| Chis_Gheorghe_1954 a întrebat:

Am un televizor Samsung Smart UHD 40H6440 la care folosesc un Router Wireless TP-link 300 Mbps si sunt conectat la internet cu abonament Fiberlink 300 la Digi. Daca fac o verificare cu Speed test de la Okla sau RCS-RDS am o valoare de 1. 8Mbps la download si 50Mbps la upload. Computerul racordat la acelasi router imi indica valoare de 60Mbps la download si 85Mbps la upload. Intrebarea mea este urmatoarea: De ce imi indica televizorul atit de putin. Folosesc internetul pe televizor dar de ce indica la test atit de putin? Cu multumiri.

3 răspunsuri:
| CM7YRE a răspuns:

Uita-te la specificatiile televizorului, la placa de retea: Banda depinde de: firul utilizat, tehnologia utiliza (asta pe wireless), placa de retea (10/100/1000), serverul unde faci testul, daca ai aplicatii pornite ce iti consuma internet in momentul respectiv.

| gmxmail a răspuns:

E posibil ca TV-ul sa aiba placa de retea de maxim 100 mb/s

Bula
| Bula a răspuns:

Din experienta mea proprie, routerele aloca la iesire cca. 60-80% din viteza lor nominala maxima pentru conexiunile de cablu, in felul urmator: cate 4-5% scade la fiecare iesire de cablu conectat, iar ce ramane se imparte la numarul de cabluri (asta in caz de up/download simultan pe toate iesirile).
Deci, daca ai un calculator conectat, atunci se va putea folosi pana la 55-75% din viteza maxima, iar daca ai 4 calculatoare functionale simultan, atunci vor avea viteza intre 15-55%, in functie de incarcarea porturilor.

La conectarile wireless, routerul va acoperi doar cca. o treime din banda maxima nominala, care se imparte intre aparatele wi-fi conectate, - 4-5% la fiecare (folosite pentru protocol).

Impresia utilizatorului de multe ori este insa complet altceva: el percepe o rapiditate mai mare navigand pe internet sau aplicatii de pe un telefon (chiar "slab"), iar cu un calculator bun conectat cu cablu incarcarea peginilor poate fi inceata, redarea filmelor cu lag-uri.
De ce?
Explicatia este in soft-ul telefoanelor, optimizat pentru trafic pe internet: de pe Youtube se descarca intai un film intreg in telefon, cu rezolutie relativ mica, dupa care vizualizarea se face direct din memoria telefonului (va functiona chiar si daca iesim din raza de actiune a spotului wi-fi, pana la terminarea filmului).
La calculatoare, situatia este diferita: contrar telefoanelor care functioneaza cu doar cate 1-2 aplicatii deodata, calculatoarele (mai ales cele care ruleaza sub Windows) functioneaza cu zeci sau chiar sute de task-uri deodata, consumand puternic resursele.

Televizorul, ne avand nevoie de viteza mare de internet, foloseste echipament electronic si soft minimal, care ii este suficient pentru vizualizarea a cate o singura pagina de internet, deodata.