| AlexJl a întrebat:

Buna seara am o sursă buna dar mă cam deranjează zgomotul.Problema e următoarea are ventilatorul de 120mm cu 2 pini vreau să-i montez un ventilator 120mm cu patru pini și să îl conectez la placa de baza.Pun întrebarea asta fiindca sursa e buna nu are probleme doar chestia cu sunetul chiar mă deranjeaza.Credeți că ar apărea probleme cu sursa sau cu fluxul de aer.As dori să îmi spuneți și numele la niște ventilatoare de 120 MM cu 4 pini la preturi rezonabile și cat de cat silențioase.

16 răspunsuri:
Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Parerea mea este ca zgomotul provine de la ventilatorul cooler-ului procesorului. Eu am facut urmatoarea operatie: am demontat cooler-ul si ventilatorul de la sursa si le-am curatat de praf cu aspiratorul si o perie pentru vopsit (zugravit) curata. Desigur, atunci trebuie schimbata si pasta termica de la procesor!

| AlexJl explică (pentru Salontanul):

E curățat calculatorul complet de mine cu aer comprimat și schimbata pasta termica acum doua sap.Eu l-am construit știu ce am pus in el și am zis și mai sus că e ventilatorul de la sursa gălăgios.
In rest celelalte ventilatoare sunt relativ silențioase și nu am hard am doar ssd deci e silențioshappy

| anonimg a răspuns:

Eu cred ca trebuie sa schimbi sursa cu totul. Este doar o parere a mea: cred ca zgomotul este produs si de constructia motorului, a intregului asamblu, nu doar de ventilator.
Eu am o sursa Corsair VS 550 si este destul de silentioasa chiar si dupa 2 ani de functionare.

| AlexJl explică (pentru anonimg):

Ai să razi dar am făcut un test de 1minut cu ventilatorul deconectat de la sursa și nu se auzea nimica.Sursa am scos-o din pc și o aveam pe birou ca sa nu fie întrebări de genul.


Eu am pus întrebarea asta deoarece o sursă acceptabila incepe de la 150 lei iar un ventilator ar fi 30lei.Nu prea vreau sa o schimb momentan.

| zilog a răspuns (pentru anonimg):

Omul tocmai asta explică aici că el dorește să schimbe ventilatorul! Și vreau să îti explic cum stau lucrurile poate că o să ai vreo dată acestă problemă și nu știi cum se rezolvă:
Zgomotul este produs datorită uzării unei șeibi din mică care ține ax-ul motorului să nu iasă în sus,
Adică sub eticheta de pe partea opusă elicii există un dop de cauciuc pe mijlocul ventilatorului
se ridică cu o surubelniță acel dop de cauciuc si pentru ca să mai mergă un an se toarnă acolo WD-40 sau ulei de mecanisme fine pentru mașină de cusut apoi se mai învârte manual. după ce uleiul din acel lăcaș a reușit să pătrudndă printre ax si lagărul motorului atuci se pune vasilină siliconică încălzită la temperatura de 73*C si se procedează exact ca și cu uleiul de mecanisme fine.
Dacă ai cum să ii fabrici o altă șaibă asemănătoare dintr-o bucată de mică sau dacă ai cumva o șaibă semicerc de pe la alte jucării axe din stocul tău propriu ar trebui schimbată șaiba respectivă. dacă nu ai eu personal garantez că doar cu unsul acesta nu te va mai deranja 1 an.

https://tr1.cbsistatic.com/......hu01_A.gif

https://tr1.cbsistatic.com/......hu01_C.jpg

https://tr1.cbsistatic.com/......hu01_D.jpg

https://tr1.cbsistatic.com/......hu01_E.jpg


AICI GĂSIȚI INTREAGA PROCEDURĂ DE MENTENANȚĂ PREVENTIVĂ si remediere provizorie a acestui ventilator
https://www.techrepublic.com/......op-of-oil/

SPER SĂ AVEȚI BUNĂ VOINȚA SA ALOCAȚI CÂTEVA SECUNDE DE ATENȚIE CA PRIN ATENȚIA DVS ASUPRA DOCUMENTAȚIEI TRIMISE să simt că nu am alocat in zadar timp pentru munca de căutare analiză filtrare a informațiilor pentru a vă putea pune la dispoziție consider eu un răspuns satisfăcățor!

| AlexJl explică (pentru zilog):

Îți mulțumesc de răspuns eu as dori sal schimb dar înainte de asta o sa incerc aceasta chestie.Problema cred că ar fi asta din cauză că are doar 2 pini porneste la turație maximă și de acea se aude așa tare dar o metoda de genul e tot timpul bine venita inca odată mulțumesc de răspuns.happy

| zilog a răspuns (pentru AlexJl):

Hai să îți rezolv eu problema! fă și tu repede niste poze la ambele ventilatoare la etichete lor si la mufele lor

| anonimg a răspuns (pentru zilog):

Articolul din link este foarte important și l-am citit tot. happy?

| anonimg a răspuns:

Ventilator silentios 120mm 4 pini (primul din lista):
https://www.emag.ro/......%20carcasa

| zilog a răspuns:

CITEȘTE DOCUMENTAȚIA LUI TEHNICĂ :
Se alimentează la aceiasi tensiune!?
ca și amperaj intensitate consuma aproximativ la fel?
Ambele merg la curent continu sau la curent alternativ!?
Ai ideintificat fiecare pin de la ventialatorul cel nou cu care pin din documentația tehnică a ventilatorului cel veci este echivalent adică să zicem că ventilatorul vechi avea 2 pini adică să presupunem că avea + și -
acum tu trebuie să identifici dacă si ventilatorul cel nou se alimentează tot cu tensiune continuă DC
si acum trebuie să citești din documentația tehnică a ventilatorului cel nu care dintre pinii respectivi este alocat pentru + și care dintre ei este alocat pentru -

Acum că ai aflat care este plusul și minus-ul
mai verific încă o dată dacă ambele ventilatoare se alimentează cu aceiasi tensiune ( să zicem cazul cel mai simplu cu putință 12v Curent Continu adică DC )

legi firele corect le izolezi bine le pui intr-o pozitie in care să nu poată migra de pe locașu lor să alunece din intâmplare și să ajungă în eliciile ventilatorului

acum faci o probă
pui sursa intr-un prelungitor care nu este infipt in nici o priză de curent 230v
asa că tu o să te depărtezi de sursă măcar 2 metri
acum ai stecherul prelungitorului și il bagti in priză cu intrerupător pentru cazul în care se apucă să facă artificii să poți stinge repede curentul.
De preferat să ai o siguranță de aproximativ 4 amperi pe priza respectivă pentru că mai mult chiar nu are nevoie o sursă pentru teste.

Să nu iti mai povestesc despre protectia muncii
care spune
curentul electric nu este un lucru de joaca copiilor
ce m-aș bucura dacă și în românia s-ar da legea dacă te-ai accidentat si te-ai ars tot pe tine să te pedepsească cu inchisoare pentru că nu ai respectat protecția muncii.

Important este ca aceste lucruri să fie efectuate de personal calificat și autorizat!

Pentru ca o mică ne atenție o ciupitură in firul pe care il folosești sau o lipitură imperfectă care face scântei sau o liță lăsată cu un cap mic liber poate să omoare pe cineva dacă curentul respectiv nu este separat de fază, și in general in sursele in comutație tensiunile mari gen 300v sau 230v sau alte tensiuni nu sunt separate de fază, separarea de faza se petrece aproape in etajul final al sursei atunci când curentul generat trebuie trecut printr-un cioper transformatoraș care lucrează in factor de umplere in trenuri de impulsuri pentru ca acesta să separe curenții slabi de faza din priză!
Așa că atunci când te gândești să umbli la curentul electric fără cavou și fară asigurare și fără să fii supraveghiat de către cineva calificat și autorizat te rog să te mai gândești dacă nu cumva pui viață bunurile si vietile altora in pericol!

| AlexJl explică (pentru zilog):

Din câte am înțeles din ce reiese din ce spui tu zici sa tai firele dar nu doresc asta.
Eu doresc ca ventilatorul să îl conectez la placa de baza ar fi o varianta mai rapida.
Cat despre Protectia muncii o aud la fiecare început de an sunt la electro automatizărihappy.
O sa dau un ochi in cartea sursei sa vad dacă scrie ceva despre ventilator fiindcă pe el nu am văzut sa scrie nimic. Oricum mersi frumos de răspuns.

| zilog a răspuns (pentru AlexJl):

Dacă vrei te învăț ceea ce ar fi trbuit să știi deja de la fizica din clasa a 7 a adică să folosești un aparat de mășură, un multimetru digital,
problema pe care o expui aici este o problemă pe care garantez că o pot rezolva copii de la PALATUL COPIILOR clubul de electronică!

| AlexJl explică (pentru zilog):

Personal mi se pare că mănanci? aiurea care e faza am pus o întrebare nu îmi ești tu profesor să mă critici.Nu am aparatele necesare sa masor și sa tai de-aia am și ziz că doresc să-l pun la placa de baza. Abia peste o lună două o sa pot sa masor sau sa tai și nu am timpul acela.Personal mai bine părăsești discuția.

| zilog a răspuns (pentru AlexJl):

Da-mi o adresă să îti pun eu unul la poștă de care nu mai am nevoie că ți-l fac cadou de sărbători mai ales că ești la FACUTATE de automatizări ca să nu mai trebuiască să pui limba

| AlexJl explică (pentru zilog):

Mulțumesc apreciez dorinta de ajutor dar doresc sal schimb singur scria pe spatele ventilatorului datele despre el a fost neatenția mea o sa vad ce o să iasă oricum apreciez dorinta de ajutor zi buna.

| zilog a răspuns (pentru AlexJl):

E bine că ai inceput să nu mai fii atât de superficială și sa mai deschizi ochii si sa citesti
pentru ca acestă meserie inseamna să fii una care citeste documetația tehnica

diferența intre tine si ceilalti fraieri clienti de pe planetă care te inconjoară si care vor veni să iti ceră ajutorul
este faptul că tu chiar pui mână si citești cu atenție aloci timp ziele si nopți și te documentezi

asta este diferența intre un client care să spunem că este mecanic de motoare pentru atuturisme si tine care esti automatist industrial.

Diferența consta în cât de mult timp si cât de multă pasiune si implicare pui in meseria acesta

vreau sa iti dau un sfat

NU FACEM AUTOMATIZARI CA SĂ TRĂIM! MAI BINE TE DUCI PE CENTURĂ DACĂ GÂNDEȘTI AȘA

CI TRĂIM ȘI MUNCIM PENTRU A FACE AUTOMATIZĂRI!

Asta este un punct de vedere asupra acestei PASIUNI in care tu te jerfești arzi ca o lumânare pe altarul științei spre a acumula informații piese scule abilităti tot timpul ca să ai cum sa prestezi servicii care iti vor aduce si mai multe scule si echpamente cu care să pori munci

IAR VIATA TA FAMILIARĂ MÂNCAREA HAINELE TREBUIE SĂ FIE UN HOBBY
TREBUIE SĂ TE DUCI DOAR LA SECOND-HAND SĂ TE IMBRACI si dacă vrei o bere să iti iei la 2 litri nu la sticlă pentru ca sa nu faci rsipă de bani si banii pe care i-ai fi dat pe hotel la mare să stai cu cortul pentru ca acei bani să ii poți investi in a mai achizitiona o lupă cu neon
sau un osciloscop
sau un fotoluu mai confortabil si o statie de lipit cu aer cald si o statie de lipit cu infratostu care să iti aduca ca si profit abordarea lucrurilor si mai complexe pe care trebuie să le vezi ca fiind fericirea ta bucuria si răsplata ta să stea in faptul că ai reusit să duci la bun sfârșit ceea ce mulți alți Lingineri au spus că este greu sau imposibil

Astea sunt realizările si bucuriile tale
faptul că au treut prin mâna ta si ai rezolvat plăci electronice ce costau chiar si 1 MILION de euro bucata fara sa exagerez

eu lucram la firme unde unele placi electronice costau 1 milion de euro bucata si eu eram singurul om din Europa si israel care aveam voie sa intrevin asupra lor in perioada de garantie si ele sa mai ramana in continuare in garantie
iar eu aveam un salariu de 3700 lei nimic mai mult
iar daca greseam ceva trebuia neaparat sa ma sinucid

dar dacă nu greseam nu imi dadea nimeni nimic implus peste salariu

dar pentru mine bucuria era ca am reusit sa fac să mearga acea placa electronica care baga curentul peste reteaua nationala de energie electrica fabricat de câte o hidrocentrală sau termocentrala
era vorba de peste 6000 de Amperi si tensiuni ce depăseau 10000volți
Umblam cu optocuploare inseriate si cu lanțuri de IGBT-uri si comanda prin fibra optica
iar in camera respectiva de comanda nu mai intram ci puneam un brat robotic sa dea comenzile si vedem ce se intampla acolo prin intermediul unei camere de supraveghere video

SAU EU SUNT PRIMUL OM DE PE PLANETĂ CARE AM PROIECTAT REALIZAT UN SISTEM DE RECUPERARE A CÂMPURILOR ELECTROMAGNETICE EMISE DE CĂTRE TURNĂTORIILE GIGANTICE DE METALE DE CĂTRE FURNALELE CARE TOPESC METALE IN MOD INDUSTRIAL
pentru ca acel curent electric să poată fi refolosit!