Buna!
Un obiectiv se achizitioneaza in functie de ce doresti sa fotografiezi.
Dupa cum poate stii, exista obiective ultrawide, cu care prinzi foarte mult in cadru, acestea sunt cele cu distanta focala intre 10mm si circa 18-20mm
obiective wide (sau all-rounder), intre 18 sau 20mm si 75mm (conform unor clasificari sau surse, chiar si cele de 100mm pot intra aici)
si obiective tele-photo, peste 100mm, pana la 800mm. (cu acestea prinzi cel mai putin in cadru, insa apropie foarte mult subiectul.
Sunt acele obiective uriase, folosite pentru fotografia in natura si de catre paparazzi. Banuiesc ca asa ceva pica din start, chiar si SH sunt extrem de scumpe, si nici nu ai avea nevoie de unul)
Misca sliderul din aplicatia urmatoare de la Focal Length spre dreapta (distanta focala, pentru a vedea diferenta)
https://imaging.nikon.com/lineup/lens/simulator/
O alta clasificare imparte obiectivele in
fixe >>> de exemplu 50mm
si cu zoom >>> de exemplu 17-55mm
(la cele fixe nu poti schimba distanta focala, e cifra inscrisa pe obiectiv, adica 50mm,
la cele cu zoom poti deschide obiectivul de la un unghi mai mare (17mm), spre un unghi mai mic (55mm), deci un fel de zoom, apropiere si marime a subiectului)
Daca nu esti fotograf, si nu vrei sa cari 5-6 obiective dupa tine, dar ai in acelasi timp nevoie de ceva versatilitate, se recomanda un obiectiv cu zoom.
Ar mai fi ceva> deschiderea diafragmei>
Numarul f/ indica deschiderea celor 5, 7 sau 9 lamele (petale) care lasa lumina sa patrunda pentru o perioada determinata de timp pe senzor.
Un numar mic (f/1.8 sau f2.8), reprezinta o deschidere mare a diafragmei, deci va intra mai multa lumina.
Eu am un obiectiv cu zoom, intre 17 si 55mm, ce are f/2.8 atat la 17mm, cat si la 55mm... Acest gen de obiective sunt mai scumpe, insa mai calitative.
Cazul general e 18-50mm si f/3.5-6.3 (la 18mm diafragma se deschide la f/3.5, iar cand deschizi la 50mm, diafragma se deschide mai putin, doar f/6.3, si nu va intra foarte multa lumina)
Cu cat acel f/number e mai mic, cu atat obiectivul e mai potrivit pentru a face fotografii de calitate cand nu ai la dispozitie multa lumina (la apus, la rasarit, in biserici, pesteri, muzee si alte interioare mai slab iluminate)
Si nu in ultimul rand, trebuie sa tii cont ca la Nikon exista 2 feluri de obiective, (! dar si de body-uri totodata)
cele FX (full frame) cu senzor mare, 36x24mm, echivalent cu filmele vechi pe pelicula de 35mm
si DX (crop) senzor mai mic, 24x16mm
Aparatul tau, D3500, e DX, adica crop.
Insa obiective poti folosi de care doresti, doar ca va prinde mai putin in cadru, in cazul in care folosesti un obiectiv FullFrame (FX) pe el.
Acest lucru il poti vedea si in simulatorul de mai sus, alegand un aparat DX si un obiectiv FX.
Daca doresti cea mai buna calitate a grupului de lentile, putine aberatii cromatice, etc, e bine sa mergi pe Nikkor, (marca de obiective de la Nikon),
daca nu esti chiar super pretentioasa si nu ai un buget prea mare, Sigma, Tokina sau Tamron sunt de ajuns, si mai ieftine.
Da mai multe detalii despre ce doresti sa faci, si specifica un buget maxim.
Se pot cumpara si obiective SH la nevoie, insa DOAR cu test.
Ca site,
https://www.f64.ro/......%201,3x-2x
in special... dar gasesti si pe eMAG la nevoie.