| AianaPetrescu29 a întrebat:

Buna TPU! Am un calculator Dell si nu stiu din ce an e (nu ma pricep deloc la calculatoare) aveam aproximativ 9 ani cand a fost cumparat si acum l-am pus in functiune, probabil e din 2005-2006 si cand l-am deschis, n-avea aceleasi functii si "design" ca la un calculator normal (normal ca nu) pare foarte invechit cam din anii "1900" ???? si habar nu am ce sa-i fac, i-as putea instala windows 10? Ma enerveaza rau ca n-arata absolut delooooc ca un calculator normal, as putea schimba asta sau rip? DACA AI DE GAND SA RAZI DE MINE, FUGI DE-AICIhappy

10 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Calculatoarele mai vechi au functionat si cu Windows de versiune mai veche.
Fiecare generatie a avut configuratie diferita (in functie de tehnologia timpului) si au folosit Windows de generatia (si aspectul) potrivit, diferit.

Faptul ca, calculatorul a fost fabricat in anii 2005-2006 nu inseamna ca trebuie aruncat!
Eu, cel mai mult folosesc un calculator fabricat in 2003 (!), pe care este instalat un Linux si un Windows XP.
Evident, trebuie vazuta si facuta o configuratie de compromis: memorie RAM suficient (acum se gaseste relativ ieftin) si un sistem de operare cat mai rapid (mai vechi).
Aspectul desktop-ului se invata repede, asemenea telefoanelor.

Da un click-dreapta pe iconita "My Computer" de pe desktop (sau meniul Start), alege "Proprietati" (Properties), iar in fereastra care va aparea este afisat tipul procesorului, marimea memoriei RAM, precum si versiunea Windows care ruleaza pe calculator.
Scrie aici aceste 3 informatii si iti pot sugera la ce se poate folosi calculatorul (in ziua de azi)!

| CristiDinBucuresti a răspuns:

Calculatorul nu il poti face tu, trebuie dus la un servis unde ei il vor repara.

| NLS a răspuns:

Daca nu doresti jocuri,
Doar pentru internet si chestii uzuale/Office, instaleaza LinuxMint 17.3 sau 18.3 pe el, varianta MATE sau XFCE.

Daca are 4GB RAM, varianta pe 64biti, daca are sub 4GB RAM, varianta pe 32 biti.
Totusi, procesorul fiind de prin 2005, s-ar putea sa nu suporte 64 biti, poti sa ne spui numele exact al lui?

Cu Linux se va misca destul de bine, si va arata decent (dar nu ca Windows 10)

Daca doresti neaparat Windows (din motive doar de tine stiute) : Daca are 1GB DDR1, recomand sa ramai la Windows XP SP3.

Sunt mai mult decat sigur ca nu duce fluid Windows 10.
Ai putea incerca cel mult Windows 7, varianta Starter (pe care trebuie sa o obtii dintr-o imagine oficiala de la o editie superioara (Windows 7 Home Premium, sau Ultimate, etc), stergand un fisier (ei.cfg) din arhiva ISO)

| johnnny123 a răspuns:

Nu ai ce sa-i faci. Un calculator vechi de 15 ani nu are cum sa suporte Windows 10 pentru ca nu are puterea de procesare si arhitectura necesare.

| Zuzu1991 a răspuns:

In teorie da:
https://www.servermania.com/......uirements/
in practica, habar nu am, trebuie model de procesor cel putin

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Ce Windows are pe el?

| Freddie23 a răspuns:

Afla ce windows are, xp, vista sau windows 7, cata memorie si ce hard drive. Apoi vezi specificațiile minime pentru windows 10 si asa afli daca merge sa instalezi noul sistem de operare.

| lCupidon a răspuns:

Dacă are niște componente foarte slabe (sub 2gb ram) nu pune, mai rău ii faci, Lasă-l la XP sau 7

| Ion1231 a răspuns:

Ce windows are acum? Daca are sub 2gb ram sau procesor vechi care sa nu suporta windows 10 nu ai ce sa-i faci ca nu suporta... Ti-as recomanda sa-i pui maxim un windows 7...

| Marian_Bilac_1998 a răspuns:

Nu cred ca o sa funcționeze bine Windows 10, încearcă sa ii bagi un XP sau Vista, sau dacă are măcar 2gb rami, încearcă 7