Metode exista multe, atata timp cat esti dispus as lucrezi.
O sa-ti spun cateva metode, unele despre care stiu din informare si unele pe care le-am practicat/practic sau pentru care invat sa lucrez.
1. YouTube - Cea mai cunoscuta metoda pentru tinerii din ziua de azi. Practic realizezi continut, il postezi pe YouTube, si daca ai suficienti subscriberi + vizualizari reusesti sa faci bani.
Evident, nu oricine poate face chestia asta, pentru ca necesita foarte mult timp investit, cantitate, si mai ales, video-uri de calitate, daca nu esti capabil sa faci toate aceste lucruri, nu ai ce cauta acolo.
Din asta pot spune ca se castiga cat de cat ok, dar mananca destul de mult timp, si e destul de complicat la un anumit nivel, tinand cont ca pe masura ce avansezi cu canalul, trebuie sa avansezi si tu cu munca si cu timpul investit (Eu cel putin am ajuns la 3 video-uri pe zi).
2. Blog - Alta varianta cunoscuta, dar nu la fel de "usoara" ca YouTube-ul, nu ca a fi YouTuber este mult prea usor.
Practic, scrii. Atat, tot ce faci este sa creezi articole, sau sa scrii povesti, nuvele, carti, orice vrei tu, si daca ai suficienti vizitatori poti castiga bani prin afisarea de reclame.
Recomand sa nu-ti faci iluzii prea mari legat de aceasta metoda daca nu esti un bun cunoscator al limbii engleza, pentru ca, cunosc multe persoane care s-au apucat de blog in romana si au renuntat dupa vreo 2 luni in care abia abia daca au avut vreo 20 de vizitatori, pentru ca nu toata lumea viziteaza blog-uri romanesti.
3. Un site - Poate suna prosteasca aceasta varianta, din moment ce am spus de blog, dar un site si un blog sunt cam doua lucruri diferite.
Depinde pentru ce le utilizezi. Iti poti crea un site doar de articole, sau un site pe care sa vinzi lucruri, sau o retea de socializare, sau ce vrei tu, dar atata timp cat are succes, o sa castigi bani.
4. Scrii articole pentru alte site-uri - Exista site-uri care te platesc sa scrii articole, dar alea sunt in engleza, mare parte din ele (cele in romana te platesc prost), si au cerinte destul de mari, adica nu oricine cu un articol de 2 lei poate posta pe site-urile respective.
5. WebDesign - Chestia in care oarecum lucrez eu acum, bine, mai mult invat cum sa lucrez.
Implica crearea de site-uri si vanzarea lor pe anumite platfore, gen themeforest.net
Se castiga bine, dar este foarte mult de munca (trebuie sa inveti minim 4 limbaje, si anume HTML, CSS, JavaScript si PHP + photoshop si/sau illustrator).
6. "Freelancer" - Am pus in ghilimele pentru ca a fi freelancer presupune multe, dar eu aici o sa ma refer la creare de tot felul de lucruri in photoshop, audition, etc, si le-am numite "freelance" ca sa nu le explic pe fiecare.
Practic, daca esti suficient de bun cat sa creezi continut de inalta calitate in photoshop, illustrator, sau orice alt program in care te pricepi tu, poti face bani vanzand ceea ce creezi.
Sunt tot felul de metode de a castiga bani, dar ti le-am prezentat pe cele mai cunoscute.
Oricum ar fi, chestia asta implica foarte multa munca, foarte mult timp investit, si foarte multe sacrificii.
A lucra de acasa nu inseamna ca stai, mananci, bei, te joci la pc, lucrezi si tu 1-2 ore si gata, primesti bani.
De multe ori implica mai multa munca decat un job normal (de exemplu, se intampla ca in vacante sa ma trezesc la 7 dimineata si sa lucrez pana seara pe la 11-12 fara oprire, in timp ce tata de exemplu se duce la munca si lucreaza de la 8 dimineata la 16).
In plus, trebuie sa inveti o gramada de lucruri, trebuie sa te informezi constant, si sa te dezvolti constant.
Daca vrei sa creezi continut, trebuie sa petreci luni, sau poate ani intregi lucrand in programe special create pentru asa ceva, sa inveti cum sa le folosesti, si sa te dezvolti cat mai bine in asa ceva.
Daca vrei sa lucrezi in programare sau webdesign, chestia asta implica foarte multe ore implicate in invatarea tuturor limbajelor, alte ore in exersare, alte ore in analizarea codurilor pe care le scrii, pentru ca 100% sigur o sa ai greseli, o singura litera sau un singur semn, si o sa-ti petreci ore incercand sa-ti dai seama unde e greseala, ceea ce este foarte enervant.
Poti incerca sa creezi continut pe YouTube, dar nu castigi bani filmand Metin sau alt joc de 2 lei, cu o rabla de calculator, un microfon de maxim 10 lei si 0 experienta in editare video.
Asa ca daca tu crezi ca a lucra la calculator implica a sta degeaba, a lucra cateva ore si gata, vin banii, inseamna ca nu te-ai informat deloc legat de chestia asta.
Implica munca, dedicare, timp investit in dezvoltare, in lucru, si in rectificarea greselilor.
Exemplu: Presupun ca esti la scoala, cum sunt si eu. Programul meu este urmatorul, asta ca sa-ti fa idee cam ce inseamna sa lucrezi de acasa.
Ma trezesc la 5 dimineata, tinand cont ca intru la 7, ca sa pot sa ma pregatesc si sa lucrez rapid ce am nevoie.
Ma duc la scoala, iar cand vin acasa ma asez la calculator si incep sa lucrez. Fac asta de la 1-2 sau 3 pana pe la 7 seara, o ora imi scriu ce am nevoie pentru scoala si invat daca e nevoie, dupa imi petrec timpul pe care-l mai am lucrand, si ma duc sa dorm.
Nu ies cu prietenii prin oras, nu am "iubita", nu ma joc jocuri, nu fac altceva decat sa lucrez, pentru ca asta e singura modalitate prin care pot realiza ceva pe viitor.
Si sa nu uit, prin programul asta care poate pentru tine pare stresant si obositor nu castig cine stie ce.
Si nu se castiga in general cine stie ce, pentru ca undeva la 3-4 maxim 5 ore de lucru pe zi nu inseamna mare lucru.
Daca nu lucrezi pe putin 8 ore, e degeaba.
Asa ca daca esti dispus de chestii de genul, succes, ti-am spus acolo sus cam ce poti sa faci sa castigi bani, de restul te informezi si te apuci de lucru.
Multumesc foarte mult pentru timpul acordat acestui mesaj. Am sa aleg cat de curand... daca e ceva iti dau pm...
Bani nu ai sa faci niciodata, indiferent de metodele care isi sunt sugerate pana nu inveti si capeti o experienta in domeniu. Sa scoti bani dintr un blog/site si chiar youtube cum iti sugereaza unii pe aici, presupune o munca temeinica de luni bune si multe multe cunostinte specializare de SEO, altfel nu ai sa reusesti niciodata sa promovezi nimic
Poti fi blogger, videoblogger sau web designer. De asemenea, poti face publicitate unor firme, dar ai nevoie de mult timp pentru asta. Funda?
Salut poti sa te faci game tester pentru ca nu trebuie decat sa testezi jocuri pe calculator.