Cea mai fragila componenta a unui laptop este displayul. Ecranul trebuie inlocuit doar daca exista defectiuni fizice, daca apar dungi verticale sau orizontale sau daca CCFL(lumina de fundal) nu mai functioneaza.
Pixelii morti pe un ecran LCD (ecran cu cristale lichide) sunt acei pixeli care raman neluminati(care nu reusesc sa reproduca corect nivelul de lumina) sau negri atunci cand sunt activati si ar trebui sa reproduca o anumita culoare. Fiecare pixel de pe un ecran LCD este la randul lui format din 3 subpixeli separate: rosu, verde si albastru. Combinandu-se, acestia redau toate culorile ce se vad pe ecran. Un pixel mort apare atunci cand tranzistorul activeaza o cantitate de lumina care trece prin cei trei subpixeli defecti, generand astfel un pixel negru permanent. Pixelii morti apar si se pot observa foarte rar.
Solutii:
Pixelii morti apar de obicei din cauza unor defectiuni de manufactura si raman astfel pe toata perioada folosirii displayului. Un pixel mort se poate uneori repara manual sau cu ajutorul uneltelor de software.
Solutia manuala implica o apasare usoara asupra zonei afectate cu o guma de sters (de ex. guma de sters din capatul unui creion); astfel straturile ecranului se comprima/preseaza, fortand uleiul din ele sa se miste.
Solutia software va genera pe ecran o serie de imagini care variaza in intensitate si culoare incercand sa deblocheze pixelul.
ATENTIE: aceasta metoda nu este garantata, poate deteriora ecranul LCD.
schajuman1344 are dreptate!
E o linie de pixeli blocati sau, in cel mai rau caz, de pixeli morti. Ai sters ecranul cu ceva ud sau l-ai lovit.