSharp U2723QE silber 3840x2160 1xDisplayPort 1.4 / 1x DisplayPort-Out 1.4 / 1x HDMI 2.0 / 1xUSB-C 3.0 mit DisplayPort 1.4
Daca doresti 31, 5 inch: (dar al doilea e deja foarte scump)
31.5" (80, 01cm) Dell P3223QE schwarz 3840x2160 1xDisplayPort 1.4 / 1xHDMI
31.5" (80, 01cm) Dell UltraSharp U3223QE schwarz/silber 3840x2160 1xDisplayPort 1.4 / 1x HDMI 2.0 / 1xUSB-C 3.0 mit DisplayPort 1.4
DACA sunt prea scumpe,
spune de ce buget dispui, si o sa ma uit si dupa variante mai ieftine, dar decente pentru editare.
Cele mai bune intr-un pret mediu, ar fi cele 4 de mai sus.
Ca branduri, ar mai fi LG, Fujitsu si iiyama, in aceasta ordine. Insa nu orice model e bun de la ei, nu ma refer pentru foto, ci in general, au si modele mai slabe, mai problematice.
Stai departe de restul brandurilor, de exemplu Lenovo este un nume foarte cunoscut pentru laptopuri, dar fac monitoare foarte slabe.
Am omis sa spun,
daca vei lucra la nivel profesionist,
adica doresti sa faci bani din ceea ce creezi,
e important ca monitorul sa fie calibrat...de preferinta, din fabrica.
Atat vechiul meu DELL U2410,
cat si actualul BENQ PD2700U, 27inch, 4K au venit calibrate din fabrica, insotite de certificat de calibrare.
Monitoarele BenQ din seriile SW si PD contin in general certificate de calibrare, fiind destinate editorilor foto si designerilor.
DAR inainte sa il cumperi, nu ar strica sa intri pe pagina producatorului si sa verifici daca se specifica: calibrat din fabrica, care este spectrul de culori P3 (pentru grafica ar trebui sa fie 97-98%, cam asa, iar spectrul sRGB daca se poate, sa fie 100% sau cat mai aproape)
La fel monitoarele DELL din seria UltraSharp (adica DELL Uyyxx, unde yy este marimea diagonalei si xx este anul aparitiei pe piata)
Daca nu vin calibrate din fabrica, macar sa aiba urmatoarele caracteristici:
### sa ofere culori pe 10 biti (10 biti inseamna 1024 de nuante pe fiecare dintre cele 3 canale de culoare, monitor pe 8-biti inseamna ca are doar 255 de nuante per canal)
### sa aiba luminozitate 350cd/m² sau eventual 400.
Uite ce as cumpara eu:
acesta este exact monitorul pe care il detin eu acum,
adica urmasul lui din 2024-2025 (eu am varianta produsa in 2020-2021)
https://www.pcgarage.ro/......usb-c-hdr/
si acesta este un ASUS ProArt, foarte bun si el. (am uitat sa mentionez seria ASUS ProArt in postul initial)
https://www.pcgarage.ro/......-hz-usb-c/
Cu placere!
am gresit ceva. Modelul BenQ PD2705U a aparut pe piata in martie 2022. (este o variatie a modelului pe care il detin eu)
Modelul actual e PD2725U, si costa putin peste 4000 RON.
Statement-ul facut mai sus ramane.
Cele 2 chiar sunt monitoare extrem de bune pentru grafica, si daca as fi usor limitat de buget, as merge cu oricare dintre ele.
Eu o sa-mi iau pana in vara un 31, 5 inch 4K, de la DELL, BenQ, sau poate ASUS. Tot cu grafica in minte, caci ma ocup cu editare video (hobby). Si tot cu buget asemanator, nu doresc sa trec de 500-550 euro.
Buna!
gasesti pe www.pcgarage.ro multe modele ok.
De asemenea iti las un cod de reducere valabil pentru aproape orice comanda pe site: VU2AATJJ
codul se introduce inainte de finalizarea comenzii in sectiunea cosul meu apasand pe "Ai un voucher, cupon de reducere sau card cadou? Click aici sa-l introduci."