| Alexandru390 a întrebat:

Bună TPU.
Am un laptop ce are un HDD de 500 GB. Laptopul se mișcă extrem de greu. Pe google Chrome trebuie să aștept minute. Și prietenilor mei le merge ok datorită faptului că au SSD.
M-am gândit să îmi iau acest SSD https://altex.ro/......0SS120GTR/
Știu că are puțină stocare față de cei 500 care îi am pe HDD și viteze cam mici fata de alte ssduri mai scumpe dar pentru mine e ok. Mă interesează să nu mi se mai miște greu laptopul. Practic să fie destul de rapid pentru navigat pe internet. După ce îl pun în laptop mă dă direct în bios? Deoarece trebuie să instalez Windows-ul. Mai trebuie să știu sau să fac ceva?

15 răspunsuri:
Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Asa am facut si eu cu un laptop foarte amarat (nu-l folosesc decat cand merg in spital si merg cam des). Se vede diferenta. Nu trebuie sa faci nimic in BIOS si dac mai pui si Linux va merge brici.

| Alexandru390 explică (pentru Salontanul):

Păi nu trebuie să instalez Windows-ul? Pe el?

| Salontanul a răspuns (pentru Alexandru390):

Instalezi ce vrei. Eu am ales Linux. Daca tie ti-e mai usor cu Windows, asta e. Windowsul, insa, este mai mare consumator de resurse decat Linuxul.

| Alexandru390 explică (pentru Salontanul):

Ok. Mersi de ajutor. Deci zici că nu mai trebuie să aștept o grămadă de timp să îmi între în Google chorme sau să se deschidă greu. Crezi că laptopul sar deschiderea în 10 secunde cu ssdul?

Habar n-am ce laptop ai tu! Eu am un amarat de dual core cu 2 Gb de RAM si merge destul de usor.

Apropo! Daca vrei sa instalezi Linux nu vei gasi prea multe jocuri. Vei putea juca jocuri in Steam sau Winme, jocuri din Windows. In rest vei gasi o mmultime de programe similare sau chiar identice cu cele de pe Windows.

| sierra1 a răspuns:

E bun, probabil n-o să ai nimic de făcut in bios. Fă un backup inaine

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Eu exact acelasi model si capacitate mi-am instalat acum 2 saptamani ca sa fac un laptop vechi sa mearga acceptabil. Ghici ce? Se misca uluitor de bine chiar. Bottleneck-ul laptopului era pe HDD...

| Alexandru390 explică (pentru anonim_4396):

Ce înseamnă bottleneck? Ceva legat de performanță? Că nu știu. Mersi că mi-ai dat încredere happy

| NLS a răspuns (pentru Alexandru390):

Bottleneck = gatuire, limitare
Apare de obicei la placa video sau procesor cand o componenta sau alta e prea slaba fata de cealalta.
La HDD (in comparatie cu un SSD) se foloseste mai rar acest termen.

| Alexandru390 explică (pentru NLS):

Eu dacă am I3 7100u și nVIDIA 920mx mi se poate face bottleneck? Deoarece am dropframes îngrozitoare ce ajung la 1fps. Nu mă pot juca aproape nimic. Doar jocuri vechi și roblox. Pe fortnite am 60fps dar când întru în battle am dropframes masive. Crezi că nu am componentele echilibrate sau e din cauza faptului că am HDD? Eu cred că e din cauza hddului.

| NLS a răspuns (pentru Alexandru390):

Https://pc-builds.com/calculator/Core_i3-7100U/GeForce_930MX/0Kr0Vflu/4/

Dar acea pagina nu spune nimic pana nu vezi cat ai loadul la fiecare componenta.

Daca e bottleneck ar trebui placa video sa stea la maxim, si procesorul sa fie folosit foarte putin.

SSD-ul nu iti scade foarte mult frame-urile pe secunda, doar scurteaza timpul de incarcare al jocului, si timpul de incarcare intre nivele.
Daca ai procesor si placa video slaba, si RAM putin, poti sa ai SSD-ul SSD-urilor, ca tot nu o sa-ti mearga jocul.

| anonim_4396 a răspuns (pentru Alexandru390):

Poate fi si de la HDD eu pe acel laptop ma chinuiam inainte sa joc mario pe emulator, acum merge pana si Starbound (cel mai neoptimizat sandbox 2D ever)

| anonim_4396 a răspuns (pentru NLS):

Exista paging file care de e pus pe SSD face schimb de date din RAM pe mediul de stocare mai rapid si poate sa-i mearga. Si la jocuri nu numai ca incarca fisiere dar mai exista si antivirusul de le scaneaza, cu HDD poate sa-i mearga foarte greu si aparent jocul nestiind ce se intampla exact, el tot ce vede e ca nu poate trece la scena urmatoare ca nu e incarcata, deci 1FPS.

| doctorandus a răspuns (pentru anonim_4396):

Eu nu mai am paging file de ani de zile.