| MarioPatrascu a întrebat:

Buna TPU, am și eu o întrebare, ce camere de fotografiat care să filmeze și 1080/60 sub 1200 de lei mi-ați recomanda (și la mana a doua)?
De preferat sa fie de la Nikon sau Canon

Răspuns Câştigător
| NLS a răspuns:

Cat de mult te intereseaza pozele si calitatea lor?
Eu as lua mai degraba un action-cam la banii aceia, pozele pe care le scoate nu sunt de revista, dar sunt decente.

DJI Osmo Action
https://www.f64.ro/dji-osmo-action/p

DJI Osmo Pocket (gimbal pe 3 axe integrat )
https://www.f64.ro/dji-osmo-pocket-125043856/p

In schimb ai filmare 4K@60

Desi mult mai ieftine, sunt foarte, foarte aproape de GoPro Hero 9 Black.

Daca totusi filmezi rar, si vrei doar sa faci poze cat mai reusite cu putinta, ai nevoie de un mirrorless sau DSLR.

Noi nu prea gasesti la 1200 RON, cel putin nu de calitate, sau ca bonus, vor fi si uzate.

Aparate la SH e indicat sa cumperi doar cand te pricepi foarte bine, si stii ce sa verifici.

Lentila poate avea zgarieturi fine sau depuneri ("ciuperca lentilelor"),
Daca e un obiectiv cu zoom, diafragma poate ramane blocata pe o anumita pozitie, trebuie sa le incerci pe toate.
Aparatul poate fi furat, au fost multe cazuri, trebuie sa vezi daca are seria pe carcasa intacta (multi rad plasticul in acea zona)

Trebuie sa vezi cate declansari a avut pana la momentul achizitiei, caci declansatorul nu e tocmai ieftin de inlocuit. Un aparat entry level poate sa duca pana la 90.000-100.000 de cadre, dupa care poate sa cedeze oricand, si sa il inlocuiesti costa cam 35-40% din pretul aparatului nou.

Cel mai sigur e sa tragi cateva cadre cu aparatul, daca te lasa vanzatorul, si sa le inspectezi pe un monitor de calitate, facand zoom pe imagine.
In acest fel poti identifica multe probleme (zgarieturi ale lentilei, zgomot de imagine produs probabl de un sistem de stabilizare defect, sau de alte defecte ale obiectivului, poti observa posibile pete ca urmare a depunerilor pe lentila), si stabilesti daca te multumeste calitatea detaliilor.

Ca sa imi dau seama ce aparat ti s-ar potrivi mai bine, da-mi mai multe detalii despre ce doresti sa realizezi, si care sunt pretentiile, asteptarile.

Ca o nota suplimentara as spune doar atat:
Mirrorless sunt viitorul, DLSR nu stiu daca vor disparea de tot, insa cu siguranta pe unele segmente, vor deveni o raritate.

Iar daca vorbim despre anul curent, Sony stau mult mai bine la mirrorless-uri din gama de jos decat Canon si Nikon la un loc.
(in gama superioara de pret, as prefera Canon, mai exact un R6 sau chiar R5, dar n-am castigat inca la loto :)))

Vezi daca nu gasesti vreun A5100 pe la bugetul tau.

https://www.f64.ro/......014193-4/p

| MarioPatrascu explică (pentru NLS):

Bun deci am găsit niște oferte SH
Mai exact un Nikon D3400
Și un Canon 700D
Care vin cu tot cu echipament
Totuși nu pot să mă decid pe care să o iau m-aș gândi să merg pe Canon datorita display-ului care îmi face treaba mai ușoară
Totuși Nikon-ul vine cu echipament chiar mi-ar pii Mai bine

| NLS a răspuns (pentru MarioPatrascu):

Eu am Canon 70D
insa dintre cele propuse de tine, as merge cu ochii inchisi pe Nikon, e mult mai bun.

Cu specificatiile din postul trecut:
Inainte de a-l cumpara, TREBUIE NEAPARAT sa il ai macar in mana, sa tragi cateva cadre cu el, pentru a cauta si observa eventuale defecte.
Daca ti se permite, e bine si sa inspectezi vreo 3 cadre pe calculator, pe un monitor cu rezolutie decenta, si preferabil, bine calibrat.

Sub nici o forma nu trebuie cumparat de la distanta, oricat de bine ar suna oferta.
Sunt totusi 1200 RON, pe care e pacat sa-i pierzi (in cazul nefericit in care se intampla ceva cu el peste vreo 3-6 luni).

In primul rand, e cu 3 ani mai nou,
si asta inseamna automat un senzor de imagine mai bun. (niciodata nu s-a folosit vechiul senzor cand au scos o generatie noua de aparate, mereu e o varianta imbunatatita).
E ceva mai bun in lumina scazuta,
are baterie mai mare,
e mai usor cu 185g,
senzorii APSC-C de pe aparatele Nikon sunt putin mai mari decat cei de pe Canon
si un alt amanunt important e ca suporta generatii actuale de carduri (UHS-I).
Si in plus, poate fi controlat cu telefonul.
Chestie binevenita, daca vrei sa folosesti un trepied, si nu mai doresti sa cumperi o telecomanda.

Ii lipsesc alte chestii utile (si 700D le are), dar personal consider ca cel mai important e senzorul, de aceea as alege Nikon.
Dintre functiile ce ii lipsesc, cea mai importanta ar fi din punctul meu de vedere lipsa sincronizarii unui blit extern si lipsa ecranului rabatabil. Cu celelalte lipsuri se poate trai fara regrete.

NU ai dat detalii despre obiectivele cu care vin.
Stii bine ca acestea conteaza chiar mai mult decat aparatul in sine.

| MarioPatrascu explică (pentru NLS):

Mda aveți dreptate ar fi o alegere mai buna
https://www.olx.ro/......eLN2Y.html
Asta este ce m-aș gândi să iau

4 răspunsuri:
| aditimus a răspuns:

Salut, este prea mic bugetul...