Tastaturile sunt compuse din 2 parti:
- partea fizica (butoanele si electronica aferenta)
- partea programata
Partea fizica este asemanatoare din punct de vedere tehnic (au functionalitate asemanatoare, de a produce cate un cod diferit la actionarea fiecarei taste.
Partea programata este destinata "interpretarii" codurilor electrice si asocierea fiecaruia cu o "litera" sau semn special. Aceste programe de asociere fac posibile interfata utilizatorului cu unitatea, in functie de standardele limbii alese.
Mentionez ca, fiecare tara are mai multe distributii de litere/caractere (limba romana are peste 5 distributii), iar alegerea se face dupa preferinta utilizatorului.
Denumirea distributiei literelor la tastatura se face dupa insirarea literelor functionale de pe tastatura, insirand literele randului de sus, de la stanga la dreapta.
Limba romana are atat distributie "qwerty", cat si "qwertz".
La telefoane se intampla asemanator.
Inca mai exista sistemul Qwuertz? Acesta era de cand cu tastaturile in romana (cele cu diacritice) se schimba Z-ul cu Y-ul (pozitia lor).
Si daca ai aceasta optiune, asta ar trebui sa fie prima diferenta + diacritice in partea dreapta pe butoanele din stanga tastei Enter.
Dar pe telefon ma astept sa fie ceva minimal, in loc de Y si Z nu ar trebui sa fie modificari prea mari.
Zi faina in continuare! ^_^
Qwerty are tasta y la sfarsit
Qwertz are tasta y la sfarsit.
Adic la QWERTY tasta y e intre t si u
Iar la Qwertz tasta y e intre shift si x
Oare o fi ca la tastatura QWERTY primele litere de pe primul rand sunt "Q", "W", "E", "R", "T", "Y", iar la tastatura QWERTZ, primele litere sunt "Q", "W", "E", "R", "T", "Z"?
Qwertz are z in loc de y cum e la tastatura Qwerty
(si evient vice-versa, y in stanga jos a tastaturii)
sistemul se foloseste prin diverse tari care se cred mai destepte decat "normalul" cum ar fi Franta, Germania, etc.