anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Bună, dragi utilizatori Toti Pentru Unu TPU, vreau sa va intreb cateva metode de ati dezvolta memoria deoarece am foarte multe de invatat in ultima vreme si ma tem ca nu voi putea insusi totul? Daca stiti puteti sa-mi dati cel putin 10 metode de a-mi dezvolta memoria?!?!?!

4 răspunsuri:
| johnnny123 a răspuns:

Nu am înțeles niciodată logica celor care cer "cel puțin 10 metode de a face cutare"

Dacă-ți dă cineva doar 6 metode nu e bine? Trebuie să fie minim 10 ca să le iei în considerare?

| T0T a răspuns:

Îți dezvolți logica, înveți să faci asocieri. De exemplu pun un număr la nimereală (chiar e la nimereală - nu gândit dinainte): 2413252. Cum îl reții? Dacă încerci ca papagalul deja știi că metoda ta de memorare e greșită. Cum l-aș reține eu? Numărul are 7 cifre. Cea mai întâlnită cifră e 2. Numărul, de asemenea, începe și se termină cu 2. Deja pe baza acestei informații poți reduce numărul la 5 cifre (știi cum începe și se termină). Deci avem 41325. Observi că toate cifrele sunt diferite, de la 1 la 5. Acum ajungem la deducția ordinii. 13 e numărul meu preferat de la albumul lui Black Sabbath... Știu că 1 și 3 sunt împreună. 2 e o cifră, de asemenea importantă (că e aia care m-a ajutat - slavă lui 2). Deci pun întâi 13, după 2. Ce mai rămâne? 4 și 5. Le pun în ordine pe margine (vreau să îmi înconjoare cifrele „importante").
Acum îți zic numărul fără să mă uit: 2413252. Tadam!
Tu poți găsi premise mai simple, să faci asocieri cu vârste, date de naștere, chestiuni cu semnificație etc. Asta e memorarea prin asociere. Eu la istorie (am fost și la olimpiadă) țineam minte toți anii. Pe stilul ăsta îi țineam minte. Găseam relații între cifre sau dintre cifre și chestiuni externe. De asemenea, puteam să pun în ordine evenimentele și știam că numărul anului ăla, trebuie să fie mai mic decât ăla. Asta din urmă e memoria structurată. Informațiile trebuie să aibă o structură când sunt reținute. În rest e deducție logică. Nu trebuie să reții că 2345*12=28140. Nu. Trebuie să știi doar niște premise: ce înseamnă operația, ce înseamnă cifrele. De la asta mergi pe deducție. Poți obține informații și prin inducție.
O altă metodă pe care eu o foloseam era să îmi amintesc informații așa cum îmi aminteam o poveste (dar asta nu se pliază peste tot). Așa cum poți face un rezumat complex după ce ai urmărit relaxat un film, așa poți face cu multe informații. Asta e concentrarea relaxată și sinteza.
Concluzia: evită memoria de tip papagal/ mecanică (atât cât e posibil). Dezvoltă logica și memorarea naturală. În rest, e mult exercițiu. Ce vrei să înveți să și scrii. Acțiunea de a scrie cu mâna e un efort suplimentar, iar creierul va reține mai mult informația căci își face mai multe asocieri când întreprinde acel efort.
Nu spun că pentru toți și în toate situațiile funcționează la fel. Dar pentru mine așa a mers. Să nu mai zic că obișnuința asta te ajută să devii un om rațional, nu un cititor de pe bannere la TV.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Să ai o motivație puternică pentru a ține minte ceva.

| RxTx a răspuns:

Dormi
Nu te uita la televizor
Mănâncă bine
Nu bea alcool deloc acum
Mănâncă și niște verdețuri gen salata cu detoate.
Baga si o pastila de magleziu.
Nu te certa cu oameni ca iti ia di creier.
Tu esti destept doar ca nu trebuie sa te mai gandestia gandacii din bucătărie...