Posibil că motorașul pas cu pas al vanei cu 3 căi este defect. Cheamă un tehnician pentru o evaluare corectă.
Numai cel care-ti face garantia poate umbla si sa ti-o repare. Poti incerca sa o resetezi. Chiar ai butonul reset si mai ai un buton "inginer" cu o cheie desenata pe el, in relief.
Pana la urma s-a rezolvat intr-un mod foarte placut si fara costuri.
Centrala a inceput sa functioneze pe circuitul de calorifere.
Nu am constatat pana la urma de unde a fost cauza.Am monitorizat de multe ori simptomele comunicarii dintre emitator si receptorul termostatului. Termostat Ferroli wireless, FER 8RF.Am observat ca clipitul intermitent rosu, verde al receptotrului nu se oprea chiar si atunci cand setam o temperatura mai mica decat cea din camera, pentru a opri caldura. Uneori se oprea dar trebuia sa mai reduc putin temperatura setata.Am crezut ca e prea departe unul de altul, le-am apropiat, dar fara rezultat. Apoi am facut o ''codare intre emitator si receptor'', apasand butonul transparent al receptorului pentru 5 secunde. Apoi am inceput din nou sa pornesc centrala, dar din pacate nu a vrut.Am mai demontat inca o data filtrele de apa sa le curat si am lasat asa.Asta s-a intamplat ieri sambata.Azi duminica hotarat sa umblu sa vad ce se intampla in spatele capacelor de tabla.Am dat jos capacele de tabla, hotarat sa verific vana cu 3 cai si servomotorul acesteia.Am verificat sa am 1 bar presiune de apa si am comandat pornirea caldurii pe instalatia de calorifere, setand temperatura la 25 de grade, in camera fiind 23.Si, mare surpriza, centrala a pornit.Becul receptorului a ramas verde si centrala si-a inceput ciclul normal de functionare.Dar sa constat care a fost cauza defectiunii, n-as putea sa spun cu siguranta.Sa fi fost de la baterii, sa se fi pierdut comunicarea dintre emitator si receptor, sa fi fost filtrul de retur prea murdar, n-as putea sa spun.Sunt multumit ca s-a rezolvat.
Am observat ca filtrul, o sita practic, era foarte murdar de rugina, ceva de culoare maro.Recomand tuturor sa verifice functionarea pe caldura a centralei mai din timp, pentru a nu avea neplaceri cand afara a venit frigul.Apa are duritate mare si sub actiunea temperaturii mari se formeaza precipitati care se vor depune sub forma de piatra pe peretii placilor schimbatoarelor de caldura, ingustand trecerea apei, dar e foarte posibil sa deterioreze pompa de apa sau elementele de etansare. Rugina formata combinata cu aceste sedimente, va face ca incalzirea sa dureze mai mult iar debitul de apa calda se va diminua, iar consumul de gaz bineinteles va creste.In cartea centralei se recomanda curatarea periodica a circuitului de apa din centrala si calorifere, si adaugarea unui aditiv in circuitul de apa calorifere.Eu nu am facut aceste operatiuni, dar ma gandesc sa le fac.
Bucuria nu a durat prea mult.A pornit o sigura data. Dupa vreo 3 ore am vrut sa pornesc centrala din nou, sa vad daca mai porneste.Din pacate centrala nu a mai vrut sa porneasca, a inceput butonul transparent al receptorului termostatului sa clipeasca intermitent verde, rosu si centrala nu a mai pornit.
Am ascultat atent si am observat ca ventilatorul primea comanda, pornea, ventilul vanei cu 3 cai primea comanda si comuta, (se auzea zgomotul specific), motorasul actiona ventilul vanei, se aprindea ledul verde pentru 1-2 secunde al pompei de recirculatie apa, deci practic totul era ok.Problema practic era ca receptorul clipind intermitent verde, rosu, el practic dadea niste comenzi eronate, adica dadea START centralei sa porneasca, si imediat ii dadea STOP centralei sa se opreasca.Practic ii dadea un ciclu nesfarsit de comenzi: START, STOP, START, STOP, si bineinteles ca centrala nu avea cum sa porneasca.Am cumparat un alt termostat, l-am momtat si am pornit centrala. Centrala a pornit, la proba. Dupa cateva ore am mai pornit-o si a pornit.De fapt cauza defectiunii a fost receptorul termostatului.Nu am putut sa inlocuiesc doar receptorul deoarece termostatul vine la pachet impreuna cu emitatorul, ele fiind codate sa poata comunica corespunzator.
FloFlorentina întreabă: