Valorile celor 6 nuclee nu se insumeaza, doar ca poate procesa simultan 6 comenzi, fiecare nucleu cate una dar nu la o frecventa mai mare.
Stiu ca intrebarea este veche, dar n-am ce pierde daca postez si eu.
In fine, frecventa procesorului este calculata in felul urmator:
FSB inmultit cu multiplicatorul.
FSB-ul inseamna viteza cu care procesorul comunica cu northbridge-ul. Nucleele in sine n-au nici o freventa.
De exemplu la procesorul meu FSB-ul este de 200 Mhz si multiplicatorul de 15x, in total fac 3Ghz. Cand PC-ul este in idle, frecventa este mai mica pentru ca multiplicatorul scade.
Iar diferenta intre un procesor dual core la 3 Ghz si unul single core la aceeas freceventa este ca single-ul va procesa o singura informatie de o data, iar dual-core-ul 2 procese in acelasi timp (vorbim de timpi foarte mici, asa cum a spun cineva mai sus) si informatia va ajunge la fel de repede in northbridge la ambele procesoare, dar dual core-ul va fi mai bun ca poate transmite mai multe date in acelasi timp.
In fine, sper ca te-am lamurit, am explicat asa mai simplu (cei drept am 14 ani si decat sa spun o prostie mai bine spun ce stiu sigur ca este adevarat).
Si, mai iti spun un lucru, la un dual/quad/six etc fiecare nucleu "are" (de fapt nu are) aceeas frecventa, dar nu se inmulteste cu numarul nucleelor ci cu multiplicatorul, si frecventa nu este in nucleu ci in FSB. in fine, e cam incurcata treaba si la ora asta ma cam doare capul, dar am incercat sa-ti explic.
Mai... cand ai un procesor cu mai multe nuclee [ core-uri] poti considera ca fiecare core ruleaza la frecventa mentionata
Sa nu faci urmatoarele greseli
Exemplu : dual core @ 2ghz
a) e gresit sa consideri ca e echivalent cu un procesor single core de 4 ghz
b) e gresit sa consideri ca core 1 merge cu 1ghz si core 2 merge cu 1 ghz => 1+1 = 2 ghz
c) mai multe core-uri nu inseamna mai multe procesoare(!)
Exact ca in realitate [ luam in calcul un o actiune complexa, sa zicem... gatitul unei retete sofisticate ]
un bucatar, o va gati in 4 ore
2 bucatari, nu inseamna "neaparat" ca vor termina treaba in 2 ore [ luam caz real aici, nu matematica de clasa a 2-a]. Cu toate astea, vor termina totusi mai repede decat primul caz, sa zicem 3 ore.
Si ca sa intru putin mai mult in detalii tehnice + cursuri de arhitectura a procesoarelor:
prezenta mai multor core-uri favorizeaza in special multi taskingul. Un procesor nu e multi tasking. El nu e capabil sa faca mai multe chestii in acelasi timp. Faptul ca tu ai winampul deschis si stai si pe net in acelasi timp si spui ca vai doamne fac 2 lucruri deodata e vrajeala. Ideea e ca procesorul, fiind foarte rapid, 0. 0000001 (numar la nimereala ) secunde gandeste pentru winamp, 0. 0000001 secunde gandeste pentru internet, si fiind un timp foarte mic, insesizabil pentru om, iti lasa o falsa impresie de multi tasking.
Dual core-ul [ sau triple sau quad sau etc ] deja incepe sa distribuie sarcinile si sa vorbim de ceva apropiat de ideea de multitasking. => performanta mai mare.
sper ca te-am facut sa intelegi mai bine si nu te-am bagat mai tare in ceata.
Procesorul in sine functioneaza la 2.70 ghz (pentru fiecare nucleu), iar cand are nevoie de mai multa putere baga "turbo" si se duce pana in 3.2 (per nucleu)
Fiecare merge la 2.7 dar nu te-as sfatui sa-l mai fortezi, adica nu i-i mai face overclock, performanta acelui procesor e destul de mare cand functioneaza toate nucleele asa ca nu vad ce i-ti trebuie mai mult de atat? Daca t-i se pare ca se misca pc-ul greu nu e de la procesor, e de la ram-ul pe care i-l ai, de la video sau de la hard.
Am inteles...dar nu e facut overclock, asa e diun fabricate. cand joc un joc peternic, sau fac programe puternice se mareste singur la 3.2 ghz (eu vroiam sa stiu daca doar un singur nucleu merge la 2.70 cand nu este fortat, sau toate nucleele adunate merge la 2.70) mersi oricum...si nu se misca pc-ul se misca perfect.