Spre desosebire de GabiDumitrescu eu zic invers. La introducerea stecherului in priza se pot produce tensiuni mari si asta poate duce la arderea dispozitivul caz in care o piesa poate conduce tensiune mare si se arde aparatul. Daca ai introdus stecherul in priza si apoi firul in in aparat nu se mai poate intampla asta decat daca este o supratensiune produsa de un fulger, un alt aparat sau o defectiune a retelei.
Am înțeles. Și la deconectare cum se procedează? Scot prima data firul sau stecherul?
Scoti firul cu mufa si apoi stecherul.
Preferabil cablul in laptop/telefon mai intii. Daca faci invers sanse mai mari sa faci vreun scurt cand il bagi.
Daca introduc intai incarcatorul in priza, atunci la introducerea mufei in laptop sau in telefon apar descarcari electrice care uzeaza contactele.
Daca introduc intai mufa in telefon sau in laptop, nu exista curent, iar contactele nu sunt afectate de trecerea curentului.
Eu folosesc varianta 2 de cele mai multe ori (intai conectez incarcatorul la telefon/laptop apoi conectez incarcatorul la priza).
Si cand il deconectez cum fac intai din priza sau din mufa
Eu zic ca mai intai sa conectezi mufa usb in telefon/tableta/laptop si apoi sa bagi stecherul in priza! Nu se intampla nimic daca procedezi asa! Si da, va trebui sa supraveghezi, sa controlezi din cand in cand pana sa se faca 95% si sa le scoti din priza aparatele! Asta ii da durata de viata prelungita bateriei (acumulatorului)! Nu lasati aparatele sa se incarce prea mult timp incarcat ca duce la defectarea bateriei/aparautului!
In teorie, intai bagi incarcatorul in priza si apoi in laptop
ceva de a face cu auto-inductia care poate arde aparatul si care e cu cat mai mare cu cat e deja in sarcina
in practica, nu prea am auzit cam... **NICIODATA** de un laptop care sa se arda doar d'aia (ca e bagat in priza), are de a face cu faptul ca, consuma AL'DRACU' de putin
@Salontanul: Ehem, de la stecher pana la device ai incarcatorul, care se intampla sa aiba ceva nspe protectii. Bulesti ala, in cel mai rau caz.
Un incarcator original si cu toate certificarile de EMC facute ( facute pe bune, nu doar o declaratie dr conformitate) nu va fi afectat ca porneste in sarcina ( adica cuplezi telefonul la incarcator, apoi il bagi in priza) ori ca porneste in gol si ulterior aplici sarcina ( adica il bagi in priza si apoi cuplezi telefonul).
Si si alea chinezesti no name, cam nu sunt afectate de acest fapt. Altfel ar fi inutilizabile.
Din punct de vedere al fiabilitatii si bunelor practici, e mai indicat sa faci conexiunile fara tensiune, in caz ca esti neindemanatic si reusesti sa faci scurt.
Ma minunez cand vad ce debiteaza unii cu autoinductie si trasnete...
La introducerea in priza se pot produce tensiuni... fals. in priza e tensiune. Pot aparea supra tensiuni cand il scoti din priza deoarece se intrerupe brusc curentul prin filtrele inductive de pe intrare, dar toate sursele au varistori si alte elemente de protectie la supratensiuni. Incarcatoarele nu au nici o problema la opriri si porniri repetate cu si fara sarcina.
Daca telefonul se strica din cauza unei supratensiuni cauzate de un fulger atunci acel incarcator nu a fost testat EMC.
Ce este intr-adevar util este la deconectare. Mai intai scot din priza apoi scot telefonul, astfel se consuma toata energia ramasa in condensatorii de iesire.
In telefoane exista un circuit de management al acumulatorului care opreste incarcarea cand acumulatorul este incarcat ( cand tensiunea e 4.2 V ) asa ca poti tine incarcatorul cat vrei in telefon, ca intern el este decuplat de la acumulator. Asta era o problema veche la anumite " incarcatoare ", care se bazau pe faptul ca acumulatorul insusi nu va mai lua curent cand este incarcat.
Dar da dpdv al fiabiliatii, intreruperea unui curent duce la oxidarea contactelor. Daca il scoti cand telefonul este incarcat curentul e mic iar arcul electric este redus. Mai rau e sa il deconectezi cand este descarcat, atunci curentul luat de baterie din incarcator este maxim.
FloFlorentina întreabă: