| Alqumo a întrebat:

Buna, locuiesc intr-o zona foarte apropiata de zona de conflict a Ucrainei (Moldova). Am un radio normal. Iar cand dau pe SW (shortwave) si dau la frecvente reduse (in care se vorbesc codificat [ Morse, nato phonetic, RTTY]). Sunt interesant de niste decodificatoare pentru radio. Problema este insa ca vorbesc jumate rtty, jumate Morse. Si codificatoarele de pe telefon sau cele platite nu prea merg in aceste cazuri. De asemenea am un oarecare interes de a invata codul morse (cat sa il inteleg) si sa incerc sa economisesc bani pentru o statie radio mai buna. Intrebarea mea finala este: 1. Pot folosi codificatoare in acest caz?
2. Am incercat in alte zile cand vorbeau doar rtty si vorbeau codificat. (aveam decodificator)
3. Dati-mi niste sfaturi pentru un amator.

5 răspunsuri:
| relian a răspuns:

Pune mina pe carte, invata ceva ultil nu rahaturi. Voi astia din RM nu degeaba va zic oamenii extraterestrii laughing sinteti cei mai ciudati oameni ce i-am vazut vreodata.

Pune mina pe munca, fa ceva util, curata orasu, satu la marigine de gunoaie, lasa rahaturile, nu te ajuta cu nimic nici morse nici altceva laughing planteaza un copac ceva

| Alqumo explică (pentru relian):

Astea sunt niste vorbe de batran. Eu vreau sa invat aceste limbi codate deoarece vreau sa ma inrolez in armata, mai exact in aviatie. Noi nu suntem ciudati, suntem doar o alta generatie cu alta technologie si cu alte pasiuni.

| relian a răspuns (pentru Alqumo):

Am spus ca voi cei din asa zisa RM sinteti toti niste ciudati, nu am spus de alta generatie.
Astea is vorbe de om normal. Vrei sa te inrolezi in armata, a cuyi armata? Ce armata are RM sau RO? Si in orice alta armata te vei inrola, tu crezi ca aia te accepta pe tine sa faci tu ce vrei?
Doar sa fii cine stie ce mare scula, sa fii as in ceva sa te ia direct pe acel domeniu.
Ce stii tu nici pistol cu apa nu-i pentru aia laughing faptul ca zici tu ca iti place nu stiu ce, cui nu-i place ceva? Si eu as vrea sa stau sa o fredonez si sa am de toate laughing ori vreau sa ma duc pe Luna, mi-ar placea., asta nu inseamna ca is capabil de asa ceva.
Tu daca erai asa de capabil, stai linistit ca nu mai erai pe aici, pe aici is oameni obisnuiti, spre slabi, nu sa adunat spuma societatii pentru TPU laughing

Vrei sa inveti tu toate alea, cum am zis si eu vreau sa invat nu stiu sa cant la chitara, dar cum nu am talent deloc, o sa invat in stiu si eu 2-3 sute de ani.
Ce spui tu is vorbe de adolescent, voiam sa zic copil de gradinita, dar ma abtinui, poate ca te superi laughing

Nu vreau sa te dezamagesc, dar pana la urma realitatea conteaza, trebuie sa fii cu picioarele pe pamint.
Te crezi capabil de ce spui? Ce mai astepti, eu in locul tau eram deja pe cai, eram angajat in armata cum spui.

| IceRope a răspuns:

Ce prinzi tu sunt doar frânturi, deoarece comunicațiile moderne folosesc un sistem care se numește salt în frecvență. Deci, avem salt în frecvență, avem doar frânturi, și avem cu siguranță emisii care nu sunt în clar (cod, cheie, etc.).
Nu ai ce să înțelegi fără acces la cheile sursă. Iar saltul în frecvență este fabulos, de cel puțin 1000 de ori într-o picosecundă.
Învață Codul Morse. Este bun pentru antrenament.

| Alqumo explică (pentru IceRope):

Deja am inceput sa il invat dar, chiar il prind deoarece am verificat si pe un srd si erau excat aceleasi sunete pe care le primeam.