Strict la subiect:
1) Identifici corect HDD-ul in Linux. As paria pe /dev/sda. Vezi sigur instaland si pornind GParted.
2) Dai cu nucleara (din terminal):
sudo dd if=/dev/zero of=/dev/sda bs=4M count=250
adica: scrie zero-uri pe harddisk in blocuri de 4M in numar de 250
adica: (supra)scrie primul 1GB de pe harddisk cu zero-uri.
Adio orice urma de OS, harddisk-ul tau va aparea la instalare (pentru orice OS) ca nou-nout asa cum a venit de la mama lui.
P.S.1. Cumpara-ti licenta de Windows 10 ca e aproape de pomana
P.S.2. Un Windows 10 instalat corect merge foarte bine si pe HDD. Am instalat Windows 10 Home 32 bits pe Athlon 64 x2 cu 2GB RAM si HDD 160GB (SATA-2) si merge foarte bine. Pe configuratia ta ar trebui sa zboare. Singura "problema" (daca se poate numi asa) ar fi ca un cold-boot (dupa re-start) dureaza maxim 2 minute pana la desktop si vreo 4-5 minute pana se "linisteste" cu totul Windows-ul dupa ce isi face treburile (porniri servicii, cautare update-uri online). Dupa aceea se vede incarcare CPU si disk intre 1% si 5% in idle - si pe HDD si pe SSD. Odata dat shutdown (care e de fapt o hibernare partiala) si apoi startup, pornirea este mult mai rapida. Da, pe un i5 desktop gen. 9 si un SSD Intel de 512GB porneste in 10-15 secunde din cold-boot dar nu toata lumea are nevoie de asa ceva. Daca nu ar dura 5 minute un boot cand si-ar mai bea toti bugetarii si corporatistii cafeaua de dimineata?
Ce am vrut sa spun (mai pe scurt) este ca as paria pe o instalare incorecta/incompleta de OS (in special drivere, fiind vorba de un model destul de nou).
Windowsul merge din cauza hardului, si eu am Lenovo tot de gaming hardul e infect, cumperi un mm2 ssd, eu am cumparat de la Samsung, facu upgrade si instalzi win 10 64 b
Daca un Windows 10 a ajuns sa coste 29 lei, de ce ai instala Linux pe un laptop de gaming de 3100 lei?
http://www.emag.ro/sisteme-operare/brand/microsoft/sort-priceasc/c
Recomand calduros oamenilor sa instaleze Linux daca le satisface nevoile. Gaming-ul este una din situatiile in care recomand intotdeauna Windows (sau o consola).
Linux merge mai smooth decat windows in acest moment pe pc
Nu imi este clar ce utilizare ai pentru acest laptop (care este unul de gaming).
Daca faci chestii uzuale precum navigare net, filme, muzica, office atunci foloseste Linux in continuare, ti-l recomand calduros (asa cum ziceam si in primul meu comentariu). Chiar si programare poti sa faci foarte bine in Linux.
M-am uitat pe intrebarile tale mai vechi de anul acesta si vad ca ai mai intrebat despre subiect si ti-am cerut si atunci clarificari: folosesti cumva Windows pe 32 biti?
Chiar tu zici in una din intrebari ceva de 32 biti si in alta ca vezi doar ~ 2GB RAM ceea ce poate insemna cu probabilitate de 99.99% ca folosesti varianta 32 biti. Daca este asa, faci o mare greseala. Ar trebui sa folosesti varianta pe 64 biti.
Iti recomand Windows 10 Pro 64 biti.
Faci stick USB cu unealta oficiala de la Microsoft de aici (eventual la un prieten):
http://www.microsoft.com/ro-ro/software-download/windows10
Sa iti faci ultimul update de UEFI/BIOS. Nu ai nevoie de OS, se pune pe stick USB si se face direct din UEFI/BIOS cu stick-ul conectat.
In BIOS sa ai setat AHCI la HDD. Sa ai doar UEFI (fara Legacy/CSM) si activeaza Secure Boot. Sa instalezi Windows 10 Pro 64 biti. Dupa ce il instalezi, lasa-l 1-2 ore sa-ti traga singur drivere si sa-si faca update-uri. Daca e totul ok, nici macar nu incerca sa-l activezi pe naspa. La 30 lei licenta (fata de 3000 lei laptop-ul) socoteste si tu daca merita sa te expui la toate problemele si riscurile (vorbesc doar de cele tehnice nu si legale) folosirii de software ne-licentiat.
Repet: laptop-ul tau NU are voie sa se miste prost, asa cum descrii tu ca stai pe Facebook, faci un download si asculti muzica si ai lag. Gandeste-te, daca e laptop de gaming, cum face fata la un joc daca trei surcele de task-uri il rup in doua? Aceasta se poate intampla doar daca este prost instalat. Desi pare, o instalare corecta de OS nu este chiar o joaca de copii.
Mersi frt! Apreciez..si ca sa te lamuresc:pe windows imi arata ca am calculator pe 64 biti iar pe linux imi arata 32...pe care sa il cred?
Hai mai bine sa te lamuresc eu pe tine;)
Calculatorul (= procesorul) este pe 64 biti - cauta "Instruction Set".
http://ark.intel.com/......0-ghz.html
Problema ar fi sistemul de operare (= OS, Windows sau Linux) pe cati biti este (32 sau 64). Pe sistemul tau, un OS pe 32 biti este o mare greseala.
Cum vezi in Windows daca OS este 32 sau 64 biti:
http://www.howtogeek.com/......ws-answers
Cum vezi in Linux (iti recomand metoda 1, este universala) daca OS este 32 sau 64 biti:
http://www.tecmint.com/find-out-linux-system-is-32-bit-or-64-bit
Asa zic si eu ca trebuie un SSD. Eu am INTEL SSDSC2KW256G8 si merge foarte bine. Daca e SSD nou, nici nu mai e nimic de sters. Pentru sters e bun AOMEI Partition Assistant Standard Edition care instalat in windows are in meniul Wizard crearea unui mediu butabil pe stick sau card si se pot sterge si face partitii pe un pc fara sistem de operare instalat.
FloFlorentina întreabă: