| Marlene123 a întrebat:

Dupa ce criterii aleg un laptop bun?

11 răspunsuri:
| NLS a răspuns:

Brand, componente, pret
Depinde ce asteptari, nevoi, pretentii ai tu.
Pentru ce vrei sa il folosesti, si care ar fi un buget maxim?
E important sa fie portabil (adica usor, micut, baterie mai mare) sau il vei folosi mai mult acasa, si atunci e recomandat sa fie de minim 15inch, si greutatea si bateria sunt mai putin importante.

Brandurile de calitate sunt in mare cele insirate de Anamaria, mai putin MSI, Acer, Packard Bell, Medion, cat si alte nume mai exotice (au si produse mai bune, dar incep pe la 3500 lei. Cele sub acest pret, pot fi cu surprize.)

Eu prefer HP, Lenovo si DELL (insa DELL nu sunt deloc potrivite pentru nevoile mele. Nu ofera usita pentru schimbat HDD, SSD, RAM... In general HP au aceasta optiune pe majoritatea modelelor).
Tot foarte bune sunt Asus, insa din cate ziceau unii, si am observat acum ceva timp si la ei pe site, nu ofera decat driverele initiale, de la aparitia laptopului pe piata, nimic ulterior, nici o actualizare.
Si asta le aduce o mare bila neagra.

Daca gasesti pe undeva Samsung sau Fujitsu, poti sa cumperi asa ceva, sunt fiabile.

Alegerea componentelor in detaliu se face in functie de nevoile tale.
Nu o sa alegi ceva cu o placa video dedicata foarte scumpa, daca tu vrei sa il folosesti exclusiv pentru programare, studentie, filme sau Office.
Si nu o sa alegi grafica integrata daca vrei sa te joci jocuri cu grafica pretentioasa.
Spune ce ganduri ai cu el, si vei primi indicatii exacte, cu titlul de propunere.

| gelu1970 a răspuns:

Criteriul cel mai important:
Utilitatea ce o să ii dai.
Când o să te hotărăști vorbim.

| Dismally a răspuns:

Dupa componente: procesor, placa video, RAM, HDD.

| NGheorghe a răspuns:

Fsb procesor
memorie cache procesor L1, L2 (daca are si L3 ii si mai bine)
-sa aiba USB3.0
-baterie
Foloseste programul CPU-Z sa vezi ce are calculatorul inauntru:
https://www.cpuid.com/
Foloseste siteul
https://www.cpubenchmark.net/compare/
ca sa compari sa vezi ce inseama "ultimul strigat" in materie de hardware. oricum nu iti permiti dar asa sa ai o idee.

| AlexDarius3 a răspuns:

Dupa pret si componente (procesor, memorie RAM, placa debaza, placa video etc.)

| Ionut58282856 a răspuns:

Placa video, procesor, hdd etc. Cam toate componentele sa fie egale ca degeaba ai un pc cu 5TB hdd, placa video 12GB si si ram de 200kb

Răspuns utilizator avertizat
| kiatres56 a răspuns:

Sper ca ajuta
Am avut foarte multe cerințe de la persoane care se duc la facultate si au nevoie de un laptop de gaming sau un laptop pentru editare video, chiar un laptop decent in care sa ruleze masini virtuale sau poate sa programeze în liniște. Fiecare, pana la urma, alege ce va face cu laptopul pe care urmează sa si-l achiziționeze.


Chiar daca au aparut destul de multe articole referitoare la alegerea unui laptop, eu cred ca intotdeauna este loc de mai bine. Mai ale ca tehnologia evolueaza din ce in ce mai mult, acum chiar se pune in discutie tehnologia 4k. Sigur, la noi va mai dura un pic pana se va pune in aplicare aceasta rezolutie. Insa, daca ne gandim bine, Macbook-urile au o rezolutie destul de mare pentru un portabil.

Cum aleg un laptop de calitate?
E o intreaga bataie de cap sa iti alegi un laptop bun. Inainte de toate trebuie sa iti stabilesti bugetul, sa fii pregatit sa suplimentezi bugetul la nevoie, pentru ca nu iti cumperi laptop in fiecare zi, iar pe acesta greu il imbunatatesti. Posibilitatile de upgrade pentru un laptop sunt minime: schimbi un hard, adaugi o memorie RAM si… il cureti de praf. Orice alta modificare se face cu pistolul de lipit si eu nu recomand lucrul acesta.recomandare-laptop
La ce trebuie sa ma uit in momentul in care aleg un laptop?
Din punctul meu de vedere, in alegerea unui laptop trebuie sa ne uitam la:

design (display, tastatura iluminata, tastatura numerica)
materialul din care este realizat
procesor
placa video
autonomie baterie
brand
Pe planul doi am lasat special HDD-ul si RAM-ul. Oricand recomand un SSD in locul unui hard normal, iar inca o placuta de RAM se poate adauga oricand, fara nicio problema de pierdere a garantiei. Producatorii le-au pus intr-un locas separat, tocmai pentru ca oamenii sa faca upgrade fara a intampina nicio greutate.

Alegere laptop pentru jocuri
Multe persoane aleg sa se joace de pe laptop. Am dezvoltat un articol dedicat acestora aici. Nu are rost sa ma repet, asa ca daca sunteti nevoiti sa luati un laptop pentru jocuri, incercati sa va uitati la un laptop echilibrat. In jocuri, cel mai mult conteaza placa video, asa ca va recomand sa achizitionati un laptop cu un procesor mai slabut, dar cu o placa video buna.

Laptopurile cu procesoare I7 Broadwell si placa video integrata chiar nu ajuta la nimic, o sa va puteti juca titluri cu 2, 3 generatii in urma. In cazul in care aveti buget mare, puteti sta fara grija, alegeti ceva echilibrat.

Alegere laptop pentru editare video
Daca vorbim de editare video, va trebui sa alegem ceva si cu placa video buna, dar si procesor ok. In plus, daca facem editare video sau foto la nivel profesionist, trebuie sa ne indreptam si spre un display de calitate, chiar o rezolutie FULL HD pentru display.

Alegere laptop pentru filme
Aproape toate laptopurile din zilele noastre au inceput sa fie capabile sa redea filme destul de ok. Trebuie sa ne uitam la cele care au display de calitate, daca se poate unul cu panou IPS sau un AMOLED de calitate.laptop-de-calitate
Alegere laptop pentru birou
Dacă dorim un laptop pentru birou trebuie să analizăm mai multe lucruri. Pe de-o parte putem avea nevoie de un laptop cu porturi de conectivitate compatibile(prezentări), pe de altă parte este posibil să avem nevoie de un laptop mai ușor, poate unul convertibil, cu touchscreen și care să fie cât mai mic. Pot fi două variante: cei care se deplasează mult au nevoie de o baterie mai bună, cei care îl folosesc la birou… îl pot alimenta direct, iar aceasta nu va fi o problemă.

Ce laptop sa aleg? Care este cel mai bun model?
Sunt foarte multe branduri pe piata. Alegerea unui laptop este un lucru dificil, insa eu sunt de parere ca, cu un pic de atentie se poate alege un model bun. Eu am incredere in brandurile urmatoare:

Acer
ASUS
DELL
Toshiba
Lenovo
HP
MSI
Toate dintre cele de mai sus au modele proaste, dar si modele bune. Se spune, de obicei, ca pretul face piata. Daca dai 2000 de lei pe un laptop, face 2000 de lei, daca iei ceva mai profi, o sa fie si mai stabil, mai de calitate. Oricum ar fi, aveti "ocazia" sa nimeriti un model prost in orice situatie. Un coleg, recent, si-a luat un laptop de 4800 de lei, laptop Asus N550JK, iar la o saptamana i s-a stricat display-ul.

A rezolvat foarte usor pentru ca i-a dat retur si i-au returnat banii, dar daca ar fi luat din magazin? Ajungea in service, ca mai apoi sa primeasca un produs reparat, poate cu o spaga mica sa ii dea altul nou. Tocmai de aceea recomand sa achizitionati de la magazinele online pentru a beneficia de legea contractelor la distanta despre care am mai discutat aici.

Sfaturi de achizitie privind componentele
Multi uita sa isi aleaga produsul pentru ei, acestia se uita direct la partea tehnica, dar nu si la fiabilitate sau la procentul de retur. Eu aleg un laptop in functie de design, apoi in functie de dimensiuni si mai apoi alegem partea tehnica.

Display
display laptop
comparație între display-urile de laptop

Este dificil sa te orientezi spre un laptop cu display bun in Romania pentru ca sunt putine magazine care iti ofera informatii referitoare la acesta. Va recomand sa luati un display mat, daca se poate cu panou IPS sau unul cu unghi de vizibilitate bun.
Momentan, cele mai multe laptopuri au display de 15.6, asa ca va recomand display-ul standard pentru a avea cel mai bun pret. Un laptop de 17.3 sau de 14 inseamna productie mai mica, implicit costuri mai mari pentru realizarea lor. Cele mai bune laptopuri raport calitate pret sunt cele de 15.6.

Rezolutia este de 1366×768 sau de 1600×900 pentru laptopurile de 17.3′. Tendintele sunt de trecere catre Full HD, asa ca este bine sa va indreptati spre unul cu rezolutie 1920×1080. Un display de calitate are nevoie si de o baterie mai buna. Analizati si lucrul acesta inainte de achizitie.

Intre timp se incearca trecerea catre UHD. Este o adaptare a tehnologiei 4k, dar inca este prematur sa discutam despre aceasta. Jocuri nu exista, filme nu exista, laptopurile nu fac fata inca din punct de vedere hardware cerintelor. Jocurile sunt fortate sa scaleze la rezolutie 4k si inca nu este ok. Si discutam de laptopuri de 6-7000 de lei.

Sigur ca tehnologia va avansa, dar momentan nu merita atentia. Eu recomand sa luati acele modele cu configuratie destinata 4k, dar cu ecran FULL HD, eventual unul de calitate.

Configuratia laptopului
De cele mai multe ori, pentru laptopurile de buget avem o componenta buna si una mai slaba. Adica in buget de 2000 de lei vom gasi un laptop cu placa video buna sau unul cu procesor mai bun, dar niciodata producatorii nu vor face favoruri, ca sa ne ofere ieftin si bun.

Poate ca specificatiile va vor face cu ochiul, dar este posibil ca marketingul sa va insele, iar procesorul sa fie de generatie mai veche sau placa video sa aiba specificatii slabe.

În funcție de buget puteți alege un laptop cu un hardware mai performant sau mai puțin performant. Cele mai importante componente sunt:

procesorul
placa video
mediul de stocare(pe cât posibil să alegeți un SSD)
Restul componentelor ori nu se cunosc, ori nu sunt atât de importante. Mă refer la faptul că memoria RAM poate primi un upgrade ulterior sau chiar și dacă discutăm despre harduri. Pe acestea le putem schimba… ulterior.

Baterie
baterie laptop celule
bateria unui laptop HP

Acumulatorul laptopurilor devine si el tot mai mic, avand in vedere cererea pentru gadgeturi tot mai mici, mai subtiri. In paralel si gigantii Intel, AMD, nVIDIA incearca sa ofere placi video si procesoare cu consum mult mai mic de energie. Asa ca este posibil ca un laptop cu 4 celule de noua generatie sa ii tina bateria mai mult fata de unul de 6 celule, dar mai vechi. Luati in considerare si faptul ca cel mai mare consumator este placa video dedicata. Asadar, daca aceasta va porni, cu siguranta bateria se va consuma mult mai repede.

In aceeasi ordine de idei, o baterie este consumabila, magazinele oferta pana la 12 luni garantie pentru aceasta si… e cam greu de demonstrat ca "nu tine bateria". Dupa 2, 3 ani sigur nu va mai tine bateria ca la inceput.

Boxe
Deși nu este chiar un criteriu ce mă interesează direct, apreciez laptopurile care au un sistem de boxe foarte bine realizat. Unii au adăugat chiar și un mic subwoofer pentru ca sunetul să fie perfect.

Modelele premium au fidelitatea sunetului mult mai ok.

Dimensiuni și greutate
Sunt mai multe tipuri de laptopuri. Toate acestea sunt pe diferite dimensiuni. Dacă eu aleg un ultrabook cel mai probabil va fi foarte subțire, la fel și un laptop ULV, ce are componente foarte puțin consumatoare de energie, dar și mai puțin performante.

Dacă alegem un laptop de gaming acesta va fi mai mare. Are nevoie de putere mare, trebuie să poată producătorul să îi ofere o răcire adecvată.

Materialul din care este construit laptopul
Am observat, de multe ori, mai ales la modelele la prețuri reduse ca au o construcție proastă. Nu se mai investește în calitatea materialelor, ci în cantitate. Sigur, toată lumea vrea să fie cât mai ieftin, toată lumea dorește cifre, dar nimeni nu se orientează spre un material ok, un material care să nu lase urme, să nu se zgârie foarte repede.

Personal, nu suport modelele care sunt construite din material lucios, ce îți lasă urme de grăsime.

Pe piață avem următoarele:

plastic
aluminiu
Garanție extinsă
Sunt unele modele construite pentru a se strica exact când ies din garanție. Așadar, o garanție extinsă sau un laptop cu garanție tot mai mare este o alegere bună. De curând am observat că cei de la Toshiba au o campanie interesantă pentru returul gadgetului în primul an și primiți banii înapoi.

Laptopuri ieftine și de gaming? Unde găsim?
Este o contradicție între ieftin și laptop de calitate. Oricât am dori noi să alegem un laptop bun, nu întotdeauna se poate să alegem și calitatea. Tocmai de aceea trebuie să jonglăm, să găsim magazinul potrivit, să vedem care este cea mai bună ofertă pentru voi. Nu întotdeauna magazinele mari au și cele mai bune prețuri. De aceea suntem aici, să discutăm și să vedem ce opțiuni sunt.

Mai sunt multe lucruri de zis despre laptopuri, dar pentru asta trebuie sa comentati la articol. Daca aveti o nelamurire este bine sa intrebati, e posibil sa-mi fi scapat cateva detalii importante.

Care este cea mai bună perioadă pentru a vă cumpăra laptopul dorit?
cumparaturi online
perioadă optimă pentru achiziția de laptopuri

Este greu să stăm departe de marketing-ul magazinelor. Perioadele de promoții sunt atent măsurate de magazine. Problemele sunt clasice și deja le știu cei mai mulți dintre oameni. Se scumpesc produsele înainte de campaniile de reduceri, iar apoi se trage o linie ce se dorește a fi o promoție. Câteodată este reală, câteodată nu este.

Cea mai bună perioadă pentru achiziția laptopului ar fi perioada verii. În acea perioadă se merge în vacanță, iar oamenii nu fac achiziții foarte mari.

În momentele acelea vom avea cele mai mici prețuri pentru laptopuri. Este o falsă idee cea prin care în decembrie sunt promoții. De fapt și de drept, în acea perioadă, toată lumea cumpără orice, fără să stea pe gânduri.

Laptop în rate. Unde ne legăm la cap?
Mereu am fost de părere că ratele trebuie să fie pe ultimul plan. Mai ales în condițiile de incertitudine de la noi din țară. Totuși, dacă aveți o siguranță puteți apela la rate. Am observat că au început să fie din nou, la modă, ratele. Mai ales că se poartă ratele fără dobândă.

Sunt mai multe tipuri de rate disponibile:

Cetelem
rate prin BRD Finance
plata cu cardul în rate. Sunt mai multe bănci care vă oferă servicii: ING, StarCard, Card Avantaj Credit Europe Bank, Raiffeisen Bank, BCR Bun de Plata sau chiar BonusCard Garanti
Ce sistem de operare este ok pentru noul tău laptop?
Este complicat. Eu sunt de părere că sistemul de operare cel mai bun este cel pe care ești productiv. Dacă voi ați folosit până acum Windows mergeți pe acesta. Sigur, diferențe sunt majore între Windows XP și Windows 10, dar driverele și noile soluții ne propun upgrade-ul.

Alții își pun problema de Linux sau Mac OS X.

Dacă ați folosit până acum unul dintre cele de mai sus puteți merge pe o variantă cu așa ceva. Totuși, dacă găsiți un preț bun pentru un laptop cu Ubuntu(linux) nu văd de ce nu l-ați alege pe acela. Mai târziu veți putea instala Windows, dacă vreți.

Se mai pune problema și pentru licența sistemului de operare. Evident că tot despre Windows este vorba. Sunt mai multe tipuri de licențe, însă, dacă vine la pachet cu laptopul este mult mai ieftin, dar dacă o luați separat prețul este destul de mare.

Laptopuri cu buget de până în 2000 de lei
laptop-Asus-2016
Laptop Asus X541UA-DM1223
placa video integrată
procesor i3-7100U, 2.1 Ghz
4 GB RAM
SSD 256 GB
fara sistem de operare
vezi detalii Asus X541UA-DM1223

laptop Lenovo
Laptop Lenovo IdeaPad 320-15ISK
placa video AMD 530 4 GB
procesor I3 6006U
4 GB RAM
HDD 1 TB
vezi detalii Lenovo IdeaPad 320-15ISK

laptop-Acer
Laptop Acer Aspire 3 A315-51-54TG
placa video integrată
procesor i5-7200U
4 GB RAM
HDD 500 GB
vezi detalii Acer Aspire 3 A315-51-54TG

Laptopuri recomandate buget 2000-3000 RON
laptop Lenovo
Laptop Lenovo IdeaPad 510-15IKB
placa video nVIDIA 940MX, 4GB
procesor Intel I7 7500U
8 GB RAM
hard 1 TB
fara sistem de operare preinstalat
vezi detalii Lenovo IdeaPad 510-15IKB

Acer
Laptop Acer Aspire E5-576G-55XV
placa video nVIDIA 940MX, 2GB
procesor Intel I7 7500U
4 GB RAM
SSD 256 GB
vezi detalii Acer Aspire E5-576G-55XV

laptop HP bun
Laptop HP 250 G6
placa video integrată
procesor Intel I5 7200U
8 GB RAM DDR4
256 GB SSD
ecran FULL HD
vezi detalii despre HP 250 G6

Laptopuri recomandate buget peste 3000 RON
laptop Lenovo
Lenovo Gaming Y520-15IKBN
placa video nVIDIA GTX 1050, 4 GB
procesor Intel I5 7300 HQ
8 GB RAM
HDD 1 TB
display FULL HD
vezi detalii Lenovo Y520-15IKBN

Acer
Laptop Aspire F5-573G
placa video nVIDIA 1050, 4GB
procesor Intel I5 7500U
8 GB RAM DDR4
SSD 256 GB
vezi detalii Aspire F5-573G

laptop-Asus-2016
Laptop ASUS Pro 15 N580VD-DM291
procesor i5-7300HQ
4 GB RAM
hard 1 TB, 5400 RPM + 128 GB SSD
display IPS
vezi detalii ASUS Pro 15 N580VD-

| Danut4439 a răspuns:

Pentru ce ai vrea sa il folosesti si ce buget maxim ai avea?
Ai nevoie de mouse tastatura?