Turbo Boost inseamna ca atinge la nevoie viteze (frecvente) mai mari de 2, 3 GHz (aceasta e frecventa de baza), pana la 4, 0GHz (frecventa de boost, adica maxima).
Instalezi CPU-Z sau HWinfo64,
stresezi procesorul cu un clip 4K pe YouTube, si urmaresti modificarea frecventei intr-unul din cele doua programe (sau in ambele daca vrei).
Overclock NU mai trebuie sa faci, ca exact asta inseamna Turbo Boost:
un Overclock dinamic, si automat, intre frecventa de baza (2. 3GHz) si pana la 4GHz.
In functie de nevoie, adica in functie de cat de putin sau mult e stresat procesorul.
Cand e nevoie, urca la 4, 0GHz, cand nu-i nevoie, sta la 2, 3GHz, si chiar mai putin (poate sta si sub frecventa de baza, daca setezi "Minimum processor state" la 5% in Power Settings.
Turbo Boost-ul e adesea mult mai eficient decat OC-ul manual, consuma mai putina energie, chiar daca aparent voltajele folosite sunt mai mari decat cele pe care le-am seta noi manual intr-un proces de OC.
Am și eu un laptop asemănător cu al tau care are AMD Ryzen 5500U (Incearca sa descarci un turbo fast și din câte știu nu ai cum sa schimbi overclocking-ul la un nivel prea mic)