E! Ca sa stii sa schimbi un HDD cu un SSD nu-i mare scofala: trebuie sa vezi ce port (interfata) are HDD-ul si sa iei unu SSD cu acelasi tip de interfata. La tine nu-mi dau seama ce interfata are dar cred ca este SATA de 2, 5 inch. Cu memoria RAM este rau! Potrivit specificatiilor nu poti adauga nimic la al tau dar solutia cu Linux ar fi excelenta. Recomand MX Linux care nu necesita multe resurse.
La laptopuri nu-i ca la PC. Nu poti face mare lucru: poti inlocui HDD-ul cu un SSD, poti inlocui memoria RAM daca placa de baza o permite, poti inlocui bateria cu una mai noua si uneori si mai puternica. Apoi ii poti pune un sistem de operare mai usor, (care cere mai putine resurse) eventual unul din familia UNIX-Linux.
Și cum pot ști că vor merge pe acea placa de bază să nu cumpar degeaba?
E! Ca sa stii sa schimbi un HDD cu un SSD nu-i mare scofala: trebuie sa vezi ce port (interfata) are HDD-ul si sa iei unu SSD cu acelasi tip de interfata. La tine nu-mi dau seama ce interfata are dar cred ca este SATA de 2, 5 inch. Cu memoria RAM este rau! Potrivit specificatiilor nu poti adauga nimic la al tau dar solutia cu Linux ar fi excelenta. Recomand MX Linux care nu necesita multe resurse.
Pe acel laptop merita sa schimbi hdd-ul pe un ssd de 500Gb (la Altex costa cca. 120 lei) si sa instalezi un Linux Mint.
Mai simplu pune aici un link cu modelul tau de laptop si sa vedem ce upgrade poti face. in general la laptop cel mult sa schimbi rami si hdd/sdd.
Pot afla la orice laptop?
Laptop HP 15-db1100ny cu procesor AMD Ryzen 5 3500U pana la 3.70 GHz, 15.6", Full HD, 4GB, 1TB HDD, AMD Radeon Vega 8, Free DOS, Black
2 lucruri trebuie adaugate obligatoriu la el pentru a-i mari viteza:
Inca o placa de 4GB de RAM, cu specificatii identice (frecventa, latenta, voltaj)
Si HDD-ul inlocuit cu un SSD.
Daca are locas pentru DVD, si nu il folosesti des, poti pastra si HDD-ul (sa pastrezi pe el filme, poze, muzica, documente, kituri de instalare. ), si adaugi un SSD intr-un rack de unitate DVD.
Dacă nu sunt prea imsistenta îmi poți spune cum ai facul să afli ce pese se schimbă și cum ai aflat compatibilitatea pentru că nu vreau să te întreb mereu la fiecare laptop în parte vreau să aflu și eu asta?
Laptopul are un singur slot de RAM, care e ocupat cu o placuta de 4GB memorie de tip DDR4, frecventa 2400MHz,
Si latenta(CL) nu o pot ghici, astfel ca trebuie sa o afli tu.
Poate fi CL11, CL14, etc
Daca vrei, iti pot explica si cum se afla, nu e foarte greu
(se face cu ajutorul unui programel utilitar gratuit care afiseaza informatii despre numele si caracteristicile componentelor din sistem
CPU-Z se numeste si il gasesti aici---> (alege sa scoti ZIP - English)
https://www.cpuid.com/softwares/cpu-z.html
).
Ideea e ca se poate scoate placa existenta, o pui la vanzare (s iain acel moment vezi automat si latenta(CL) are)
si comanzi o placa de 8GB, cu 2400MHz, si respectiva latenta.
#####
SSD-uri exista de 2 feluri:
SSD-urile SATA in format 2.5 inch
- arata precum cel din stanga, si au exact aceeasi conectori ca si un HDD, anume cablu de alimentare SATA (conectorii mai numerosi) si un cablu de semnal SATA (conectorii mai putini la numar din dreapta sus a lui):
https://generationcloud.fr/......68x525.jpg
SSD-uri M.2, sunt cele 2 din dreapta imaginii.
Acestea nu au nevoie de nici un cablu, se instaleaza direct pe placa de baza a calculatorului sau a laptopului, DACA laptopul are slotul corespunzator M.2.
https://basic-tutorials.com/wp-content/uploads/2020/04/M2.png
Cel cu alb si albastru e SSD-ul M.2, conectorul M.2 e chestia de plastic cu un numar pe ea, in care se intra SSD-ul, iar in stanga acesta se asigura in placa de baza cu un susurb special, ce vine cu placa de baza de obicei (foarte rar aceste SSD-uri M.2 vin cu surubul necesar).
#############
In specificatiile laptopului NU se dau detalii despre un slot M.2, asa ca tot ce poti face este sa scoti HDD-ul si sa il inlocuiesti cu un SSD SATA de 1 TB (1000GB) sau de ce marime doresti sau iti permiti.
DAR recomand sa fie de minim 500GB.
Viteza de transfer a unui HDD este de MAXIM 180 MB/s.
(in practica o sa vezi ca copiaza date si cu 8-10MB/s uneori, depinde de date)
Viteza unui SSD in format SATA 2.5 inch este cel putin dubla sau tripla fata de viteza maxima a unui HDD.
Incepe pe la 300MB/s, si modelele foarte bune pot ajunge la 500-550MB/s
Viteza unui SSD M.2 in format SATA (cel cu 2 despicaturi in zona contactelor, al treilea in imaginea de sus) este exact aceeasi ca a unui SSD SATA 2.5
Mai exista SSD-uri M.2 care vin cu o tehnologie aparte (standardul NVMe) ce le asigura viteze ametitoare: 3000MB/s si chiar 7000MB/s la unele modele mai recente
(am si eu unul din asta cu 7000, nu prea vad nici o diferenta fata de celelalt care copiaza cu 3500MB/s, si a fost dublu la pret, total nerentabil).
Insa daca laptopul tau ar avea conector M.2, un SSD M.2 cu viteze peste 2000MB/s ar fi binevenit. Din pacate nu are, fiind un model mai ieftin.
Deci ca o recapitulare, ai avea nevoie de un SSD care arata asa:
https://qph.cf2.quoracdn.net/main-qimg-794856185785374b2f335e3a612e7f99-lq
Daca laptopul tau are cumva pe partea din spate 1 sau 2 "usite" de vizitare, acestea adapostesc cu siguranta cele 2 componente: HDD-ul si RAM-ul.
Asa nu e cine stie ce filosofie sa le inlocuiesti singura.
Totusi, daca nu indraznesti, e bine sa cunosti cat mai multe detalii despre cauza lucrului incet, si ce trebuie adaugat, ca sa nu fii inselata la service.
Daca doresti, iti scpun si preturi aproximative pentru cele 2 piese.
Pretul manoperei in Romania nu il cunosc, dar nu ar trebui sa depaseaca sub nici o forma 60-70 RON ora.
Si daca are capace, e treaba de nici 10 minute, hai sa zic 15 daca vrei sa tragi de timp.
Daca trebuie scos tot capacul din spate, sa zicem ca dureaza 1, 5 ore, cu indulgenta.