| octav005 a întrebat:

Buna seara. pe placa mea de baza de DESKTOP. sunt doua placi de retea, dar eu folosesc doar una.

LA ce ma ajuta cea de a doua?

9 răspunsuri:
| RoCkKiD a răspuns:

Sigur sunt doua placi nu doua porturi?
Multe placi au doua porturi.

| octav005 explică (pentru RoCkKiD):

Doua porturi pe aceeasi placa de baza

Bula
| Bula a răspuns:

Placade baza este conceputa sa poata fi conectata la doua retele simultan.

| octav005 explică (pentru Bula):

Si daca este din acceasi retea nu ma ajuta cu nimic?

| RoCkKiD a răspuns (pentru octav005):

E destul de comun sa aiba doua porturi. Al doilea e pentru cazul in care mai vrei sa te conectezi la o retea, de exemplu daca ai un NAS pe care il tii in casa.

Eu zic sa te uiti la manualul placii de baza, e posibil ca porturile sa fie pentru diferite viteze. Daca de ex esti unul din putinii norocos din in tara care au internet de 10Gb si unul din porturi e de doar 1Gb, cand te conectezi la portul de 1Gb aia o sa fie viteza, indiferent de ce abonament ai.

| NLS a răspuns:

Poti folosi cele doua porturi pentru diferite scenarii:

1) te conectezi la doua modemuri diferite, de la 2 provideri diferiti, deodata (de exemplu, ai si net de la Digi, si de la alt provider

2) folosesti al doilea port pentru a te conecta la un NAS, cum a mai spus cineva pe aici

3) poti folosi al doilea port si pentru a crea o legatura directa cu un alt PC, sau cu mai multe PC-uri din casa, daca folosesti un switch (intranet)

Si tot cum s-a spus, de multe ori, cele 2 porturi au viteze diferite: 1 e pentru 10gbps, al doilea e pentru 1 gbps
(sau alte combinatii, in functie de cat de scumpa si de noua e placa ta de baza)

Asa ca e inteligent sa folosesti portul cu viteza mai mare,
in special daca ai contract mai mare de 1 gbps.

| octav005 explică (pentru NLS):

Din fericire ambele sunt gigabit. 10/100/1000 mbs

| octav005 explică (pentru RoCkKiD):

Este o placa destul de veche Asus p8z68 deluxe/gen3

| RoCkKiD a răspuns (pentru octav005):

Deci esti ok, ambele porturi sunt de 1Gb deci poti sa-l folosesti pe oricare.