Salut!
În nici un caz nu poate fi de la HDD-ul tau. HDD-ul e o parte de stocare. Dacă ți se blocheazaă, se întâmplă ori din cauza lipsei de ram ori ca procesorul tău e mai slăbut. Nu îmi pot da seama exact dăcă nu stiu ce configurație are laptopul.
Apasa ctrl+shift+esc, apasa pe more details si apoi fa sortare dupa procesor, memorie, disk, etc., eventual du-te in tabul performance si vezi acolo ce se gatuie, apoi intoarcete in apps si vezi care proces e responsabil pentru gatuire
ps daca ai win de la 7 in sus pana la 10 si ai hdd (nou achizitionat, inseamna windows 10) atunci aia ar putea fi problema, din cand in cand windows-ul scaneaza niste chestii si daca nu ai ssd asta face tot sistemul sa mearga foarte prost, insa in orice caz, solutia de mai sus v-a determina asta
daca nimic nu rezolva problema, atunci reinstalat windows, tot asa face, atunci mers cu el la garantie
Blocarile pentru o scurta perioada pot fi din doua motive:
1. Supraincarcarea procesorului (se poate vedea pe graficul CPU din Task Manager)
2. Existenta unor sectoare defecte ("Bad"-uri) pe hard disk (se poate vedea Led-ul hard disk-ului aprins in permanenta.
Supraincarcarea procesorului (100%) poate fi cauzata de memorie RAM insuficienta si - totodata - procesor mai slabut. In acest caz poate ajuta doar marirea memoriei RAM, astfel ca in Task Manager memoria sa nu fie ocupata mai mult incarcata de 75%.
Eventualele sectoare "Bad" se pot marca si elimina din uz astfel:
In "My Computer" sam click-DREAPTA pe iconita partitiei C:, alegem "Proprietati", iar in fereastra aparuta cautam capitolul "Check Disk" (sau asemanator). Aici bifam AMBELE casute (reparare automata si testul de suprafata), dupa care dam OK. Sistemul ne va avertiza ca, aceasta testare se va face doar dupa restartare.
Dam OK si restartam calculatorul. Dupa repornire va aparea ecranul "check disk" si va scana indelungat disk-ul. Lasam sa-si faca linistit treaba (poate dura chiar si peste 1-2 ore! ), iar la terminare vor aparea din nou Desktop-ul si cu iconitele obisnuite.
Lasam neatins calculatorul pana ce Led-ul hard disk-ului este aprins in continuu sau palpaie intens.
Dupa ce palpairea Led-ului hard disk-ului s-a linistit, putem folosi calculatorul.
Ce componente are? (procesor, ram, HDD)
Cata informatie ai pe el?
(eu de exemplu am niste foldere cu poze din concedii, cam 3000 de imagini a cate 3 MB in fiecare. Si cum sunt pe HDD, logic ca am parte de putin lag si uneori blocaje scurte pana se incarca toate)
Cel mai probabil e ce a descris Bula.
HDD lent sau cu sectoare defecte, ori procesor slab/ RAM insuficient, ceea ce face ca informatia pentru incarcat in RAM, sa fie incarcata intr-un fisier de swap pe HDD.
Ce specificatii ai la laptop? Verifica hdd-ul cu hdd sentinel, temperaturile de la procesor/placa video cu core temp/gpu temp, ramii cu memtest. Incearca sa instalezi driverele lui de pe site-ul producatorului, sau sa instalezi toate update-urile, un Windows curat cat mai recent sa ai, instaleaza runtime-urile necesare https://ninite.com/ apoi stabileste si in ce criterii/situatii se blocheaza; iti poti da seama mult mai usor dupa ce faci toate cele.