anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Buna seara TPU! Sa zicem ca un calculator ar fi facut sa ruleze doar cu windows vista, ar putea merge la fel de bine si cu alt windows in afara de vista? Daca da, de ce? si daca nu, dc? Fundaaaaaa celui mai bun raspuns!

Răspuns Câştigător
| horia2012 a răspuns:

Daca calculatorul a fost facut sa ruleze doar Vista, insemna ca producatorul acelui PC are drivere numai pentru Vista. Poti instala si alt Windows dar daca nu ai drivere pentru acel Windows (drivere pe care nu le poti gasi nici macar cu programe de instalat automat drivere), ceva nu va functiona,
retea, wi-fi, audio... uneori chiar si video.Deci poti instala si alt Windows, dar asigura-te ca gasesti drivere pentru ce vrei sa instalezi.

9 răspunsuri:
| dannyel86 a răspuns:

Personal, eu merg pe ideea ca, daca un producator ofera drivere oficiale pentru anumite sisteme de operare, atunci e recomandat sa le instalam pe acelea pentru care avem programe functionale, de la producator. In general, exista versiuni de drivere pentru mai multe sisteme de operare (nu doar Vista, in cazul tau). Daca ai drivere oficiale si pentru Windows7, nimeni nu te impiedica sa-l instalezi pe acesta (conditia fiind ca si partea hardware sa suporte sistemul de operare: procesor, memorie ram, etc). Verifica, pe site-ul producatorului, sistemele de operare pentru care ai programe compatibile si instaleaza-l pe cel care crezi ca este suportat cel mai bine de pc-ul tau (versiunile de driver difera in functie de sistemul de operare, de aceea e recomandat sa fii atent ce programe descarci).

| KodrutZ a răspuns (pentru dannyel86):

Depinde de producator. Cretinii de la Asus, de exemplu, arunca hardware pe piata si uita de el. Ca daca prostu' a dat banu', de ce sa te mai obosesti sa ii furnizezi update-uri? Si uite asa un Xonar DS nu mai are drivere oficiale de vreo 4 ani, desi "de la baieti" sint pachete de drivere foarte stabile si la zi, inclusiv pentru Windows 8.1.
Trecind la intrebarea de fata, nu exista asa ceva. Cam orice e compatibil cu Vista merge si pe 7 sau 8-8.1, chiar daca oficial nu exista suport.

| dannyel86 a răspuns (pentru KodrutZ):

Ai dreptate! Atunci cand producatorul nu ofera asistenta tehnica, esti nevoit sa cauti alternative care, chiar daca sunt neoficiale, ele se dovedesc a fi functionale. Dar pana la "baietii buni" care fac treaba asta, e bine sa aruncam un ochi la producator. Niciodata nu se stie! Si Asus si Hp cred ca au unele probleme cu driverele.

| KodrutZ a răspuns (pentru dannyel86):

Probleme e una, dar sa scoti drivere instabile si sa fii atit de magar incit sa nu faci update-uri timp de 2-3-4 ani chiar daca produsul inca il ai pe piata... asta numai la Asus vezi. Si nu e vorba doar de placile lor de sunet. De exemplu M2N-E, placa de baza de prin 2007, cu chipset destul de capabil, a carei bios nu permitea sa setezi manual frecventa memoriilor peste 1.8V, desi erau multe kituri performante la care producatorul specifica ca trebuie 2.1 ca sa functioneze in parametri... si nu au binevoit sa rezolve problema aia vreodata.

| dannyel86 a răspuns (pentru KodrutZ):

Tendinta e ca producatorii sa se ocupe de dispozitivele noi scoase pe piata si nu mai prezinta interes cele vechi, depasite (chiar daca ele inca se pot folosi, la parametri lor). Cand vine vorba de update-uri sunt mai rezervat. Nu actualizez softurile decat daca sunt nevoit, din motive obiective. Am dat candva update la placa video (nu conteaza modelul sau anul), iar actualizarea care era pentru piesa n-a facut decat sa strice lucrurile. Ecranul s-a facut alb si pana nu am pus driver-ul anterior problema nu a fost rezolvata. De atunci sunt foarte atent ce drivere instalez. Ma intereseaza ca sistemul sa functioneze normal, nu sa-mi creeze efecte speciale sau alte artificii despre care poate nici nu am habar. E bine sa fii la zi cu versiunile, dar sa fii constient ca acelea te pot ajuta, nu doar ca sunt aparute in 2015 si gata, le si instalam.

| vladionut94 a răspuns:

Asta-i ceva pc de birou ca numa alea s-ar putea sa fie in situatia asta happy