| Alexandru390 a întrebat:

Bună TPU!
Ce SSD (SAMSUNG) e mai bun și mai rapid și care e folosul lor:
-SSD 860 evo
-SSD 860 pro
-SSD 860 qvo
Dacă puteți să îmi explicați rolul lor.

Răspuns Câştigător
| Feitan a răspuns:

Cum sa ii spui omului sa isi ia HDD in 2020 laughing. E adevarat SSD-urile de Samsung sunt scumpe dar asta nu inseamna ca nu exista si alternative, poti sa iti iei un SSD de la Kingston de 480 GB la vreo 200 lei si crede-ma ca diferenta o simt doar aia pretentiosi. In ceea ce priveste diferenta la SSD-urile specificate de tine, PRO-ul e cel mai bun deoarece iti permite un numar mai mari de scrieri si rescrieri (cand instalezi si dezinstalezi ceva pe el), si o viteza mai mare (nu te gandii ca este diferenta uluitoare).

| Alexandru390 explică (pentru Feitan):

Îți mulțumesc din suflet! Asta voiam să zic și eu. Nimeni nu mai acceptă dispozitive cu HDD în 2020. Nici măcar cavaleria. Mersi de recomandarea PROului.

| LPCTSTR a răspuns (pentru Feitan):

Noapte bună!

7 răspunsuri:
| NLS a răspuns:

Pro > QVO > EVO
seria 860 nu are NVME, deci voi vorbi despre SSD-urile clasice in format SATA.
Ce aplicatii te intereseaza, ce programe ai instalate pe laptop?
Lucrezi in programe de editare video, si cu fisiere MARI?
Caci doar acolo o sa observi o imbunatatire a modului de lucru pe tot parcursul lucrului.
In aplicatii obisnuite, doar se vor incarca programele mai rapid, iar restul va fi neobservabil.

Exact la fel in jocuri, timpul de incarcare atat cel initial cat si cel dintre nivele va fi mai mic (de exemplu fara SSD poate dura 20-22 de secunde incarcarea unui joc, cu un SSD SATA se va reduce la 10 ).

Cand esti intr-un joc, procesorul face calcule cu nemiluita, placa video la randul ei la fel, nu se scriu cantitati impresionante de date pe suportul de stocare.

Da, creste viteza cu care citeste datele, (in jocuri si oriunde altundeva), insa cand sistemul tau are un procesor cu 2 nuclee, (sau cu 4, dar la frecventa mica) prelucrarea datelor va fi la fel de inceata ca si inainte de SSD.

DACA SSD-urile ar fi facut calculatoarele sa lucreze mai repede, procesoarele din ultimii ani nu ar mai fi aparut niciodata.
Mi-am cumparat primul SSD SATA in 2011, deci nu vorbesc din povesti. Momentan detin 5 SSD-uri in casa, toate firme diferite, tehnologii diferite...
Da, calculatorul se misca altfel cu ele, insa viteza de lucru e aceeasi cand deschid un proiect mare in SolidWorks sau Creo, sau cand vizionez pe YouTube filme 4K (sau 8K, unde se observa ceva mai bine fenomenul).

| LPCTSTR a răspuns:

De rol nu stiu ce sa zic, insa dupa ce m-am uitat la ele, pro-ul pare cel mai ok, are cel mai mare numar de scrieri dintre cele doua, de 600TB, fata de 360 pe qvo si 150 evo insa vine si cu un cost... mult prea mare in opinia mea, 700 lei pe un ssd de 500gb?
Mai bine mergi pe HDD-uri, este patetic sa platesti atatia bani atat timp cat jocurile si programele sunt dependente de puterea de procesare a procesorului si a RAM-ilor, SSD-ul doar incarca mai repede programele in memorie, de asta zic ca nu merita.

| Alexandru390 explică (pentru LPCTSTR):

Deci ce ssd îmi recomanzi ca fiind cel mai rapid că HDD am și nu îl mai suport, îmi încetinește extrem de mult laptopul.

| LPCTSTR a răspuns (pentru Alexandru390):

Emm, eu propun sa te calmezi, nu da vina pe HDD ca n-ai tu componente ok si, daca tot intentionezi, nu cred ca vei observa diferente notabile in afara de boot si incarcarea programelor pentru ca, asa cum am spus, SSD-ul va da mai repede informatia procesorului si ramilor, nu va face procesul calcul/procesarea mai rapida, asta este dependent in totalitate de procesor si de capacitatea acestuia; de notat ca programele sunt incarcate in ram, deci odata ce incarcarea s-a terminat, SSD/HDD-ul nu mai are treaba cu ce faci tu, eventual mai salveaza un fisier, un log sau eventual mai schimba vreo setare, nimic cat sa-ti traga pc-ul in jos, intelegi?
Eu am un HDD de 500GB, schimbat acum un an pe un laptop din 2011, cert este ca HDD-ul are o turatie mai mare insa eu personal n-am vazut absolut nicio schimbare de performanta, in niciun caz una notabila; acelasi lucru pot sa spun si despre SSD, nu vei vedea wow pana nu schimbi pc-ul cu totul.

| Alexandru390 explică (pentru LPCTSTR):

Un SSD mărește viteza foarte mult. Chiar cei de la Asus mi-au recomandat să îmi schimb HDD cu un SSD. Dintre cele 3 nu știu care e cel mai rapid. Cred că o să îmi iau varianta pro. Eventual îmi iau și niște ram. Aceste lucruri măresc viteza considerabil. Toți cei care i-am întrebat acest lucru au zis că mareste viteza laptopului considerabil. Până și Asus mia confirmat.